2015. október 26., hétfő

Linzer karika

Klasszikus cukrász sütemény a linzer karika, hacsak rágondolok érzem  a "régi cukrászdák" jellegzetes illatát és szemeim előtt feltűnik  a  egy-egy cukrászda belső a múltból.
Az omlós tészták, más néven linzerek  nagyon népszerű aprósütemények, teasütemények melyek, porcukor,vaj  és liszt alapanyagból készülnek 1:2:3 arányban.
Ez a linzerkarika most barna linzi tésztából készült ami annyiban különbözik  a  sárga linzi tésztától, hogy  őrölt olajos magvakat adunk a tésztába és fahéjjal fűszerezzük.






Mivel a nagymamák híres házi sárgabarack lekvárjával töltöttem ami 1:1 arányban tartalmaz cukrot és  gyümölcsöt így  a fenti  arany szabálytól eltértem , az arányokat  megváltoztattam, vagyis  a cukrot a tésztából minimálisra csökkentettem. Őrölt mogyorót tettem  a tésztába ez alkalommal, de lehetne más  olajos magot is használni, a dió, a  mandula  is nagyon finom  benne.

 
Hozzávalók:

  •   40 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 300 g liszt
  •    1     tojás sárgája
  •  50 g őrölt mogyoró
  •    2 g  őrölt fahéj

linzer


Előkészítjük az alapanyagokat és először  a lisztet elmorzsoljuk a  hideg vajjal, majd hozzáadjuk  a tojássárgáját az őrölt mogyorót,  fahéjat és összeállítjuk  a tésztát.Fontos, hogy  a vajat  felhasználás előtt  hűtőben tároljuk!Ajánlott   a kész tésztát is  hűtőben pihentetni mielőtt tovább dolgoznánk vele.
Miután kivettük  a hűtőből  a linzi tésztánkat 3-4 mm vastagra  nyújtjuk és hullámos szélű kiszúróval kerek lapokat szúrunk ki belőle. A cukrászdai  méret 7-8 cm átmérőjű az enyémek ennél kisebbek.
Minden második karika közepét kiszúrjuk egy kör alakú kiszúróval ( kisebb pogácsa szaggató). A körlapokat és  a kiszúrt köröket  sütőpapírral bélelt lemezre rakjuk, előmelegített sütőben 180 fokos sütőben megsütjük.12-15 percig kb.
A kisült linzer lapokat megkenjük  a sárgabarack lekvárral a karimákat a tetejükre illesztjük és utána töltünk még egy kevés lekvárt.
Aki szereti  megszórhatja szitált porcukorral, mivel a mi lekvárunk "nagyon " édes ez nálunk szükségtelen.    

linzer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...