Klasszikus cukrász sütemény a linzer karika, hacsak rágondolok érzem a "régi cukrászdák" jellegzetes illatát és szemeim előtt feltűnik a egy-egy cukrászda belső a múltból.
Az omlós tészták, más néven linzerek nagyon népszerű aprósütemények, teasütemények melyek, porcukor,vaj és liszt alapanyagból készülnek 1:2:3 arányban.
Ez a linzerkarika most barna linzi tésztából készült ami annyiban különbözik a sárga linzi tésztától, hogy őrölt olajos magvakat adunk a tésztába és fahéjjal fűszerezzük.
Mivel a nagymamák híres házi sárgabarack lekvárjával töltöttem ami 1:1 arányban tartalmaz cukrot és gyümölcsöt így a fenti arany szabálytól eltértem , az arányokat megváltoztattam, vagyis a cukrot a tésztából minimálisra csökkentettem. Őrölt mogyorót tettem a tésztába ez alkalommal, de lehetne más olajos magot is használni, a dió, a mandula is nagyon finom benne.
Hozzávalók:
- 40 g porcukor
- 200 g vaj
- 300 g liszt
- 1 tojás sárgája
- 50 g őrölt mogyoró
- 2 g őrölt fahéj
Előkészítjük az alapanyagokat és először a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját az őrölt mogyorót, fahéjat és összeállítjuk a tésztát.Fontos, hogy a vajat felhasználás előtt hűtőben tároljuk!Ajánlott a kész tésztát is hűtőben pihentetni mielőtt tovább dolgoznánk vele.
Miután kivettük a hűtőből a linzi tésztánkat 3-4 mm vastagra nyújtjuk és hullámos szélű kiszúróval kerek lapokat szúrunk ki belőle. A cukrászdai méret 7-8 cm átmérőjű az enyémek ennél kisebbek.
Minden második karika közepét kiszúrjuk egy kör alakú kiszúróval ( kisebb pogácsa szaggató). A körlapokat és a kiszúrt köröket sütőpapírral bélelt lemezre rakjuk, előmelegített sütőben 180 fokos sütőben megsütjük.12-15 percig kb.
A kisült linzer lapokat megkenjük a sárgabarack lekvárral a karimákat a tetejükre illesztjük és utána töltünk még egy kevés lekvárt.
Aki szereti megszórhatja szitált porcukorral, mivel a mi lekvárunk "nagyon " édes ez nálunk szükségtelen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése