Ravioli, ki ne ismerné ezt a népszerű töltött tészta féleséget ?Igen, az olaszkonyha büszkélkedhet evvel is. Általában hússal , vagy zöldség krémmel, leginkább spenóttal szokás tölteni. Most azonban talán kicsit szokatlan módon nem három -, vagy négyszög alakú, de még csak nem is kerek csomagokat készítettem, a karácsonyi- adventi időszakban a menünkben érthető módon szaloncukor formában és sütőtökkel töltve jelent meg, citrom-, és narancslével meglocsolva.
Utánozhatatlan téli, ünnepi fogás, illatos, ízletes,rendkívül finom .
Hozzávalók:
- 1000 g sütőben sült sütőtök
- 100 g földimogyoró
- chili paprika őrlemény ( ízlés szerinti mennyiségben )
- evőkanál olívaolaj
- 1-2 ágacska zsálya
- 20 g vaj
- szerecsendió
- parmezán sajt
- 150 g kandírozott gyümölcs ( sárgabarack, narancs-, és citrom héj datolya, füge )
- csípős mustár
- 1/2 teás kanál tengeri só
- 2 dl víz ( amennyit felvesz a liszt )
- 600 g liszt (lehet teljes kiőrlésű, rozs-, fehér liszt tetszés szerinti keveréke )
- 1-1 narancs illetve citrom kifacsart leve
A sütőtököt mossuk meg, szeleteljük fel, a magokat távolítsuk el. A felszeletelt sütőtököt tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, locsoljuk meg az olívaolajjal , szórjuk meg az őrölt chilipehellyel és a durvára vágott földimogyoróval, reszeljünk rá szerecsendiót, majd toljuk a forró sütőben és süssük meg.
Közben készítsük el a tésztát, liszt ( én teljeskiőrlésú lisztet használtam ) só és víz összegyúrásával. A sima felületű tésztát nyújtsuk ki,vágjunk belőle téglalapokat ( 12 x 10 cm nagyságban) .
A megsült sütőtököt kaparjuk ki a héjából, törjük össze, keverjük el a mustárral ,kandírozott gyümölcsökkel, apróra vágott zsálya levelekkel, reszeljünk rá parmezánt és alaposan dolgozzuk össze, a forró sütőtök azonnal megolvasztja a sajtokat, könnyen formázható masszát kapunk, egyszerű lesz dolgozni vele. A tésztára helyezzünk egy-egy kiskanálnyi tölteléket, hajtsuk át a tésztát "ragasszuk össze" a szélén az ujjunkat nyomkodjuk össze, a két végét pedig csípjük össze, hogy szaloncukor formát kapjunk. ellenőrizzük a széleken jól összenyomtuk-e a tésztát, főzés közben ne szökhessen ki a töltelék.
Forrásban lévő bő sós vízben főzzük ki a raviolit!
Egy serpenyőben olvasszunk vajat dobjuk rá a zsálya leveleket ( ágacskát) csavarjuk rá a citrom-, és narancs levét, süssük pár percig majd szedjük rá a kifőtt raviolit forgassuk át, hogy minden oldalról érje, befedje a mártás és tálaljuk forrón !
A tányérokon még szórjuk meg a maradék durvára őrölt földi mogyoróval és reszeljünk rá bőven parmezánt is.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése