2018. január 16., kedd

Sütőtökös ravioli



sütőtökös ravioli


Ravioli, ki ne ismerné  ezt a  népszerű  töltött  tészta féleséget ?Igen,  az olaszkonyha büszkélkedhet evvel is. Általában hússal , vagy   zöldség krémmel,  leginkább spenóttal szokás tölteni. Most azonban talán kicsit szokatlan módon  nem három -, vagy négyszög alakú, de még csak nem is   kerek  csomagokat készítettem,  a karácsonyi- adventi időszakban a  menünkben érthető módon   szaloncukor formában és   sütőtökkel töltve  jelent meg,  citrom-, és narancslével meglocsolva.
    Utánozhatatlan téli,  ünnepi fogás, illatos,  ízletes,rendkívül finom .



sütőtökös  ravioli

 

Hozzávalók:



  • 1000 g sütőben sült sütőtök
  • 100 g földimogyoró
  • chili paprika őrlemény ( ízlés szerinti mennyiségben )
  • evőkanál  olívaolaj 
  •  1-2 ágacska zsálya
  •  20 g vaj
  • szerecsendió
  • parmezán sajt
  •  150 g kandírozott gyümölcs ( sárgabarack,  narancs-, és citrom héj datolya, füge ) 
  • csípős  mustár  
  • 1/2 teás kanál tengeri só
  •  2 dl víz ( amennyit felvesz  a liszt ) 
  • 600 g liszt (lehet  teljes kiőrlésű, rozs-, fehér liszt   tetszés szerinti keveréke )   
  • 1-1 narancs  illetve  citrom kifacsart leve 



sütőtökös ravioli

A  sütőtököt mossuk meg, szeleteljük fel, a magokat távolítsuk el. A felszeletelt sütőtököt tegyük  sütőpapírral bélelt  sütőlemezre, locsoljuk meg az olívaolajjal , szórjuk meg   az őrölt chilipehellyel és  a durvára vágott  földimogyoróval, reszeljünk rá szerecsendiót,  majd  toljuk a forró sütőben és   süssük meg.

Közben készítsük el a  tésztát,   liszt  ( én teljeskiőrlésú lisztet használtam ) só  és víz összegyúrásával. A sima felületű  tésztát nyújtsuk ki,vágjunk belőle téglalapokat  ( 12 x 10 cm  nagyságban)  .

tészta gyúrás

A megsült sütőtököt kaparjuk ki  a héjából,  törjük össze,  keverjük el a mustárral ,kandírozott gyümölcsökkel, apróra vágott zsálya levelekkel,  reszeljünk rá  parmezánt  és alaposan dolgozzuk össze, a forró sütőtök  azonnal megolvasztja  a sajtokat,   könnyen   formázható  masszát kapunk, egyszerű lesz dolgozni vele. A tésztára helyezzünk  egy-egy kiskanálnyi tölteléket,   hajtsuk  át a  tésztát  "ragasszuk össze" a szélén   az ujjunkat nyomkodjuk  össze,  a  két végét pedig csípjük össze, hogy szaloncukor formát  kapjunk. ellenőrizzük   a széleken  jól összenyomtuk-e a  tésztát, főzés közben ne szökhessen ki a töltelék.
Forrásban lévő bő sós vízben  főzzük ki a raviolit!

zsálya


Egy serpenyőben olvasszunk vajat dobjuk rá a zsálya leveleket ( ágacskát) csavarjuk  rá a citrom-, és  narancs levét,  süssük pár percig majd szedjük rá  a kifőtt raviolit forgassuk át, hogy minden oldalról érje, befedje  a mártás és  tálaljuk forrón !
A tányérokon  még szórjuk meg a maradék   durvára őrölt földi mogyoróval  és reszeljünk rá bőven parmezánt is.


sütőtökös ravioli

A böjti étrendbe is kívállóan illeszkedik.

Jó étvágyat! 

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...