Nálunk az idén Karácsony után a két ünnep közti menüben szerepelt a kelbimbó földimogyoróval, hirtelen ötlettől vezérelve, nem tudatosan került asztalra, bár lehet valahol motoszkált a tudatalattimban, hisz a kelbimbó szerepel a tradicionális karácsonyi menüben Angliában. De mi most nem Angliában vagyunk, egyszerűen volt itthon kelbimbó, meg kellett csinálni és a földimogyoróval igazán jó párosításnak tűnt, ami később be is igazolódott.
Hozzávalók :
A kelbimbót tisztítás és mosás után csöpögtessük le,( nem baj ha kevés víz marad rajta) dobjuk olvasztott vajra és pároljuk meg ( ha szükséges kevés vizet önthetünk alá, de nagyon fontos, ne vízben főzzük!)Ügyeljünk rá, hogy ne essen szét, egészben maradjon, de belül is legyen puha.
A földimogyorót tisztítsuk meg, sütőben pár percig süssük át, így könnyűszerel ledörzsölhetjük a barna héját. A már fehér "meghámozott " földi mogyorót adjuk a kelbimbóhoz, pirítsuk együtt rövid ideig, keverjük alaposan össze és kevés sót, frissen őrölt borsot daráljunk a tetejére, sőt akár vajforgácsokkal is meghinthetjük mielőtt tálaljuk.
Sültek és halak mellé is adhatjuk.
A kelbimbó, vagy bimbós kel rengeteg fehérjét tartalmaz és gazdag C és K vitaminban is, ezért a legegészségesebb ételeink közé tartozik.
A kelbimbó mint a brokkoli és karfiol ( keresztesvirágúak) fogyasztása öszefüggésbe hozható a rák kialakulásának csökkentésésével. Ez a kén tartalmú vegyületeinek tudható be ( ettől van a kellemetlen szag főzés közben ezeknél a növényeknél a konyhában). Azonkívül a kelbimbóban található jelentős mennyiségű klorofill( akárcsak más zöld levelű zöldségek esetében) is jó hatással alkalmazható a rák megelőző étkezésben.
A kelbimbó fogyasztás szerevezetre gyakorolt pozitív hatása kimutatható a csontok egészségének megőrzése, a szem egészsége, a látás minősége terén, sőt a glükózszint csökkentésében is megnyilvánul.
Viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, ezzel szemben számos hasznos tápanyagot.
Minnél frissebben fogyasztjuk annál finomabb.! Ha túl főzzük erősödik a kesernyés íze, és veszít tápértékéből is.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Hozzávalók :
- 500 g kelbimbó
- 100 -150 g földimogyoró
- evőkanál vaj
- só
- fissen őrölt bors
A kelbimbót tisztítás és mosás után csöpögtessük le,( nem baj ha kevés víz marad rajta) dobjuk olvasztott vajra és pároljuk meg ( ha szükséges kevés vizet önthetünk alá, de nagyon fontos, ne vízben főzzük!)Ügyeljünk rá, hogy ne essen szét, egészben maradjon, de belül is legyen puha.
A földimogyorót tisztítsuk meg, sütőben pár percig süssük át, így könnyűszerel ledörzsölhetjük a barna héját. A már fehér "meghámozott " földi mogyorót adjuk a kelbimbóhoz, pirítsuk együtt rövid ideig, keverjük alaposan össze és kevés sót, frissen őrölt borsot daráljunk a tetejére, sőt akár vajforgácsokkal is meghinthetjük mielőtt tálaljuk.
Sültek és halak mellé is adhatjuk.
- Jó tudni:
A kelbimbó, vagy bimbós kel rengeteg fehérjét tartalmaz és gazdag C és K vitaminban is, ezért a legegészségesebb ételeink közé tartozik.
A kelbimbó mint a brokkoli és karfiol ( keresztesvirágúak) fogyasztása öszefüggésbe hozható a rák kialakulásának csökkentésésével. Ez a kén tartalmú vegyületeinek tudható be ( ettől van a kellemetlen szag főzés közben ezeknél a növényeknél a konyhában). Azonkívül a kelbimbóban található jelentős mennyiségű klorofill( akárcsak más zöld levelű zöldségek esetében) is jó hatással alkalmazható a rák megelőző étkezésben.
A kelbimbó fogyasztás szerevezetre gyakorolt pozitív hatása kimutatható a csontok egészségének megőrzése, a szem egészsége, a látás minősége terén, sőt a glükózszint csökkentésében is megnyilvánul.
Viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, ezzel szemben számos hasznos tápanyagot.
Minnél frissebben fogyasztjuk annál finomabb.! Ha túl főzzük erősödik a kesernyés íze, és veszít tápértékéből is.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése