2018. január 13., szombat

Vörös lencse dhal


A vörös lencse apró szemű, narancsszínű lencse a Közel-Kelet egyik legfőbb eledele,gyakran rizzsel keverik.
Nem kell áztatni, könnyen szétfő, B-6 vitamint,vasat,rostot  foszfátot, és cinket  tartalmaz.
Sajnos főzés közben eltűnik a  színe ( mint a fekete bab esetében is ) nem marad  narancsszínű a lencse.
Ebből  a  vörös lencséből készítettünk egy ízletes fogást  a  vörös lencse dhalt.



Vörös lencse




A dhal jellegzetes indiai étel.
Számtalan változata létezik, különböző fűszerekkel  és zöldségekkel készülhet.
Fontos, hogy egészen puhára kásaszerűre kell főzni a lencsét. Indiai  kenyérrel ( chappati )teljes kiőrlésű lisztből  készítve, vagy barna rizzsel tálalva önálló étel.

Vörös lence dhal



Elkészítése:

Vízben feltesszük főni a lencsét, és puhára főzzük.
Ha felforr a habját leszedjük, majd  beletesszük a  babérlevelet, a hagyma felét, a fokhagymát, a gyömbért és a kurkumát.
Olajat forrósítunk egy másik edényben, megpirítjuk benne  a maradék hagymát, beletesszük a római  köményt, chilit, zöldségeket, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk.
Végül a a zöldséges keveréket a  lencséhez adjuk és meleg helyen állni hagyjuk még 10 percig.
Sült hagymakarikával, citrommal díszítjük.


Vöörs lencse dhal



Hozzávalók:


  • 250 g  vörös lencse
  • 450 ml  víz
  • 1 babérlevél 
  • 1 zúzott fokhagyma
  • 1/4 kávéskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1/4 kávés kanál kurkuma
  • 1 evőkanál  szőlőmag olaj
  • 1/2 kávéskanál római kömény
  • csipet chili
  •  250 g kockára vágott vegyes zöldség
  •  sülthagyma szeletek  
  • citrom szeletek 

Jó étvágyat!

 

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly