A dhal jellegzetes indiai étel.
Számtalan változata létezik, különböző fűszerekkel és zöldségekkel készülhet.Most vörös lencséből készítem.
Fontos, hogy egészen puhára kásaszerűre kell főzni a lencsét. Indiai kenyérrel ( chappati )teljes kiőrlésű lisztből készítve, vagy barna rizzsel tálalva önálló étel.
A vörös lencse apró szemű, narancsszínű lencse a Közel-Kelet egyik legfőbb eledele,gyakran rizzsel keverik.
Nem kell áztatni, könnyen szétfő, B-6 vitamint,vasat,rostot foszfátot, és cinket tartalmaz.
Sajnos főzés közben eltűnik a színe ( mint a fekete bab esetében is ) nem marad narancsszínű a lencse.
Ebből a vörös lencséből készítettünk egy igen ízletes fogást a vörös lencse dhalt.
Elkészítése:
Vízben feltesszük főni a lencsét, és puhára főzzük.
Ha felforr a habját leszedjük, majd beletesszük a babérlevelet, a hagyma felét, a fokhagymát, a gyömbért és a kurkumát.
Olajat forrósítunk egy másik edényben, megpirítjuk benne a maradék hagymát, beletesszük a római köményt, chilit, zöldségeket, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk.
Végül a a zöldséges keveréket a lencséhez adjuk és meleg helyen állni hagyjuk még 10 percig.
Sült hagymakarikával, citrommal díszítjük.
Hozzávalók:
- 250 g vörös lencse
- 450 ml víz
- 1 babérlevél
- 1 zúzott fokhagyma
- 1/4 kávéskanál frissen reszelt gyömbér
- 1/4 kávés kanál kurkuma
- 1 evőkanál szőlőmag olaj
- 1/2 kávéskanál római kömény
- csipet chili
- 250 g kockára vágott vegyes zöldség
- sülthagyma szeletek
- citrom szeletek
- rizs vagy indiai kenyér( chappati)
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése