A gnocchit különböző
módon készíthetjük, tálalhatjuk nagyon változatosan, idényzöldségekkel , különböző mártásokkal variálhatjuk.
Készült már korábban medvehagymásan
,sütőtökkel, spenóttal, most azonban „natúr” került
az asztalunkra.
Pontosabban kevés zsályás
vajjal, illetve sajt mártással, ami
lehetne négy sajt mártás is.
Természetesen a húskedvelőkről ezúttal sem feledkeztem meg ők sült kolbásszal kapták a kolbász morzsás variáció alapján.
Most is házi
készítésű gnocchiról beszélünk, nemcsak azért mert az utóbbi időben rákaptam a
házi készítésű tésztára, gnocchit azelőtt is kézzel magam készítettem ,mert úgy
az igazi mondhatnánk. A gnocchi igazi
olasz étel, ám ha jobban meggondolom nagyon sok hasonlóság fedezhető fel közte és a magyar( krumpli) nudli között,
persze van eltérés is. Eszembe jutott, jó néhány éve amikor e blog útjára indult megkeresett egy kedves
ismerősöm, riportot készítene velem, sajnos
azonban ez az interjú sose készült el. A kérdések is feledésbe merültek,
elvesztek valahol az idők során, ám
emlékszem az egyik téma a
nemzetközi konyha az ételek hasonlósága
és különbözősége lett volna. Azóta is tervezem írok egy önálló bejegyzést
erről, talán nem is kell olyan sokat várni már rá.
A házi készítésű gnocchi kicsit tovább tart mintha csak a zacskóból zúdítanánk a forró vízbe
a kész gnocchit .Nem akarok
senkit ámítani némi időt rá kell szánni. A rovátkázás is fontos nem csak a
látvány miatt, hanem ezáltal jobban tapad majd a szósz
a kifőtt gnocchihoz, ez amolyan
trükk, nem érdemes elhagyni .
Természetesen otthoni ( házi ) körülmények közt
felesleges ehhez speciális
alkalmatosságot beszerezni, egy vagy két villa is tökéletesen megfelel
erre a célra és tetszés szerint vízszintesen, függőlegesen
vagy talán kicsit rézsutosan nyomjuk a
gnocchi darabokba a villát .
Hogy miért írtam az előbb hogy két villa szükségeltetik? Nos, ha belenyomjuk a villát akkor csak az egyik
oldala lesz mintás ám ha egyszerre
mindkét oldalról nyomjuk a villát gnocchi
darabkára alul és felül is csíkos lesz .Ilyen
egyszerű ez …
hozzávalói:
- · 500 g burgonya( szétfövő fajta) pl sárga burgonya
- · 200 g teljes kiőrlésű liszt
- · 1 tojás
- · ízlés szerinti só
- · ½ szerecsendió reszelve
- · 10 g reszelt parmezán
Natúr variációhoz:
- · 20 g vaj
- · 4-5 zsálya levél
Sajt mártáshoz :
- · 100g liszt
- · 20 g vaj
- · 2 dl tej
- · 100 g sajt
- · csipet só
- · 1/3 szerecsen dió frissen reszelve
- · 2 gerezd fokhagyma
- ·
½ dl száraz vagy félédes fehér bor
A kolbászmorzsás variációhoz:
- · 100 g mangalica füstölt kolbász
- · 20 g vaj
- · 4-5 zsálya levél
- · 2 gerezd fokhagyma
- · 200 g friss sajt ( túróval helyettesíthető)
Forrón tálaljuk és szinte azonnal fogyasztjuk !
Az elkészítéshez válasszunk sárga, vagy lisztes burgonyát ez
a szétfövő fajta. A burgonyákat laposam mossuk meg majd vízben tegyük fel főni és főzzük puhára amint
megpuhult, húzzuk le a héját
a burgonyának és krumpli nyomóval
törjük össze egészen krémesre. Ha már
nem túl forró a krumpli adhatjuk hozzá sorban a tojást és
a lisztet, sót, amivel teljesen
eldolgozzuk. A sodorjunk vékony rudakat a
tésztából majd kb. 2 cm-s darabokat
vágjunk belőle amit a fent említett módon csíkozzunk villával.
A fazékban tegyünk fel
sós vizet forrni, ha felforrt adjuk bele
a gnocchikat és addig főzzük amíg fel nem jön a víz színére ( hamar kész!)
Szűrő kanállal szedjük
vajas serpenyőbe és forrósítsuk
át, kínáljuk azonnal, önmagában is finom,
de szószokkal, mártásokkal is gazdagíthatjuk
sőt spenóttal és pirított kolbász morzsával vagy sonka forgácsokkal is nagyon ízletes , akár
ebédre akár vacsorára adjuk.
A sajt mártáshoz olvasszuk fel
vajat ízesítsük fokhagymával és
adjuk bele a lisztet, keverjük át öntsük
fel a tejjel ,keverjük csomómentesre,
adjuk hozzá a lereszelt sajtokat és keverjük tovább míg a sajt bele nem
olvadnak a mártásba. Szerecsendióval borral ízesítjük.
A kolbász morzsás gnocchihoz pirítsuk le
a kolbászt majd szórjuk meg a
zsályás vajban megforgatott
gnocchit a pirított füstölt kolbásszal és
friss sajttal, zsálya levelekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése