2020. szeptember 23., szerda

Pasta e fagioli, olasz babos tészta, fejtett babból

Nyár végi recept,  a pasta e fagoli  ha fejtett babból készül, kicsit  paradicsomos rövid  tészta, rendkívül  egyszerűen elkészíthető és nagyon finom . Az eredetétét nézve talán sziciliai.


Nálunk nem számít újdonságnak,  mindig volt babos tészta  a menünkben, csak másként hívtuk  a mi családunkban babos csipedett volt évtizedeken keresztül. A  nevéből is lehet következtetni akkor készült amikor a bableves akár fejtett babból akár  száraz babból mint a   pasta e fagioli. A babos csipedett  receptje is más, hisz  amikor a bableves készült akkor  vettünk ki a levesből egy adag főtt babot még mielőtt azt berántottuk volna és a kifőtt csipedettel zsíron át pirítottuk sóztuk, borsoztuk . Természetesen más tésztával is működik ha lehet ez még  az olasz babos tésztánál is egyszerűbb recept  

Hasonló elnevezéssel találtam néhány receptet ahol még  a neves  gasztro bloggek is szívesen hasznáénak   konzerv  babot,  mert  avval gyorsabban  elkészíthető az étel. Evvel nem értek egyet, igaz kicsit tovább kell főzni a száraz babot  vagy fejteni való babot használunk az előbbit  be is kell áztatni előző nap,  de szerintem a konzerv  mellőzhető, itt is és a hagymás bab, valamint  a csicseri borsós ételek teljes repertoárjában. Érdemes  kísérletezni kipróbálni, megéri !



babaos tészta



A pasta e fagioli  avagy  olasz babos tészta  elkészítése:
A babot fejtsük ki, majd mossuk meg alaposan. Mivel  friss babbal dolgozunk  nem kell beáztatni , azonban  ha télen kapunk kedvet elkészíteni akkor ha csak szárazbab áll  a rendelkezésünkre, azt be kell áztatni előző éjszaka, majd másnap a levét leöntve átöblíteni  még felhasználás előtt. 
Tisztítsuk meg  a hagymát, sárgarépát, mossuk meg a paradicsomokat .
A babot tegyük fel főni  annyi hideg vízben ami ellepi. A hagymát, megtisztított sárgarépát, friss paradicsomot kockázzuk fel  és adjuk a babhoz, sózzuk meg és fedő alatt főzzük puhára.
Nekem  nagyon tetszik ha  a sárgarépa nem fő túl, fog kemény marad ahogy a tészta is amit  majd később adunk hozzá mikor  a zöldségek már majdnem készek. 
Aki nem  szereti  a  túlfőtt sárgarépát az  kicsit később adja  a fövő babhoz ( kb 10 perc múlva). 
Ehhez  az ételhez apró tésztát  ír elő a recept  ami lehet  eleve  apró vagy összetörhetjük a  spagettit is .  Általában nem ajánlom  a spagettit eltörni,  teljes hosszúságában főzzük kivéve   a pasta e fagioli  esetében, itt ajánlatos  3-4 cm hosszúra eltördelni  a tésztát a mi lehet   "spaghetti integrale" azaz teljeskiőrlésű lisztből készült is.   .Ha nem spagettit szeretnénk akkor használhatunk tetszés szerinti más olasz tésztát  mint   fusilli , penne ,.....
Ha nagyon elfőtt  a víz ,  mielőtt  a tésztát a babhoz adjuk,  öntsünk hozzá  még 2-3 dl  forró vizet .
A tészta se legyen túl puha, maradjon fog kemény most is mint mindig!
Tálaláskor , őröljünk rá frissen borsot és locsoljuk egy kanál olívaolajjal !
Még finomabb lesz ha   a marinált  chili olajával spricceljük meg. 
Egyszerű étel, de  nagyon finom a csípősség  szerintem nagyon  jó illik hozzá.
 


Babos tészta



Hozzávalók :

  • 400 g  bab
  • 250g spagetti 
  • 1 hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 150 g  paradicsom 
  • olaj 
  • bors





Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...