Nyár végi recept, a pasta e fagoli ha fejtett babból készül, kicsit paradicsomos rövid tészta, rendkívül egyszerűen elkészíthető és nagyon finom . Az eredetétét nézve talán sziciliai.
Nálunk nem számít újdonságnak, mindig volt babos tészta a menünkben, csak másként hívtuk a mi családunkban babos csipedett volt évtizedeken keresztül. A nevéből is lehet következtetni akkor készült amikor a bableves akár fejtett babból akár száraz babból mint a pasta e fagioli. A babos csipedett receptje is más, hisz amikor a bableves készült akkor vettünk ki a levesből egy adag főtt babot még mielőtt azt berántottuk volna és a kifőtt csipedettel zsíron át pirítottuk sóztuk, borsoztuk . Természetesen más tésztával is működik ha lehet ez még az olasz babos tésztánál is egyszerűbb recept
Hasonló elnevezéssel találtam néhány receptet ahol még a neves gasztro bloggek is szívesen hasznáénak konzerv babot, mert avval gyorsabban elkészíthető az étel. Evvel nem értek egyet, igaz kicsit tovább kell főzni a száraz babot vagy fejteni való babot használunk az előbbit be is kell áztatni előző nap, de szerintem a konzerv mellőzhető, itt is és a hagymás bab, valamint a csicseri borsós ételek teljes repertoárjában. Érdemes kísérletezni kipróbálni, megéri !
A pasta e fagioli avagy olasz babos tészta elkészítése:
A babot fejtsük ki, majd mossuk meg alaposan. Mivel friss babbal dolgozunk nem kell beáztatni , azonban ha télen kapunk kedvet elkészíteni akkor ha csak szárazbab áll a rendelkezésünkre, azt be kell áztatni előző éjszaka, majd másnap a levét leöntve átöblíteni még felhasználás előtt.
Tisztítsuk meg a hagymát, sárgarépát, mossuk meg a paradicsomokat .
A babot tegyük fel főni annyi hideg vízben ami ellepi. A hagymát, megtisztított sárgarépát, friss paradicsomot kockázzuk fel és adjuk a babhoz, sózzuk meg és fedő alatt főzzük puhára.
Nekem nagyon tetszik ha a sárgarépa nem fő túl, fog kemény marad ahogy a tészta is amit majd később adunk hozzá mikor a zöldségek már majdnem készek.
Aki nem szereti a túlfőtt sárgarépát az kicsit később adja a fövő babhoz ( kb 10 perc múlva).
Ehhez az ételhez apró tésztát ír elő a recept ami lehet eleve apró vagy összetörhetjük a spagettit is . Általában nem ajánlom a spagettit eltörni, teljes hosszúságában főzzük kivéve a pasta e fagioli esetében, itt ajánlatos 3-4 cm hosszúra eltördelni a tésztát a mi lehet "spaghetti integrale" azaz teljeskiőrlésű lisztből készült is. .Ha nem spagettit szeretnénk akkor használhatunk tetszés szerinti más olasz tésztát mint fusilli , penne ,.....
Ha nagyon elfőtt a víz , mielőtt a tésztát a babhoz adjuk, öntsünk hozzá még 2-3 dl forró vizet .
A tészta se legyen túl puha, maradjon fog kemény most is mint mindig!
Tálaláskor , őröljünk rá frissen borsot és locsoljuk egy kanál olívaolajjal !
Még finomabb lesz ha a marinált chili olajával spricceljük meg.
Egyszerű étel, de nagyon finom a csípősség szerintem nagyon jó illik hozzá.
Hozzávalók :
- 400 g bab
- 250g spagetti
- 1 hagyma
- 1 sárgarépa
- 150 g paradicsom
- só
- olaj
- bors
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése