A hortobágyi
palacsinta klasszikus magyaros fogás
általában előételként szerepel nem ritkán külföldi vendégek menüjében is. Ez azonban
nem zárja ki, hogy otthon a magunk
örömére ne készíthetnénk.
Remekül felhasználhatjuk
pörkölt maradékot is hozzá.
Palacsinta sütésről is volt már szó párszor, ahogy a sós palacsinták gyakoriságáról is nálunk.
Ilyenkor mindig Emmi néni
a francia tanárnőm jut eszembe,
aki számtalanszor mesélt róla, hogy
majd nyugdíjas éveiben palacsintasütőt nyit és mint azt Franciaországban látta sok –sok féle
édes és sós palacsintát kínál majd.
Magyarországon a szinte
papírvékonyságú palacsintát szeretik, így vagyunk ezzel mi is.
Ehhez habverővel simára keverjük a tojást hideg tejjel, majd
további keverés közben bele szitáljuk a lisztet.
Ha teljesen sima a szódavizet is hozzáadjuk, hogy híg krémleves sűrűségű masszát kapjunk. Kicsit
sózzuk is.
Nálunk a palacsinták a nagymama régi palacsintasütőjében
készülnek ettől lesznek olyan
különlegesek .
A vasból készült palacsinta
sütőt kicsit kiégetjük a többi
fajtát felhevítjük a sütés előtt. A
zsírt megforgatjuk a palacsinta sütőben,
hogy mindenütt zsíros legyen majd a felesleget kiöntjük egy erre a célra előkészített edénybe.
Ekkor azonnal kb. 1 dl ( merőkanálnyi ) masszát
merünk a palacsinta sütőbe, megforgatjuk ,hogy egyenletesen eloszlódjon.
Erős tűzön sütjük, addig míg a tészta rázogatás hatására
elválik az edénytől, pár másodpercet még sütjük majd megfordítjuk és a másik
oldalát is megsütjük a palacsintának.
Sütés közben gyakran keverjük fel a tésztát merőkanál segítségével,
ne ülepedjen le!
Ilyen módom süssük ki
a palacsintákat míg el nem fogy massza.
Ha a palacsinta leragad annak több oka is lehet :
- sok a cukor benne ha tettünk a tésztába cukrot
- a palacsintasütő nem volt elég tiszta( akár az elején de sütés közben is a ráragadt anyagtól )
- a palacsinta sütő nem elég meleg ( a zsír nem melegedett át , vagy a láng, sütési hőmérséklet kicsi) .
Ha szakadozik a tészta
akkor tehetünk még bele tojást ,
vagy kevés lisztet, ha túl híg a tészta ha túl sűrű
a massza akkor kevés szóda vizet
adjunk még hozzá!
Ha bátrak és ügyesek vagyunk próbálkozhatunk a feldobva
megfordítással is .
Gundel receptje
szerint 3 palacsinta jár egy adagba és
borjú pörkölttel töltik a
palacsintákat .
Pörkölt készítésről is írtam már régebben , így az a korábbi
bejegyzések közt megtalálható . ( vagy ide kattintva elérhető)
Ha a hús megpuhult
kiszedjük és finomra összevagdaljuk. A pörkölt lé 1/3 –t visszaöntjük rá, meglocsoljuk tejföllel, majd
tovább pároljuk míg pépes nem lesz. Arányosan elosztjuk a palacsintákban a tölteléket a két szélét ráhajtjuk és összegöngyöljük.
A többi pörkölt levet liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk, kiforraljuk és
a melegen tartott (vagy sütőben felhevített) palacsintákra szűrjük.
Hozzávalók :
4 adag pörkölthöz
750 g borjú hús
- 90 g zsír
- 200g vöröshagyma
- 15 g fűszerpaprika
- só
- fokhagyma
- 150 g zöldpaprika
- 75 g paradicsom
12 db palacsintához :
- 2dl tej
- 2dl szódavíz
- 240 g liszt
- 1 tojás
- csipet só
- 100g zsíradék( olaj , kókuszzsír tetszés szerint) a sütéshez
- 4 ½ tejföl
- 20 g liszt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése