2020. szeptember 17., csütörtök

Hortobágyi palacsinta

 A hortobágyi palacsinta klasszikus magyaros fogás  általában előételként szerepel nem ritkán   külföldi vendégek menüjében is. Ez azonban nem zárja ki, hogy otthon  a magunk örömére ne készíthetnénk.

Remekül felhasználhatjuk  pörkölt maradékot is hozzá.  





sós palacsinta



Palacsinta sütésről is volt már szó párszor, ahogy  a sós palacsinták  gyakoriságáról is nálunk.

Ilyenkor mindig Emmi néni  a francia tanárnőm jut eszembe,  aki  számtalanszor mesélt róla, hogy majd nyugdíjas éveiben palacsintasütőt nyit és mint azt Franciaországban látta  sok –sok féle  édes és sós palacsintát kínál majd.

 Magyarországon  a  szinte papírvékonyságú palacsintát szeretik, így vagyunk ezzel mi is.

Ehhez habverővel simára keverjük a tojást hideg tejjel, majd további  keverés közben bele szitáljuk a lisztet. Ha teljesen sima a szódavizet is hozzáadjuk, hogy híg  krémleves sűrűségű masszát kapjunk. Kicsit sózzuk is.

Nálunk a palacsinták a nagymama régi palacsintasütőjében készülnek  ettől lesznek olyan különlegesek .

A vasból készült  palacsinta  sütőt kicsit kiégetjük  a többi fajtát  felhevítjük a sütés előtt. A zsírt  megforgatjuk a palacsinta sütőben, hogy mindenütt zsíros legyen  majd  a felesleget kiöntjük egy erre  a célra előkészített edénybe.

Ekkor azonnal kb. 1 dl ( merőkanálnyi  ) masszát  merünk a palacsinta sütőbe, megforgatjuk ,hogy egyenletesen eloszlódjon.

Erős tűzön sütjük, addig míg a tészta rázogatás hatására elválik az edénytől, pár másodpercet még sütjük majd megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük a palacsintának.

Sütés közben gyakran keverjük fel a tésztát merőkanál segítségével,  ne ülepedjen le!

Ilyen módom süssük ki  a palacsintákat míg el nem fogy massza.

Ha a palacsinta leragad annak több oka is lehet :

  • sok a cukor benne  ha tettünk a tésztába cukrot
  • a palacsintasütő nem volt elég tiszta( akár az elején  de sütés közben is a ráragadt  anyagtól )
  • a palacsinta sütő nem elég meleg ( a zsír nem melegedett át , vagy  a láng, sütési hőmérséklet   kicsi) .

Ha szakadozik a   tészta  akkor tehetünk még bele tojást ,  vagy kevés lisztet, ha túl híg  a tészta  ha túl sűrű  a massza akkor  kevés szóda vizet adjunk még hozzá!

Ha bátrak és ügyesek vagyunk próbálkozhatunk a feldobva megfordítással is .   

 

 

 

 Gundel receptje szerint   3 palacsinta  jár egy adagba  és   borjú pörkölttel töltik  a palacsintákat .

Pörkölt készítésről is írtam már régebben , így az a korábbi   bejegyzések közt  megtalálható . ( vagy ide kattintva elérhető)

Ha a hús megpuhult  kiszedjük és finomra összevagdaljuk. A pörkölt lé 1/3 –t  visszaöntjük rá, meglocsoljuk tejföllel, majd tovább pároljuk míg pépes nem lesz. Arányosan elosztjuk a palacsintákban  a tölteléket a két szélét ráhajtjuk és összegöngyöljük. A többi pörkölt levet liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk, kiforraljuk és a melegen tartott (vagy sütőben felhevített) palacsintákra szűrjük.   

 

Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók :

 

4 adag pörkölthöz

750 g borjú hús

  • 90 g zsír
  • 200g vöröshagyma
  • 15 g fűszerpaprika
  • fokhagyma
  • 150 g zöldpaprika
  • 75 g paradicsom

12 db palacsintához :

  • 2dl tej
  • 2dl szódavíz
  • 240 g liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 100g zsíradék( olaj , kókuszzsír  tetszés szerint)  a sütéshez
  • 4 ½ tejföl
  • 20 g liszt

 








Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...