2013. június 27., csütörtök

Clafoutis

Clafoutis


Cseresznyés(!!!!) a klasszikus clafoutis recept ,  ám mégsem sikerült  az eredeti változatot
készíteni, mert.....( miért is ?)
Igen, fekete cseresznyét nem kaptam. Pedig azt szeretem a legjobban  a cseresznyék közül, ám napok óta csak igérgeti a "néni " a piacról, talán holnap  ....( kiszámíthatatlan az időjárás egyik nap esik, másik nap  elveri a jég ...)
Nos, erre a bizonytalan igéretre tovább nem várva  megszületett a döntés,  akkor legyen  most cseresznye helyett meggyes, majd legközelebb készülhet fekete cseresznyével is  ( sötét -édes kicsit  túlérett  a meggy  de csodás ízű) hisz az most van, s ha már nem az eredeti receptet követjük, akkor  kerüljön bele  kókusz forgács és Maraschino  ízesítésként.

 Clafoutis  hamisíthatatlan francia desszert.  Limusin környékéről származik s fekete cseresznyével készül(ne). Ebbe  a süteménybe   magostól kell a cseresznyét belesütni mert az adja meg az igazi ízét !/A készítő  örömére( nem kell a magozással bajlódni) ám a fogyasztó kíméletlenül magozhat!
Ehhez  ragaszkodom a meggyes  clafoutis eseténben  is.
A clafoutis változatoknak se szeri se száma,  az édes készülhet  szinte bármilyen gyümölccsel,  (bogyósok, sárgabarack  s  sorolhatnám) , a sós változatok közt  rábukkantam cukkinis-kecske sajtos, paradicsomos, rákos változatokra is.

Elkészítése egyszerű, oly annyira, hogy a gyermek segédkezett, mi több irányította a sütést ez alkalommal.
Vakáció van,  indul a  házi főzőtanfolyam.



Clafoutis


Hozzávalói :

  • 700 g cseresznye (vagy  meggy esetleg  vegyesen )
  • 3 tojás
  • 100 g tönkölyliszt
  • 60 g cukor 
  • 3 dl tej
  • 2 cl Maraschino likőr
  • csipet só
  • 60 g vaj 
  • 1/2 vanília rúd kikapart belseje




A tojást habosra keverjük a vajjal és vanília kikapart belsejével, picit megsózzuk, apránként hozzászitáljuk  a lisztet, folyamatos keverés közben  a tejet, beleöntjük, és a Maraschinót  is .Ha  palacsinta sűrűségű masszát kaptunk el is  készültünk  a tésztával  . 


Clafoutis






Tűzálló edénybe  öntjük az egész  tésztát és elrendezzük rajta  a magozatlan  cseresznyéket  vagy meggyeket.

Vízfürdőben 160 fokra előmelegített sütőben  30 percig sütjük.


Clafoutis


Ez a legbonyolultabb része a clafoutis készítésének . A tepsibe öntsünk 2-3ujjnyi vizet s ebbe állítsuk  a sütő edényünket.
Óvatosan vegyük ki  ha megsült !
A víz is forró, meg ne égessük  a kezüket!



Clafoutis





 Bon appétit !



Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...