készíteni, mert.....( miért is ?)
Igen, fekete cseresznyét nem kaptam. Pedig azt szeretem a legjobban a cseresznyék közül, ám napok óta csak igérgeti a "néni " a piacról, talán holnap ....( kiszámíthatatlan az időjárás egyik nap esik, másik nap elveri a jég ...)
Nos, erre a bizonytalan igéretre tovább nem várva megszületett a döntés, akkor legyen most cseresznye helyett meggyes, majd legközelebb készülhet fekete cseresznyével is ( sötét -édes kicsit túlérett a meggy de csodás ízű) hisz az most van, s ha már nem az eredeti receptet követjük, akkor kerüljön bele kókusz forgács és Maraschino ízesítésként.
Clafoutis hamisíthatatlan francia desszert. Limusin környékéről származik s fekete cseresznyével készül(ne). Ebbe a süteménybe magostól kell a cseresznyét belesütni mert az adja meg az igazi ízét !/A készítő örömére( nem kell a magozással bajlódni) ám a fogyasztó kíméletlenül magozhat!
Ehhez ragaszkodom a meggyes clafoutis eseténben is.
A clafoutis változatoknak se szeri se száma, az édes készülhet szinte bármilyen gyümölccsel, (bogyósok, sárgabarack s sorolhatnám) , a sós változatok közt rábukkantam cukkinis-kecske sajtos, paradicsomos, rákos változatokra is.
Elkészítése egyszerű, oly annyira, hogy a gyermek segédkezett, mi több irányította a sütést ez alkalommal.
Vakáció van, indul a házi főzőtanfolyam.
Hozzávalói :
- 700 g cseresznye (vagy meggy esetleg vegyesen )
- 3 tojás
- 100 g tönkölyliszt
- 60 g cukor
- 3 dl tej
- 2 cl Maraschino likőr
- csipet só
- 60 g vaj
- 1/2 vanília rúd kikapart belseje
A tojást habosra keverjük a vajjal és vanília kikapart belsejével, picit megsózzuk, apránként hozzászitáljuk a lisztet, folyamatos keverés közben a tejet, beleöntjük, és a Maraschinót is .Ha palacsinta sűrűségű masszát kaptunk el is készültünk a tésztával .
Tűzálló edénybe öntjük az egész tésztát és elrendezzük rajta a magozatlan cseresznyéket vagy meggyeket.
Vízfürdőben 160 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Ez a legbonyolultabb része a clafoutis készítésének . A tepsibe öntsünk 2-3ujjnyi vizet s ebbe állítsuk a sütő edényünket.
Óvatosan vegyük ki ha megsült !
A víz is forró, meg ne égessük a kezüket!
Bon appétit !
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése