2013. június 17., hétfő

Bodzás palacsinta 57.VKF



Palacsintázzunk!


( ....Mert a  gasztroblogger játék  57. forduló  témája  a palacsinta ...részletek  itt)

Palacsintázni,,,hm, igen szeretünk mi  is  otthon, ebéd után.( Fejtett bableves, palacsinta klasszikus retro menü.)
Az  étteremben ( Gundel palacsintát rendelni) vagy a Balatonon,  a strandon a lángosos- palacsintás bódénál kakaós-,fahéjas-,lekváros -,túrós-,palacsinták  közül válogatni  mint régen ...
Itthon számtalan változatát próbáltunk már  a palacsintának  idény gyümölcsökkel és fagylalttal is .
Sőt, nem ritka ha már úgyis palacsintát  sütünk  van sós palacsinta is ( amikor hús vagy zöldségek kerülnek a palacsintába sajjtal, tejföllel gazdagítva) ami a hétköznapi ebéd főfogása s aztán a desszert mi más lenne mint palacsinta. Ilyenkor bizony palacsintát eszünk palacsintával.
Szeretjük levesbetétként is  főleg a sütőtök krémleveshez .
Van igazi "kiskuktám" is, aki  szívesen segít és néhány "Tanítványom" is akik  nálam, velem tanultak meg palacsintát sütni az idők folyamán ... s mostanra már igazi mesterei .( remekebbnél remekebb palacsinta tortákat  is sütnek).
Nem is értem, ezt eddig, hogy hagyhattam ki ?



bodzavirágos palacsinta   friss eper szeletekkel


Bozdavirágot  keverni a palacsinta tésztába milyen egyszerű és milyen más lesz tőle a palacsinta!

Egyszerű és nagyszerű így lehetne röviden összefoglalni.

bodzás palacsinta  eper és eperdzsem

Most van a bodza szezon.
Virágzik,  illatozik ( de még hogy ?!) s terem sokfelé, egyáltalán nem nehéz  beszerezni  ha már úgyis  a szabadban járunk.
Szóval nem  maradhattam én sem ki  bodza "projektből".

Limonádé ?? igen ezt készítettem volna, de előbb a szörpöt, aztán ha már ott van a bodza virágja került egy- két maréknyi az eper dzsembe is belőle, a maradék  meg a palacsinta tésztába.
Hát ez az amit korábban nem fedeztünk fel, fantasztikus íz.
A palacsinta egész évben ott van a kedvencek közt, de a változatosság és a szezonalitás jegyében  most Bodzás palacsinta  készül .( amíg van bodza.)

bodzás palacsinta friss eperel és eper dzsemmel

Természetesen most is mint mindig,  a nagymama régi palacsinta sütőjében sülnek a palacsinták ez ad különleges ízt neki.Nem csak nosztalgia, de  ettől lesz olyan igazi a palacsinta. A palacsinta  égetett tészta. Kicsit ugyan erős az illata  sütés közben, a teflon bevonatú palacsinta sütőkben ez talán kevésbé érezhető,  de megéri.




bodzás palacsinta   eperrel friss eperdzsemmel








  • 300 g teljes kiőrlésű liszt  
  • 1 tojás
  •  2 dl szénsavas ásványvíz víz
  •  2 dl tej
  • csipet só

Lágy, nem  túl sűrű palacsinta tésztát keverjünk.! A lisztbe mélyedés vájunk ebbe ütjük a tojást kicsit sózzuk, habverővel kezdjük simára keverni ,s közben  vékony sugárban  adjuk hozzá  a tejet és  szénsavas ásványvizet ( szódavizet)    felváltva.
Végül a száraktól, zöld részektől gondosan megtisztított bodza virágokat keverjük  a tésztába.
Leheletnyi olajat a palacsinta sütőben, felforrósítunk, (a felesleget mindig gondosan kiöntjük ) egy kis merőkanálnyi bodzás palacsinta tésztát  ügyes csukló mozdulattal  szétterítünk a palacsinta sütőn, néhány pillanat múlva ( mikor megmozdul a tészta rázogatásra ) már lehet is megfordítani s ha  másik oldal is megsült, bodzás eper dzsemmel máris forrón   kínáljuk.
(Minden palacsinta előtt a sütőt vékonyan beolajozzuk és a tésztát átkeverjük mert  a liszt leülepedhet a keverő edény aljára és ott akkor túl sűrű lesz, míg a felszínen túl híg  a tésztánk.)
Meggyőződésem, hogy a palacsinta akkor  a legjobb ha frissen kerül fogyasztásra,  ahogy sütjük  azonnal tálaljuk is !


Jó étvágyat!
         
bodza virág


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...