2017. december 12., kedd

Adventi leltár a kamrában

Lassan ideje  körül nézni a kamrában, fűszeres polcon, a fiókokban. Ellenőrizni  kell van -e itthon   vanília, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, kardamon, mert enélkül nem készülhetnek a  finom   az adventi sütemények, és italok.


Ilyenkor mindig eszembe jut   a gyermekkoromból egy-egy epizód, kedvenc tevékenységem volt  a konyhaszekrényt "nyitogatni, élveztem a cukros doboz tetejét levéve beleszagolni a   a vaníliás illatba   vagy  a szárított citrom héj illatát beszippantani. Még mindig  emlékszem a fahéj és többi fűszer édes -kesernyés illatára.
Évtizedekre elkísért az élmény, s ma már  nálam  egy egész fióknyi fűszer van.  Lehetőség szerint magam őrlöm, vagy töröm  őket,  a zacskós-, előrecsomagolt őrleményeket száműztem, így aromásabbak és "ismeretlenek"  a fűszerkeverékeket  is én magam kevergetem  nagy élvezettel pörkölöm, frissen töröm-zúzom  mozsárban. Amikor csak lehet  azonban friss zöld  fűszereket használok( a teraszomon,  ablak párkányon,  a kertben,  ahol csak helyet találok neki,  teremnek) .
Nagy boldogság  volt a  nyáron egyik  hétvégi  szerzeményem, a   friss babér ágak  egyenesen Korculáról érkeztek!




 Advent idején  nálunk  meg van  sajátos "koreográfia", szinte minden évben azonos  sorrendben készülnek  a  sütemények  a hókifli, zabpelyhes apró sütemény nyitja  a sort, majd követi a  gyümölcs kenyér, nem sokkal utána jön  a mandulás stollen mert annak állnia kell néhány hetet.


 Flódni, gerbeaud szelet ( zserbó)  is készül minden  decemberben így kell majd  dió és mák  bőven nem csak  a beiglibe.Jó ha van  mindig  itthon  alma  is   nem csak a süteményekbe, isteni illata van a  sült almának is, az íze is "adventi" főleg ha  pár szem  diót is sütünk vele együtt.


Sült tök is déli desszert , a forralt bort se felejtsem ki főleg ha  akad munka  a szabadban , vagy   lehetőségünk van  szánkózni, hóembert építeni. Ilyenkor a gyerekek kaphatnak  forró csokoládét ( fűszeresen vagy natúr) de egy-egy csésze  forró leves  is jól esik  majd kint  szabadban ( mer az étkezés úgyis eltolódik, a "téli örömök " elsőbbséget élveznek. Nos  emiatt is kell felkészíteni a kamrát most még időben, amikor nyugodtan kapkodás nélkül megtehetjük,  az ünnepek és  készülődés örömét  ne rontsa el  bevásárlás tolakodás, a tömeg hangulata.


Lesznek  azért így dolgok  amit nem lehet előre meg venni, frissen kell  beszerezni, azt majd megoldjuk valahogy.
Készül  a bevásárló lista :


  • mák
  • dió ( tisztítani és pirítani kell, hisz  kaptunk ajándékba "csak " le kellett szednünk, de ez így ettől különleges  nagyon örültünk neki)
  • sárga barack jam ( házi  van a polcon  a nyárról)
  • szilva jam (   házi  van a polcon  a nyárról)
  • méz( az őszi mézvásáron már megvettük)
  • vanília
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • szerecsendió
  • kandírozott citrus héj( citrom -,és narancs)
  • mazsola
  • aszalt gyümölcsök ( szilva, datolya, füge,áfonya
  • csokoládé
  • mandula
  • csillagánizs
  • ánizs



Nálatok mi kerül a  bevásárló listára?
Készíted már?

 Kellemes ünnep előtti  készülődést, felkészülést  a meghitt boldog ünnepekre!.



Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...