Lassan ideje körül nézni a kamrában, fűszeres polcon, a fiókokban. Ellenőrizni kell van -e itthon vanília, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, kardamon, mert enélkül nem készülhetnek a finom az adventi sütemények, és italok.
Ilyenkor mindig eszembe jut a gyermekkoromból egy-egy epizód, kedvenc tevékenységem volt a konyhaszekrényt "nyitogatni, élveztem a cukros doboz tetejét levéve beleszagolni a a vaníliás illatba vagy a szárított citrom héj illatát beszippantani. Még mindig emlékszem a fahéj és többi fűszer édes -kesernyés illatára.
Évtizedekre elkísért az élmény, s ma már nálam egy egész fióknyi fűszer van. Lehetőség szerint magam őrlöm, vagy töröm őket, a zacskós-, előrecsomagolt őrleményeket száműztem, így aromásabbak és "ismeretlenek" a fűszerkeverékeket is én magam kevergetem nagy élvezettel pörkölöm, frissen töröm-zúzom mozsárban. Amikor csak lehet azonban friss zöld fűszereket használok( a teraszomon, ablak párkányon, a kertben, ahol csak helyet találok neki, teremnek) .
Nagy boldogság volt a nyáron egyik hétvégi szerzeményem, a friss babér ágak egyenesen Korculáról érkeztek!
Advent idején nálunk meg van sajátos "koreográfia", szinte minden évben azonos sorrendben készülnek a sütemények a hókifli, zabpelyhes apró sütemény nyitja a sort, majd követi a gyümölcs kenyér, nem sokkal utána jön a mandulás stollen mert annak állnia kell néhány hetet.
Flódni, gerbeaud szelet ( zserbó) is készül minden decemberben így kell majd dió és mák bőven nem csak a beiglibe.Jó ha van mindig itthon alma is nem csak a süteményekbe, isteni illata van a sült almának is, az íze is "adventi" főleg ha pár szem diót is sütünk vele együtt.
Sült tök is déli desszert , a forralt bort se felejtsem ki főleg ha akad munka a szabadban , vagy lehetőségünk van szánkózni, hóembert építeni. Ilyenkor a gyerekek kaphatnak forró csokoládét ( fűszeresen vagy natúr) de egy-egy csésze forró leves is jól esik majd kint szabadban ( mer az étkezés úgyis eltolódik, a "téli örömök " elsőbbséget élveznek. Nos emiatt is kell felkészíteni a kamrát most még időben, amikor nyugodtan kapkodás nélkül megtehetjük, az ünnepek és készülődés örömét ne rontsa el bevásárlás tolakodás, a tömeg hangulata.
Lesznek azért így dolgok amit nem lehet előre meg venni, frissen kell beszerezni, azt majd megoldjuk valahogy.
Készül a bevásárló lista :
Nálatok mi kerül a bevásárló listára?
Készíted már?
Kellemes ünnep előtti készülődést, felkészülést a meghitt boldog ünnepekre!.
Jó étvágyat !
Ilyenkor mindig eszembe jut a gyermekkoromból egy-egy epizód, kedvenc tevékenységem volt a konyhaszekrényt "nyitogatni, élveztem a cukros doboz tetejét levéve beleszagolni a a vaníliás illatba vagy a szárított citrom héj illatát beszippantani. Még mindig emlékszem a fahéj és többi fűszer édes -kesernyés illatára.
Évtizedekre elkísért az élmény, s ma már nálam egy egész fióknyi fűszer van. Lehetőség szerint magam őrlöm, vagy töröm őket, a zacskós-, előrecsomagolt őrleményeket száműztem, így aromásabbak és "ismeretlenek" a fűszerkeverékeket is én magam kevergetem nagy élvezettel pörkölöm, frissen töröm-zúzom mozsárban. Amikor csak lehet azonban friss zöld fűszereket használok( a teraszomon, ablak párkányon, a kertben, ahol csak helyet találok neki, teremnek) .
Nagy boldogság volt a nyáron egyik hétvégi szerzeményem, a friss babér ágak egyenesen Korculáról érkeztek!
Advent idején nálunk meg van sajátos "koreográfia", szinte minden évben azonos sorrendben készülnek a sütemények a hókifli, zabpelyhes apró sütemény nyitja a sort, majd követi a gyümölcs kenyér, nem sokkal utána jön a mandulás stollen mert annak állnia kell néhány hetet.
Flódni, gerbeaud szelet ( zserbó) is készül minden decemberben így kell majd dió és mák bőven nem csak a beiglibe.Jó ha van mindig itthon alma is nem csak a süteményekbe, isteni illata van a sült almának is, az íze is "adventi" főleg ha pár szem diót is sütünk vele együtt.
Sült tök is déli desszert , a forralt bort se felejtsem ki főleg ha akad munka a szabadban , vagy lehetőségünk van szánkózni, hóembert építeni. Ilyenkor a gyerekek kaphatnak forró csokoládét ( fűszeresen vagy natúr) de egy-egy csésze forró leves is jól esik majd kint szabadban ( mer az étkezés úgyis eltolódik, a "téli örömök " elsőbbséget élveznek. Nos emiatt is kell felkészíteni a kamrát most még időben, amikor nyugodtan kapkodás nélkül megtehetjük, az ünnepek és készülődés örömét ne rontsa el bevásárlás tolakodás, a tömeg hangulata.
Lesznek azért így dolgok amit nem lehet előre meg venni, frissen kell beszerezni, azt majd megoldjuk valahogy.
Készül a bevásárló lista :
- mák
- dió ( tisztítani és pirítani kell, hisz kaptunk ajándékba "csak " le kellett szednünk, de ez így ettől különleges nagyon örültünk neki)
- sárga barack jam ( házi van a polcon a nyárról)
- szilva jam ( házi van a polcon a nyárról)
- méz( az őszi mézvásáron már megvettük)
- vanília
- fahéj
- szegfűszeg
- szerecsendió
- kandírozott citrus héj( citrom -,és narancs)
- mazsola
- aszalt gyümölcsök ( szilva, datolya, füge,áfonya
- csokoládé
- mandula
- csillagánizs
- ánizs
Nálatok mi kerül a bevásárló listára?
Készíted már?
Kellemes ünnep előtti készülődést, felkészülést a meghitt boldog ünnepekre!.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése