Télen jól esik egy tányér forró leves így vagyunk ezzel gondolom mindannyian .
Bár a lencse lesz az újévi menüben is a főszereplő, azért talán ilyenkor december derekán is készíthetünk egy finom lencsés fogást,tekinthetjük akár az újévi menü főpróbájának is.
A vörösboros lencseleves elkészítése egyszerű, ám mégis különleges mint minden alkohollal, borral készült ételnek ennek is meg van a sajátos íze.
Én nem szoktam a lencsét beáztatni előző nap, tapasztalatom szerint szükségtelen így is hamar megfő.
A lencsét tisztítsuk meg, válogassuk át, majd alaposan mossuk meg folyó vízben többször is, öblítsük le.
Az előkészített lencsét 1 l vízben tegyük fel főni, hozzáadjuk megtisztított vöröshagymát ,amibe beletűztük a szegfűszeget. Lassú tűzön főzzük félpuhára. Közben a sárgarépát és burgonyát tisztítsuk meg, vágjuk apróra, a burgonyát kockára, a sárgarépát vághatjuk karikára.
A zöldségeket a majdnem puha lencséhez adjuk és további 20 percet főzzük még.
A levest sóval és törött borssal ( frissen őrölt borssal ) ízesítjük. A kész levest tálalás előtt felöntjük a vörösborral . Tetszés szerint a főző víz egyrészét is helyettesíthetjük borral, amennyivel csökkentettük a vizet annyi bort hozzáadva főzzük a lencsét, ebben az esetben is a végén felöntjük vörösborral.
Pirított kenyér kockákkal is gazdagíthatjuk a levest.
Ez a leves hús mentes, így a vegetáriánusok is fogyaszthatják, ahogy a karácsonyt megelőző böjti időszak menüjébe is jól beilleszthető.
hozzávalók :
Bár a lencse lesz az újévi menüben is a főszereplő, azért talán ilyenkor december derekán is készíthetünk egy finom lencsés fogást,tekinthetjük akár az újévi menü főpróbájának is.
A vörösboros lencseleves elkészítése egyszerű, ám mégis különleges mint minden alkohollal, borral készült ételnek ennek is meg van a sajátos íze.
Én nem szoktam a lencsét beáztatni előző nap, tapasztalatom szerint szükségtelen így is hamar megfő.
A lencsét tisztítsuk meg, válogassuk át, majd alaposan mossuk meg folyó vízben többször is, öblítsük le.
Az előkészített lencsét 1 l vízben tegyük fel főni, hozzáadjuk megtisztított vöröshagymát ,amibe beletűztük a szegfűszeget. Lassú tűzön főzzük félpuhára. Közben a sárgarépát és burgonyát tisztítsuk meg, vágjuk apróra, a burgonyát kockára, a sárgarépát vághatjuk karikára.
A zöldségeket a majdnem puha lencséhez adjuk és további 20 percet főzzük még.
A levest sóval és törött borssal ( frissen őrölt borssal ) ízesítjük. A kész levest tálalás előtt felöntjük a vörösborral . Tetszés szerint a főző víz egyrészét is helyettesíthetjük borral, amennyivel csökkentettük a vizet annyi bort hozzáadva főzzük a lencsét, ebben az esetben is a végén felöntjük vörösborral.
Pirított kenyér kockákkal is gazdagíthatjuk a levest.
Ez a leves hús mentes, így a vegetáriánusok is fogyaszthatják, ahogy a karácsonyt megelőző böjti időszak menüjébe is jól beilleszthető.
hozzávalók :
- 300 g lencse
- 1 l víz
- 2-3 sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 2 szegfűszeg
- 4 kicsi burgonya
- só
- frissen őrölt bors
- 1,2 dl száraz vörösbor
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése