Ki ne szeretné elkápráztatni a családot, a párját az ünnepek alkalmával ?
3 jótanács a tökéletes menü összeállításához. Minta menük és további gondolatok, hogy az ünnepi étkezés előkészítese ne okozzon gondot.
3 jótanács a tökéletes menü összeállításához. Minta menük és további gondolatok, hogy az ünnepi étkezés előkészítese ne okozzon gondot.
A kezdő és nem kezdő háziasszonyok is szeretnének ilyenkor a közelgő ünnepek alatt kitenni magukért. Erre kell ügyelnünk a karácsonyi menü összeállításakor is.
1.Az alapanyagok nem ismétlődhetnek
2.Figyeljünk a változatos elkészítési módokra
Ne legyen minden fogás főtt, vagy csak sült, esetleg párolt. Kombináljuk a különböző ételkészítési módokat!
3.A színekre is ügyeljünk.
Ha a saláta narancsból készült akkor a sárgaszínű sütőtök krémleves helyett válasszunk más zöldséget, így nem lesz unalmas az ebédünk vagy vacsoránk.
Nézzünk néhány példát mi kerülhet az ünnepi asztalra, hogy ne csak a teríték tükrözze az ünnepi hangulatot, de a finom ételek is emeljék a ünnep fényét.
Menü 1.
- Almaleves ( leves pikáns kicsit savanyú íze fokozza az étvágyat, kellően előkészíti a gyomrot a következő fogásra mint egy jó aperitíf .(recept a linkre kattintva elérhető):https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2012/12/illatos-sultalma-leves.html
Kínálhatjuk hidegen de langyosan sőt forrón is ahogy szeretjük.
- Kacsa vagy libamájjal töltött szűzpecsenye zsályás sütőtökös burgonya pürével, sült zellerrel
A kacsa vagy libamája és a szűzpecsenye már önmagban is ünnepi, hisz különleges, nem hétköznapi egyik sem .Kínálhatjuk zsályás sütőtökös burgonya pürével ami szándékosan legyen kicsit lágyabb, krémesebb. A pecsenye liba-, kacsamáj is tökéletes erre a célra ( pénztárca kímélő megoldás).
(recept a linkre kattintva elérhető)
A sütőtökös burgonya püré ugyanúgy készül mint a "sima" annyi különbséggel,a kockára vágott sütőtökkel együtt főzzük meg a krumplit majd a főzőlevet leöntve ( ne dobjuk ki jó leves .mártás alaplé lesz belőle másnap !) pépesítjük vajjal tejjel, tejszínnel turmixoljuk a megszokott módon. Fűszere ezúttal nem reszelt szerecsendió, hanem friss zsályalevél amit a főzés végén adunk hozzá.
A zellert hasábokra vágjuk és pár csepp olajon ropogósra sütjük .
- Valamilyen gesztenyés, csokoládés desszert zárhatja a sort amibe pl.alkoholos gyümölcsöt rejtünk, ha tettünk el a nyáron rumtopfot akkor abból vegyünk ki pár szem gyümölcsöt hozzá. Csinálhatunk gesztenye golyókat, gesztenye alagutat, vagy csak a gesztenyepürét gazdagitjuk gyümölccsel és csokoládéval .
Menü 2.
A hús és erőlevesek jól illenek a semlegességük miatt bármilyen második fogás elé ennek a levesnek a különlegessége a levesbetét vagyis a húsos batyu, aminek az elkészítése ugyan kicsit munkaigényes , de garantáltan megéri elkészíteni. A gyömbértől kicsit csípős, kellemesen fűszerezett batyuk teszik majd a hétköznapi levest ünnepivé. Nem elhanyagolható szempont ezt a levest előre megfőzhetjük.
(recept a linkre kattintva elérhető)
Ehhez a fogáshoz személyes emlékek kötnek azért szerepel most itt is. Tipikus karácsony másnapi menü része volt " nekem ",hosszú éveken át a nagynéném készítette számomra. A fűszeres ecetes szilva talán a gyenge pontja ennek a menüsornak, mert azt még nyáron el kell készíteni hozzá, már akkor gondolva a karácsonyi menüre, de ha az idén még nem így történt volna akkor sincs nagy baj akkor lehetne helyettesíteni, a káposztásnál láttam a piacon savanyú szilvát vagy esetleg szilva befőttel is megpróbálhatjuk.
A gomba ami töltelékbe kerül ezúttal szerintem lehetne kicsit aromásabb is az általában használt csiperke ( champignon) gombánál, nem feltétlen kell szarvasgombát belecsempészni de ízesítésként használható egy kevés ( elvégre ünnepi menü készül, karácsony van) azonban ha van lehetőségünk tegyünk erdei gombát is vagy pár darab siitake gombát is töltelékhez.
A burgonyához lehetőség szerint olívaolajat és friss rozmaringot használjunk,a sütőtökhöz chili paprikapelyhet . Tetszés szerint formára darabolva fűszerezve, az olajjal megspriccelve, forró sütőben süssük készre ( kb 40-60 perc mennyiségtől függően )
- Diós-mákos beigli
Gondolom ehhez nem kell sokat hozzáfűzni hagyományos karácsonyi desszert, mondhatjuk:
- Nincs karácsony beigli nélkül!.
Menü 3.
- Sült paprika leves ( kápia paprikából csípősen, forrón fantasztikus! A színe is csodás.)
- Wellington bélszín párolt zöldség körettel Klasszikus ünnepi fogás spenót, gombapép fedi a kérgesre elősütött durva borsba forgatott legnemesebb húst, majd leveles tésztába burkoljuk, amit kedvünkre díszíthetük karácsonyi motívumokkal pl., így a szemünket is elkápráztatja nem csak az ízlelő bimbóinkat ha elkészül.
Adhatunk mellé mázas sárgarépát, kelbimbót földimogyoróval, mentás zöldborsót , vajas zöldbabot, de bármilyen angolos vagy franciásan elkészített zöldség remekül illik hozzá.
(receptek a linkre kattintva érhetők el)
- Levendulás panna cotta számomra könnyed és aromás desszert ami zárhatná le ezt a tartalmas menüt
+ 1 ( húsmentes variáció)
- Sütőtök krém leves vaníliásan, pirított tökmaggal és tökmagoljjal meglocsolva
- Spenótos és gombás ravioli 4 sajt mártással, Természetesen házi tésztára gondolok ami gondos előkészítést igényel nem mondom, hogy az elkészítése könnyű, de megéri a fáradtságot. A spenótot szerecsendióval és kevés friss sajttal estleg parmezánnal ízesíteném a gombánál a 2.menüben szereplő ötleteket használnám .
- Karácsonyi fatörzs
Szintén klasszikusnak mondható, habos lágyan krémes gazdagon díszített karácsonyi sütemény zárná ez a húsnélküli menüsort nálam.
Szándékosan kerültem a frissen sülteket a fenti menük összeállításánál, részben mert egy nagyobb vendégség esetén túl sok időt rabol el, a háziasszonyt órákra a tűzhely mellé kötheti, ezenkívül a lakást átható zsír és olaj szag járhatja át a bő zsírban sütés következtében, ami még egy alapos szellőztetés után sem távozik garantáltan. A fenti menü sorokat elsősorban karácsonyra képzeltem el, így feltételezhető sok családban a szentesti vacsora hal, gyakran rántott hal , tehát a következő napokban a panírozott bőzsírban sütött húsokat kerüljük a korábban említett szempontokat követve.
Az egybesültek részben vagy teljesen előre elkészíthetőek, ez utóbbi esetben akár hidegen is felszolgálhatjuk őket, vacsorára kifejezettem ajánlom is, akkor a köret is legyen saláta, akár egyszerű kevert saláta de összetett saláta is lehet, ami szintén előre elkészíthető, így nagyon praktikus,( arra azért figyeljünk ha olajjal kell meglocsolni és zöldsaláta is szerepel az összetevők közt azt csak a tálalás előtt közvetlen tegyük, mert különben összeesik, nem lesz sem mutatós sem ízletes a saláta).
Szép ünnepet,boldog karácsonyt !
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése