2021. december 14., kedd

3 praktikus tanács nemcsak kezdőknek, hogy mire figyeljünk az ünnepi menü összeállításakor

Ki ne szeretné elkápráztatni a  családot,  a párját az ünnepek alkalmával ?
3 jótanács a tökéletes menü összeállításához. Minta menük és további gondolatok, hogy  az ünnepi étkezés előkészítese ne okozzon gondot.



A kezdő és nem kezdő háziasszonyok is szeretnének ilyenkor a közelgő ünnepek alatt kitenni magukért. Erre kell ügyelnünk a karácsonyi menü összeállításakor is.


 1.Az alapanyagok nem ismétlődhetnek

2.Figyeljünk  a változatos  elkészítési módokra
   Ne legyen minden fogás főtt, vagy csak sült, esetleg párolt. Kombináljuk  a különböző ételkészítési módokat!

3.A színekre is ügyeljünk.
   Ha  a saláta narancsból készült akkor  a sárgaszínű sütőtök krémleves helyett válasszunk  más zöldséget, így nem lesz unalmas  az ebédünk vagy vacsoránk.

Nézzünk  néhány példát  mi kerülhet az ünnepi  asztalra,  hogy ne csak a teríték   tükrözze  az ünnepi hangulatot, de  a finom ételek is emeljék a ünnep fényét.


Menü 1.

Kínálhatjuk hidegen de langyosan  sőt forrón is  ahogy szeretjük.

  • Kacsa vagy libamájjal töltött szűzpecsenye  zsályás sütőtökös burgonya pürével, sült zellerrel
      A kacsa vagy libamája és  a szűzpecsenye már önmagban is ünnepi,  hisz  különleges,  nem hétköznapi egyik sem .Kínálhatjuk zsályás sütőtökös burgonya pürével ami szándékosan legyen  kicsit lágyabb, krémesebb. A pecsenye liba-, kacsamáj is tökéletes erre a célra ( pénztárca kímélő megoldás).


(recept a linkre kattintva elérhető)
A sütőtökös  burgonya püré ugyanúgy készül mint  a "sima" annyi különbséggel,a  kockára vágott sütőtökkel együtt főzzük meg a krumplit  majd  a főzőlevet leöntve  ( ne dobjuk ki jó leves .mártás alaplé lesz belőle másnap !) pépesítjük  vajjal tejjel, tejszínnel  turmixoljuk a megszokott módon. Fűszere ezúttal nem  reszelt szerecsendió, hanem friss zsályalevél amit a főzés végén adunk hozzá.
A zellert hasábokra vágjuk és pár csepp olajon  ropogósra sütjük . 

  • Valamilyen gesztenyés,  csokoládés desszert  zárhatja a sort amibe  pl.alkoholos gyümölcsöt rejtünk, ha tettünk el  a nyáron rumtopfot akkor abból  vegyünk ki pár szem  gyümölcsöt  hozzá. Csinálhatunk gesztenye golyókat, gesztenye alagutat, vagy csak a gesztenyepürét gazdagitjuk gyümölccsel és  csokoládéval  .



Menü 2.

 A hús és  erőlevesek  jól illenek  a semlegességük miatt bármilyen második fogás elé ennek a  levesnek a különlegessége  a levesbetét vagyis  a húsos batyu, aminek az elkészítése ugyan kicsit munkaigényes , de garantáltan megéri elkészíteni. A gyömbértől kicsit csípős, kellemesen fűszerezett batyuk  teszik majd a hétköznapi levest ünnepivé. Nem elhanyagolható szempont ezt a  levest előre megfőzhetjük. 
(recept a linkre kattintva elérhető)



Ehhez  a fogáshoz személyes emlékek kötnek  azért szerepel most itt is. Tipikus karácsony másnapi menü része volt " nekem ",hosszú éveken át  a nagynéném készítette számomra. A fűszeres ecetes szilva talán a  gyenge pontja  ennek a menüsornak, mert azt még nyáron el kell készíteni hozzá,  már akkor gondolva  a  karácsonyi menüre, de  ha az idén még nem  így történt volna akkor sincs nagy baj  akkor lehetne helyettesíteni, a káposztásnál láttam  a piacon savanyú szilvát vagy esetleg szilva befőttel is megpróbálhatjuk.
A gomba ami töltelékbe kerül ezúttal szerintem  lehetne kicsit aromásabb is az általában használt csiperke ( champignon) gombánál, nem feltétlen kell  szarvasgombát belecsempészni  de   ízesítésként használható egy kevés ( elvégre  ünnepi menü készül,  karácsony van) azonban   ha van lehetőségünk  tegyünk  erdei gombát is vagy pár darab siitake gombát is töltelékhez.
A burgonyához lehetőség szerint  olívaolajat  és friss rozmaringot használjunk,a sütőtökhöz  chili paprikapelyhet . Tetszés szerint  formára darabolva fűszerezve, az olajjal  megspriccelve, forró sütőben süssük készre ( kb 40-60 perc mennyiségtől függően ) 
 
  • Diós-mákos beigli  
Gondolom ehhez nem kell sokat hozzáfűzni  hagyományos karácsonyi  desszert, mondhatjuk:
- Nincs karácsony  beigli nélkül!.     






Menü 3.

  • Sült paprika leves  ( kápia paprikából csípősen, forrón   fantasztikus! A színe is csodás.)
  • Wellington bélszín  párolt zöldség körettel                                                                          Klasszikus ünnepi  fogás spenót, gombapép  fedi a  kérgesre elősütött durva borsba forgatott  legnemesebb húst, majd leveles tésztába burkoljuk,  amit kedvünkre díszíthetük karácsonyi  motívumokkal pl., így  a szemünket is elkápráztatja nem csak az ízlelő bimbóinkat  ha elkészül.
Adhatunk mellé mázas sárgarépát,  kelbimbót földimogyoróval, mentás zöldborsót ,  vajas  zöldbabot,  de  bármilyen angolos vagy franciásan elkészített zöldség  remekül illik hozzá.
(receptek a linkre kattintva érhetők  el)
  •  Levendulás panna cotta számomra könnyed és aromás desszert ami zárhatná le ezt a  tartalmas menüt 






+ 1  ( húsmentes variáció)

  •  Spenótos és gombás ravioli  4 sajt mártással, Természetesen  házi tésztára  gondolok ami gondos előkészítést igényel nem mondom, hogy az elkészítése könnyű, de megéri a fáradtságot.              A spenótot   szerecsendióval és kevés  friss sajttal estleg parmezánnal ízesíteném  a gombánál a  2.menüben szereplő  ötleteket használnám .
  
  • Karácsonyi fatörzs 
Szintén klasszikusnak  mondható,  habos  lágyan  krémes gazdagon díszített karácsonyi sütemény  zárná ez a húsnélküli menüsort  nálam.

 





Szándékosan kerültem a frissen sülteket a  fenti menük összeállításánál,  részben  mert egy nagyobb vendégség esetén túl sok időt rabol el,  a háziasszonyt  órákra  a tűzhely mellé kötheti, ezenkívül  a  lakást átható  zsír és olaj szag járhatja  át a bő zsírban  sütés következtében, ami még egy alapos szellőztetés után sem távozik garantáltan. A fenti menü sorokat elsősorban karácsonyra képzeltem el, így feltételezhető sok  családban a szentesti vacsora  hal,  gyakran rántott hal , tehát  a következő napokban  a panírozott bőzsírban sütött húsokat  kerüljük  a korábban említett szempontokat követve.
Az egybesültek  részben  vagy teljesen előre elkészíthetőek, ez utóbbi esetben akár hidegen is felszolgálhatjuk  őket, vacsorára kifejezettem ajánlom is, akkor a  köret is  legyen saláta, akár egyszerű kevert saláta  de összetett saláta is lehet,  ami szintén előre elkészíthető,   így nagyon praktikus,( arra azért figyeljünk ha olajjal kell meglocsolni és zöldsaláta is szerepel az  összetevők közt azt csak a  tálalás előtt közvetlen tegyük, mert különben összeesik, nem lesz  sem mutatós sem ízletes a saláta).



Szép ünnepet,boldog karácsonyt !




Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...