2012. január 16., hétfő

Házi  füstölt kolbász ....


December közepe táján volt,hogy disznó vágáson jártunk  abban  a dunántúli  faluban ahol  a Nagyszüleim laktak,  szinte minden évben. Igen, mentünk mi  a pestiek is,  aztán később mikor már  nem akartak vágni  Nagypapáék,  Apukám vette át a stafétát, a helyszín azonban  nem változott a szülői-, nagyszülői ház maradt. Jutott mindenkinek  a disznótorosból  így is, jöttek a testvérei is  együtt a család, meg volt mindenkinek  a feladta. Mi,mint a  többiek is már előző nap érkeztünk. Előtte már megpucoltuk  a fokhagymát, előkészítettük otthon a  fűszereket,  éjszakákat böngészte  Édesapám a szakácskönyveket (internet hiányában ) ötletet keresve   új ízek kipróbálására,   nem riadva vissza az újítástól, így volt citromos kolbász és vadhússal kevert is  .....
A nagy napon  hajnalban keltünk  mindannyian ,  (én is  a gyerek ) pálinkával fogadták a böllért  aki  szaktudásával segítette a disznó feldolgozását. Néha volt hó is akkor még nagyobb volt az élmény, csak jó idő azaz,  hideg legyen mondogatták mindig  a felnőttek ...
....valahogy így maradt emlékeimben a disznó"megülése"
A férfiak mentek a disznóért amit előtte Nagymama választott ki, gondosan mindenre odafigyelve  "megrendelte. " Élve hozták haza,  kézi kis kocsival. Emlékszem egyik éven  nagyon eleven jószágra esett  választása,  nem bírtak vele  a férfiak,   a szomszédból segítséget kellett hívni, Pali bácsit, aki maga is  termetes ember volt, aki  a disznón " lovagolva"  próbálta  kifárasztani és  a kés alá  vinni szegény állatot.
A szúrást követően megkezdődött a munka,  perzselés  szalmával, később gázlánggal, darabolás fűszerezés, keverés ...töltés.

Mindenki tette a dolgát, gyerek voltam nem érdekelt túlságosan, mégis emlékszem részletekre, az udvaron hatalmas üstben, talán kettőben is tüzeltek, zsírszalonnát kockáztak, sütöttek,  hurkát töltöttek, májasat, véreset is készítettek,   kolbászt, disznósajtot amit én még sose kóstoltam, azóta se.
Nagymama segítséget is hívott, " asszonyt"  így hívta,   bélmosáshoz meg egyéb munkálatokhoz,  de ő volt  fő "ceremóniamester"  ő irányított mindent. Főzni is csak Ő főzhetett.

Időnként forral borral megrakott tálcát küldött az udvaron  szorgoskodóknak .

 Közben készült a reggeli  is, sült vér, májas hús, sok hagymával ( biztos van  neve ennek az ételnek is, de én nem emlékszem )  friss házi kenyérrel .... Akkoriban  én még  az ilyen  különlegességet meg sem kóstoltam ...nem régiben  Szerbiában,  Anyósom  konyhájában  találkoztam ismét  evvel az  étellel, mert a disznó vágáskor itt is készítik,  derült ki.

Az ebédre nem emlékszem, készítettek  -e valamit, a vacsora annál gazdagabb  volt :

orja leves 
toros káposzta (kolbász töltelékkel)
frissen sült hurka, kolbász és  pecsenye  
házi savanyúsággal
remek borokkal 
 házi sütemények  

Sokan ültük körbe a hatalmas  asztalt,  a családtagokon kívül  a böllér, az asszony, is helyett kapott. Még élő zene is volt ilyenkor.

 Vacsorára  már minden a helyére került, kész volt minden. Kóstolót is csomagoltak mert a fizetség mellé az is járt,  meg küldeni is kellett,   falu helyen ez így szokás...
Szalonna,  kolbász,  megy a  füstre, sonka a pácba...
Meg volt a friss hús  karácsonyra, .... kocsonya- hús új évre  és januárra  a füstölt házi kolbász ...

Mindez  azért jutott eszembe  mert  friss házi kolbászt kaptunk  a napokban !

Házi füstölt kolbász és hús


 Februárban  Budapesten  a város szívében   kerül megrendezésre a mangalica fesztivál ,ahol  több mint 30 tenyésztő között megjelenik a néhány kocás családi őstermelő is, a hírek szerint. A rendezvény  célja  többek közt, hogy  itt a Vásárló közvetlenül attól veszi meg a terméket aki előállította. Mangalica termékek mellett magyar kézműves portékákkal, kiváló borral, pálinkával nagyszerű zenekarokkal, vásári komédiával és gyerekprogramokkal, élőállat kiállítással és az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly