Házi füstölt kolbász ....
December közepe táján volt,hogy disznó vágáson jártunk abban a dunántúli faluban ahol a Nagyszüleim laktak, szinte minden évben. Igen, mentünk mi a pestiek is, aztán később mikor már nem akartak vágni Nagypapáék, Apukám vette át a stafétát, a helyszín azonban nem változott a szülői-, nagyszülői ház maradt. Jutott mindenkinek a disznótorosból így is, jöttek a testvérei is együtt a család, meg volt mindenkinek a feladta. Mi,mint a többiek is már előző nap érkeztünk. Előtte már megpucoltuk a fokhagymát, előkészítettük otthon a fűszereket, éjszakákat böngészte Édesapám a szakácskönyveket (internet hiányában ) ötletet keresve új ízek kipróbálására, nem riadva vissza az újítástól, így volt citromos kolbász és vadhússal kevert is .....
A nagy napon hajnalban keltünk mindannyian , (én is a gyerek ) pálinkával fogadták a böllért aki szaktudásával segítette a disznó feldolgozását. Néha volt hó is akkor még nagyobb volt az élmény, csak jó idő azaz, hideg legyen mondogatták mindig a felnőttek ...
A férfiak mentek a disznóért amit előtte Nagymama választott ki, gondosan mindenre odafigyelve "megrendelte. " Élve hozták haza, kézi kis kocsival. Emlékszem egyik éven nagyon eleven jószágra esett választása, nem bírtak vele a férfiak, a szomszédból segítséget kellett hívni, Pali bácsit, aki maga is termetes ember volt, aki a disznón " lovagolva" próbálta kifárasztani és a kés alá vinni szegény állatot.
A szúrást követően megkezdődött a munka, perzselés szalmával, később gázlánggal, darabolás fűszerezés, keverés ...töltés.
Mindenki tette a dolgát, gyerek voltam nem érdekelt túlságosan, mégis emlékszem részletekre, az udvaron hatalmas üstben, talán kettőben is tüzeltek, zsírszalonnát kockáztak, sütöttek, hurkát töltöttek, májasat, véreset is készítettek, kolbászt, disznósajtot amit én még sose kóstoltam, azóta se.
Nagymama segítséget is hívott, " asszonyt" így hívta, bélmosáshoz meg egyéb munkálatokhoz, de ő volt fő "ceremóniamester" ő irányított mindent. Főzni is csak Ő főzhetett.
Időnként forral borral megrakott tálcát küldött az udvaron szorgoskodóknak .
Közben készült a reggeli is, sült vér, májas hús, sok hagymával ( biztos van neve ennek az ételnek is, de én nem emlékszem ) friss házi kenyérrel .... Akkoriban én még az ilyen különlegességet meg sem kóstoltam ...nem régiben Szerbiában, Anyósom konyhájában találkoztam ismét evvel az étellel, mert a disznó vágáskor itt is készítik, derült ki.
Az ebédre nem emlékszem, készítettek -e valamit, a vacsora annál gazdagabb volt :
orja leves
toros káposzta (kolbász töltelékkel)
frissen sült hurka, kolbász és pecsenye
házi savanyúsággal
remek borokkal
házi sütemények
Sokan ültük körbe a hatalmas asztalt, a családtagokon kívül a böllér, az asszony, is helyett kapott. Még élő zene is volt ilyenkor.
Vacsorára már minden a helyére került, kész volt minden. Kóstolót is csomagoltak mert a fizetség mellé az is járt, meg küldeni is kellett, falu helyen ez így szokás...
Szalonna, kolbász, megy a füstre, sonka a pácba...
Meg volt a friss hús karácsonyra, .... kocsonya- hús új évre és januárra a füstölt házi kolbász ...
Mindez azért jutott eszembe mert friss házi kolbászt kaptunk a napokban !
Februárban Budapesten a város szívében kerül megrendezésre a mangalica fesztivál ,ahol több mint 30 tenyésztő között megjelenik a néhány kocás családi őstermelő is, a hírek szerint. A rendezvény célja többek közt, hogy itt a Vásárló közvetlenül attól veszi meg a terméket aki előállította. Mangalica termékek mellett magyar kézműves portékákkal, kiváló borral, pálinkával nagyszerű zenekarokkal, vásári komédiával és gyerekprogramokkal, élőállat kiállítással és az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket.
December közepe táján volt,hogy disznó vágáson jártunk abban a dunántúli faluban ahol a Nagyszüleim laktak, szinte minden évben. Igen, mentünk mi a pestiek is, aztán később mikor már nem akartak vágni Nagypapáék, Apukám vette át a stafétát, a helyszín azonban nem változott a szülői-, nagyszülői ház maradt. Jutott mindenkinek a disznótorosból így is, jöttek a testvérei is együtt a család, meg volt mindenkinek a feladta. Mi,mint a többiek is már előző nap érkeztünk. Előtte már megpucoltuk a fokhagymát, előkészítettük otthon a fűszereket, éjszakákat böngészte Édesapám a szakácskönyveket (internet hiányában ) ötletet keresve új ízek kipróbálására, nem riadva vissza az újítástól, így volt citromos kolbász és vadhússal kevert is .....
A nagy napon hajnalban keltünk mindannyian , (én is a gyerek ) pálinkával fogadták a böllért aki szaktudásával segítette a disznó feldolgozását. Néha volt hó is akkor még nagyobb volt az élmény, csak jó idő azaz, hideg legyen mondogatták mindig a felnőttek ...
....valahogy így maradt emlékeimben a disznó"megülése" |
A szúrást követően megkezdődött a munka, perzselés szalmával, később gázlánggal, darabolás fűszerezés, keverés ...töltés.
Mindenki tette a dolgát, gyerek voltam nem érdekelt túlságosan, mégis emlékszem részletekre, az udvaron hatalmas üstben, talán kettőben is tüzeltek, zsírszalonnát kockáztak, sütöttek, hurkát töltöttek, májasat, véreset is készítettek, kolbászt, disznósajtot amit én még sose kóstoltam, azóta se.
Nagymama segítséget is hívott, " asszonyt" így hívta, bélmosáshoz meg egyéb munkálatokhoz, de ő volt fő "ceremóniamester" ő irányított mindent. Főzni is csak Ő főzhetett.
Időnként forral borral megrakott tálcát küldött az udvaron szorgoskodóknak .
Közben készült a reggeli is, sült vér, májas hús, sok hagymával ( biztos van neve ennek az ételnek is, de én nem emlékszem ) friss házi kenyérrel .... Akkoriban én még az ilyen különlegességet meg sem kóstoltam ...nem régiben Szerbiában, Anyósom konyhájában találkoztam ismét evvel az étellel, mert a disznó vágáskor itt is készítik, derült ki.
Az ebédre nem emlékszem, készítettek -e valamit, a vacsora annál gazdagabb volt :
orja leves
toros káposzta (kolbász töltelékkel)
frissen sült hurka, kolbász és pecsenye
házi savanyúsággal
remek borokkal
házi sütemények
Sokan ültük körbe a hatalmas asztalt, a családtagokon kívül a böllér, az asszony, is helyett kapott. Még élő zene is volt ilyenkor.
Vacsorára már minden a helyére került, kész volt minden. Kóstolót is csomagoltak mert a fizetség mellé az is járt, meg küldeni is kellett, falu helyen ez így szokás...
Szalonna, kolbász, megy a füstre, sonka a pácba...
Meg volt a friss hús karácsonyra, .... kocsonya- hús új évre és januárra a füstölt házi kolbász ...
Mindez azért jutott eszembe mert friss házi kolbászt kaptunk a napokban !
Házi füstölt kolbász és hús |
Februárban Budapesten a város szívében kerül megrendezésre a mangalica fesztivál ,ahol több mint 30 tenyésztő között megjelenik a néhány kocás családi őstermelő is, a hírek szerint. A rendezvény célja többek közt, hogy itt a Vásárló közvetlenül attól veszi meg a terméket aki előállította. Mangalica termékek mellett magyar kézműves portékákkal, kiváló borral, pálinkával nagyszerű zenekarokkal, vásári komédiával és gyerekprogramokkal, élőállat kiállítással és az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése