Vízkeresztkor azaz január 6.-n sütjük fogyasztjuk a galette des rois elnevezésű süteményt .
A sütemény belsejében finom mandulakrém ( frangipane) lapul és egy porcelán figurát is elrejtenek benne a tradícióknak megfelelően, amit aki megtalál az lesz a papír korona tulajdonosa és király/királynő címmel tüntetik ki e napon.
A mandulakrémes változat talán a legismertebb Franciaország északi feléről származik de vidékenként eltérő e sütemény, de létezik sok féle változata van ahol a leveles tésztát kalácstészta váltja fel és kandírozott gyümölcsök kerülnek bele van mézeskalácsszeű vagy trópusi gyümölcsös változata is.,
A hagyományokhoz híven január 6.-n a napkeleti bölcsek Menyhért, Gáspár, Boldizsár a három királyok látogatását ünnepeljük, innen a sütemény elnevezése.
Más esetben magam készíteném a galette tésztáját, ahogy szoktam nyár folyamán oly gyakran de most az ünnepek után ( nálunk előtt is) kissé sietősen a galette des rois esetében a leveles tésztát tartom a legmegfelelőbbnek ez most a legjobb megoldás.
A hagyományokhoz híven január 6.-n a napkeleti bölcsek Menyhért, Gáspár, Boldizsár a három királyok látogatását ünnepeljük, innen a sütemény elnevezése.
A királyok lepényének története az ókori Rómában kezdődött,
a Szaturnália, Szaturnusz isten tiszteletére rendezett ünnepségre készült, a
téli napéjegyenlőség idején. A legenda szerint a rómaiak egy rabszolgát egy nap
erejéig királyi körülmények közé helyeztek, ami azt jelentette, hogy azt
kérhetett enni, amit csak kívánt, míg a rómaiak egy hatalmas kerek kenyéren
osztozkodtak, mely olyan aranybarnán fénylett, mint a napsugár. A tradíció
szerint a kerek kenyérbe egy arany vagy ezüst figurát, a szegényebbek babszemet
rejtettek, így választották ki vezetőjüket. A 12-13. században a katolikus
egyház megőrizve ezt a hagyomány, vallási ünneppé változtatva azt és a
Vízkereszt napjára tette, január 6-ra. A Vízkeresztre sütött kenyérből annyi
szeletet vágtak, ahányan részt vettek az ünnepségen, plusz egyet, melyet a “Jó
Istennek szánva” az első arra vetődött földönfutónak adtak.
(forrás : paris now)
Más esetben magam készíteném a galette tésztáját, ahogy szoktam nyár folyamán oly gyakran de most az ünnepek után ( nálunk előtt is) kissé sietősen a galette des rois esetében a leveles tésztát tartom a legmegfelelőbbnek ez most a legjobb megoldás.
A töltelék a frangipane krém mandulaliszt ( darált/őrölt mandula), nálam kissé durvára darálva, porcukor alapú cukrászati krém ami talán itthon nem olyan ismert, elterjedt .
Hozzávalók:
Hozzávalók:
2 csomag leveles tészta
A mandulakrémhez:
- 3 tojás
- 125 g darált mandula
- 125 g cukor
- 125 g de vaj
- 2 csepp mandulaaroma
- 2 evőkanál rum, vagy narancslikőr vagy mandulalikőr
A tészta tetejéhez:
- 1 tojássárga
- 1 evőkanál tej
A leveles tésztát kinyújtjuk 2 kerek lapot vágunk ki belőle, az alsó korong közepére halmozzuk a mandulakrémet. a tészta szálén hagyjunk pár cm-t szabadon. A mandulakrémhez a tojásokat a puha vajjal és a cukorral keverjük ki, majd adjuk hozzá a darált mandulát és a mandulalikőrt.
Aztán a második korongot ráhelyezzük villával jól összenyomkodjuk a széleket tetszés szerint mintázzuk és lekenjük a tojással .
Előmelegített ,200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Ha szeretjük kenjük le cukor sziruppal a kész, kisült süteményt akkor fényesebb lesz .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése