2024. január 7., vasárnap

Galette des rois = királyok lepénye

Vízkeresztkor azaz január 6.-n sütjük  fogyasztjuk  a  galette des rois  elnevezésű süteményt .

A sütemény belsejében finom  mandulakrém ( frangipane) lapul és egy porcelán figurát is elrejtenek benne a tradícióknak megfelelően, amit aki megtalál az lesz a papír korona tulajdonosa  és  király/királynő címmel tüntetik ki e napon.




A mandulakrémes változat talán a legismertebb  Franciaország  északi feléről származik de  vidékenként eltérő  e sütemény, de létezik sok féle változata van ahol a  leveles tésztát   kalácstészta  váltja fel és kandírozott gyümölcsök kerülnek bele  van  mézeskalácsszeű vagy trópusi gyümölcsös  változata is.,



A hagyományokhoz  híven  január 6.-n   a napkeleti bölcsek Menyhért, Gáspár, Boldizsár a három királyok  látogatását ünnepeljük, innen a sütemény elnevezése.


A királyok lepényének története az ókori Rómában kezdődött, a Szaturnália, Szaturnusz isten tiszteletére rendezett ünnepségre készült, a téli napéjegyenlőség idején. A legenda szerint a rómaiak egy rabszolgát egy nap erejéig királyi körülmények közé helyeztek, ami azt jelentette, hogy azt kérhetett enni, amit csak kívánt, míg a rómaiak egy hatalmas kerek kenyéren osztozkodtak, mely olyan aranybarnán fénylett, mint a napsugár. A tradíció szerint a kerek kenyérbe egy arany vagy ezüst figurát, a szegényebbek babszemet rejtettek, így választották ki vezetőjüket. A 12-13. században a katolikus egyház megőrizve ezt a hagyomány, vallási ünneppé változtatva azt és a Vízkereszt napjára tette, január 6-ra. A Vízkeresztre sütött kenyérből annyi szeletet vágtak, ahányan részt vettek az ünnepségen, plusz egyet, melyet a “Jó Istennek szánva” az első arra vetődött földönfutónak adtak.
(forrás : paris now)




galette des roi


Más esetben magam készíteném a  galette tésztáját, ahogy szoktam  nyár folyamán oly gyakran de most az ünnepek után  ( nálunk előtt is)  kissé sietősen a  galette des rois esetében  a leveles tésztát  tartom a legmegfelelőbbnek  ez most a legjobb megoldás.
A töltelék  a  frangipane  krém   mandulaliszt ( darált/őrölt  mandula),  nálam kissé durvára darálva, porcukor  alapú cukrászati krém ami talán itthon nem olyan ismert, elterjedt .   


Hozzávalók:

2 csomag leveles tészta

A mandulakrémhez:
    galette des rois
  •  3 tojás 
  • 125 g darált mandula
  •  125 g cukor 
  • 125 g de vaj  
  • 2 csepp mandulaaroma  
  • 2 evőkanál rum, vagy narancslikőr vagy mandulalikőr

A tészta tetejéhez: 
  • 1 tojássárga  
  • 1 evőkanál tej








A leveles tésztát kinyújtjuk 2  kerek lapot vágunk ki belőle, az  alsó korong közepére halmozzuk a  mandulakrémet. a tészta szálén hagyjunk  pár cm-t szabadon.  A mandulakrémhez  a tojásokat   a puha vajjal és a cukorral keverjük  ki,  majd adjuk hozzá a darált mandulát és  a mandulalikőrt.

 Aztán  a második korongot ráhelyezzük  villával jól összenyomkodjuk a széleket  tetszés szerint mintázzuk és lekenjük  a tojással .
 Előmelegített ,200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Ha szeretjük kenjük le cukor sziruppal a kész, kisült süteményt akkor fényesebb lesz .






Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...