2023. december 20., szerda

Karácsonyi catering

  Ne gondolj a senki ,hogy egy étteremből vagy rendezvényszervező cégtől fogok rendelni, lehet bizonyos helyzetekben ez is rendjén való lenne, talán most kényelmesebb, de nem erről van szó Én  sütök -főzök ,int minden évben. de az idén megint előre és szállítjuk a kész, félig kész dolgokat innen-oda. 


Igen, volt már ilyen, ha nem is 100/% -ban pontos  a megnevezés, de mivel szinte utolsó pillanatban utazunk nagy  bevásárlásra már sem időm, sem kedvem nem lesz és az itteni konyhám jobban kézre is esik, így amit lehet előre elkészítek .  
Nem szokványos  a  mi életünk, evvel a kétlakisággal ahogy én nevezem,  de nem vagyunk egyedül vele és egyre többen jönnek mennek  a világban, utaznak hozzánk hasonlóan  nemcsak mi.  Az ünnepek táján ez még szembetűnőbb, bár  a többség  a rokonok a család miatt tér haza tehát várják őket  és nem kell  hozni  a kész  komplett, menüt mint nekem. –Volt már- ilyen és az idén is ez lesz.

Pár éve hasonló szituációba kerültünk akkor, le is írtam a tervet ám nem mutattam  meg, most kicsit leporolva   közreteszem  és persze  irány mutatónak használva e szerint készülök a közelgő karácsonyra 2023-ben.



Utaztunk,(Költözünk?) hét  éve  is, akkor szinte utolsó pillanatban   23. délután  -este. Valóban nem nyílt más lehetőség mint  mindent gondosan előkészítve  szállítani Az idén a tervek szerint , hamarabb, korábban tudunk indulni.
Maradt egy fél napom  felkészülni  felkészíteni a  magára hagyott budapesti  lakásunkat az ünnepre .....
Most   a helyzet kicsit más, a lakás sem üres és csak mi szülők utazunk az egyetemista fiunkhoz aki  félévi hajtásban  a vizsgaidőszakban  nem  igazán veszi ki a részét  a karácsonyi előkészületekben  vagyis sokat változott a helyzet.  
Tudtam, "retro" karácsony lesz    leporolva  a  "réges -régi" díszeket   amit   a karácsonyfára akasztunk,  emlékezünk..( Leginkább én....)Az idén  ismétlés azzal a  különbséggel  a Covidnak köszönhetően zsinórban  4.karácsonyunkat töltjük ott , tehát  az ünnepi  kellékek kicsit bővültek.








Ami fix:
Hal  lesz most is 24.-n a szentesti asztalon  & bor és a  "százéves terítő".......Anyukám fehér selyem damasztja.

A szülői  étkészlet, immáron szülők nélkül,.. kicsit szomorú ...az élet megy tovább...visszük  a hagyományokat  tovább és idővel hozzáadjuk a magunkét.





 Pár éve előre kellett elkészítenem amit csak lehet, majd csomagolni "szállítani". Ennek megfelelően túlnyomóan a hideg húsok, szószok szerepeltek a menüben. Vendégeket  is vártunk, hisz a karácsony  meghitt hangulatához ez nálunk  nagyon hozzátartozik  immár hagyomány s azon néhány év alatt amikor a távollétünk miatt nem találkoztunk, nagyon hiányzott. Aztán az elmúlt   időben a pandémia szintén átírta a szokásos forgatókönyvet, volt, hogy a szabadban  találkoztuk, adtuk át a  friss levegőn maszkban az ajándékokat, az idén ismét  a meleg szobában  a fenyőfa alatt tehetjük ugyanezt.

 
 



Napközben  mindig  jutott idő egy közös családi sétára, levegőzésre ezt az idén sem tervezzük másként .
Este pedig fűtött szobában  beszélgetés, társasjátékozás, fenyőillat és terített asztal... ideális nem?

A jó és pontos előkészítésnek köszönhetően  valóban nem sok háziasszonyi teendő várt rám a   ünnepek alatt,  terítésen, szervírozáson és mosogatáson kívül. Igaz  a szentestét leszámítva nem volt, meleg étel  kínálatban. Az idén  ismét  meleg ebéd lesz 25.-n és 26.-n is az biztos.
Az ünnepeket  hosszas tervezgetés előzi meg   ez is hozzátartozik, persze nemcsak  ezt hívjuk ünnepre hangolódásnak.    



Itt  a lista ami becsomagolásra várt:



Nálunk a mandulás változat  a kedvelt az ünnepi reggelink része narancslekvárral finom gőzölgő teával. 


  • Beigli
Pár nappal korábban is el lehet készíteni , sőt kell is  a praktikus időbeosztás miatt- Általában  a klasszikus  mákos és diós  beiglit sütöm , időnként gesztenyéset is de az nem mindenkinek ízlik, én viszont  szeretem. 
A beigli recepten nem változtattam ott a  cukor mennyiség is  annyi ahogy a "nagykönyvben " le van írva. Pozsonyi tésztából készül forrázott mák és dió  tölteléket használok és nem szurkálom sütés előtt a beiglit . 














  • Sajtok
  • Sütőtökös kenyér
  • Diós kenyér
  • Rozmaringos kenyér
  • Natúr kenyér
Ahogy visszanézem az elmúlt évek bejegyzéseit  az ételek többsége visszaköszön, úgy tűnik hagyomány lett a karácsonyi menünkből-  a hideg sültek nem csak utazáskor a nagyobb vendégség esetén is praktikusnak tűnnek, finomak, mutatósak,  könnyen szeletelhetőek és nem utolsósorban szállíthatóak is valamint előre elkészíthetőek anélkül, hogy veszítenének  a minőségükből  a tárolás során ..
A  gyümölccsel töltött sültek kicsit fűszeresek a karácsony illatát remekül őrzik, használhatunk bátran  a e húsokhoz borsot  és fahéjat is egyszerre.  
A  chutney-k  ( füge-,birsalma-,  alma., sütőtök-,)is előre elkészíthetőek, szintén csak tálalni kell ha létezne ilyen kifejezés mondhatnánk háziasszonybarát.

Az idén  ismét visszatér  a vad  karácsonyi menübe és a kacsa is, természetesen  nem egy nap,   hanem az ünnep napjaira elosztva  készülnek  ezek a fogások.

  



Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...