Ne gondolj a senki ,hogy egy étteremből vagy rendezvényszervező cégtől fogok rendelni, lehet bizonyos helyzetekben ez is rendjén való lenne, talán most kényelmesebb, de nem erről van szó Én sütök -főzök ,int minden évben. de az idén megint előre és szállítjuk a kész, félig kész dolgokat innen-oda.
Igen, volt már ilyen, ha nem is 100/% -ban pontos a megnevezés, de mivel szinte utolsó pillanatban utazunk nagy bevásárlásra már sem időm, sem kedvem nem lesz és az itteni konyhám jobban kézre is esik, így amit lehet előre elkészítek .
Nem szokványos a mi életünk, evvel a kétlakisággal ahogy én nevezem, de nem vagyunk egyedül vele és egyre többen jönnek mennek a világban, utaznak hozzánk hasonlóan nemcsak
mi. Az ünnepek táján ez még szembetűnőbb, bár a többség a rokonok a család miatt tér haza tehát
várják őket és nem kell hozni a
kész komplett, menüt mint nekem. –Volt
már- ilyen és az idén is ez lesz.
Pár éve hasonló szituációba kerültünk akkor, le is írtam a tervet ám nem mutattam meg, most kicsit leporolva közreteszem és persze irány mutatónak használva e szerint készülök a közelgő karácsonyra 2023-ben.
Utaztunk,(Költözünk?) hét éve is, akkor szinte utolsó pillanatban 23. délután -este. Valóban nem nyílt más lehetőség mint mindent gondosan előkészítve szállítani Az idén a tervek szerint , hamarabb, korábban tudunk indulni.
Maradt egy fél napom felkészülni felkészíteni a magára hagyott budapesti lakásunkat az ünnepre .....
Maradt egy fél napom felkészülni felkészíteni a magára hagyott budapesti lakásunkat az ünnepre .....
Most a helyzet kicsit más, a lakás sem üres és csak mi szülők utazunk az egyetemista fiunkhoz aki félévi hajtásban a vizsgaidőszakban nem igazán veszi ki a részét a karácsonyi előkészületekben vagyis sokat változott a helyzet.
Tudtam, "retro" karácsony lesz leporolva a "réges -régi" díszeket amit a karácsonyfára akasztunk, emlékezünk..( Leginkább én....)Az idén ismétlés azzal a különbséggel a Covidnak köszönhetően zsinórban 4.karácsonyunkat töltjük ott , tehát az ünnepi kellékek kicsit bővültek.
Tudtam, "retro" karácsony lesz leporolva a "réges -régi" díszeket amit a karácsonyfára akasztunk, emlékezünk..( Leginkább én....)Az idén ismétlés azzal a különbséggel a Covidnak köszönhetően zsinórban 4.karácsonyunkat töltjük ott , tehát az ünnepi kellékek kicsit bővültek.
Ami fix:
Hal lesz most is 24.-n a szentesti asztalon & bor és a "százéves terítő".......Anyukám fehér selyem damasztja.
Hal lesz most is 24.-n a szentesti asztalon & bor és a "százéves terítő".......Anyukám fehér selyem damasztja.
A szülői étkészlet, immáron szülők nélkül,.. kicsit szomorú ...az élet megy tovább...visszük a hagyományokat tovább és idővel hozzáadjuk a magunkét.
Pár éve előre kellett elkészítenem amit csak lehet, majd csomagolni "szállítani". Ennek megfelelően túlnyomóan a hideg húsok, szószok szerepeltek a menüben. Vendégeket is vártunk, hisz a karácsony meghitt hangulatához ez nálunk nagyon hozzátartozik immár hagyomány s azon néhány év alatt amikor a távollétünk miatt nem találkoztunk, nagyon hiányzott. Aztán az elmúlt időben a pandémia szintén átírta a szokásos forgatókönyvet, volt, hogy a szabadban találkoztuk, adtuk át a friss levegőn maszkban az ajándékokat, az idén ismét a meleg szobában a fenyőfa alatt tehetjük ugyanezt.
Napközben mindig jutott idő egy közös családi sétára, levegőzésre ezt az idén sem tervezzük másként .
Este pedig fűtött szobában beszélgetés, társasjátékozás, fenyőillat és terített asztal... ideális nem?
A jó és pontos előkészítésnek köszönhetően valóban nem sok háziasszonyi teendő várt rám a ünnepek alatt, terítésen, szervírozáson és mosogatáson kívül. Igaz a szentestét leszámítva nem volt, meleg étel kínálatban. Az idén ismét meleg ebéd lesz 25.-n és 26.-n is az biztos.
Az ünnepeket hosszas tervezgetés előzi meg ez is hozzátartozik, persze nemcsak ezt hívjuk ünnepre hangolódásnak.
Itt a lista ami becsomagolásra várt:
Nálunk a mandulás változat a kedvelt az ünnepi reggelink része narancslekvárral finom gőzölgő teával.
- Beigli
Pár nappal korábban is el lehet készíteni , sőt kell is a praktikus időbeosztás miatt- Általában a klasszikus mákos és diós beiglit sütöm , időnként gesztenyéset is de az nem mindenkinek ízlik, én viszont szeretem.
A beigli recepten nem változtattam ott a cukor mennyiség is annyi ahogy a "nagykönyvben " le van írva. Pozsonyi tésztából készül forrázott mák és dió tölteléket használok és nem szurkálom sütés előtt a beiglit .
- Aprósütemények amennyi a dobozokba belefér vagy inkább ami az adventi időszakban nem fogy el ?
- Aszalt szilvával töltött szűzpecsenye
- Csokoládés szűzpecsenye
- Zsályás karaj
- Sültpaprika
- Sütőtök chutney
- Sajtok
- Sütőtökös kenyér
- Diós kenyér
- Rozmaringos kenyér
- Natúr kenyér
A gyümölccsel töltött sültek kicsit fűszeresek a karácsony illatát remekül őrzik, használhatunk bátran a e húsokhoz borsot és fahéjat is egyszerre.
A chutney-k ( füge-,birsalma-, alma., sütőtök-,)is előre elkészíthetőek, szintén csak tálalni kell ha létezne ilyen kifejezés mondhatnánk háziasszonybarát.
Az idén ismét visszatér a vad karácsonyi menübe és a kacsa is, természetesen nem egy nap, hanem az ünnep napjaira elosztva készülnek ezek a fogások.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése