Ezen hétvégén már a 3.gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún.
Közeledik az karácsony! Ideje lassan átgondolni mi kerül majd az ünnepi asztalra az idén.
Hagyományos, vagy minden évben ugyanaz a karácsonyi menü? Talán évről évre más?
Mindenki másként csinálja, van aki félve őrzött családi receptek szerint főz és akad aki szívesen újít.
Én szeretném a kettőt kicsit ötvözni.
Az ünnepi étkezés az M Á S mint a többi napokon, a hétköznapokon, ilyenkor együtt a család, szépen terített asztalnál, ünneplőben ráérősen étkezhetünk, ( mindig így kéne!) vendégeket is hívunk, vagy mi megyünk vendégségbe.
Érdekes módon ilyenkor ünnepekkor szinte mindenütt az étkezés kerül a közép pontba, sokszor azonban azt tapasztalom a mennyiség, a tukmálás vagy a "mértéktelen fogyasztás " felé tolódik el minden, ami rányomja bélyegét az ünnepi hangulatra. Talán jobban figyelhetnénk, nem szükségszerű ennek így történnie, nemcsak azért, mert észrevétlenül is felszedünk néhány kilót az ünnepek alatt, és többet nyom majd a mérleg, januárban nehezebben kapcsoljuk be a szoknyát a derekunkon vagy kényelmetlenül érezzük magunkat, teltnek, hisz semmi más dolgunk ezeken napokon nincs az evésen kívül .
Az evés élvezet (is) és hogy valóban az lehessen, figyeljünk a minőségre és mennyiségre is!
Hisz mi a háziasszonyok is tudjuk( nagyon is ) befolyásolni az ünnepnap hangulatát ha a konyhában " ügyesen " állítjuk össze a menünket.
Friss zöldség, gyümölcs, télen is van ( nem feltétlen a nyári ízekre gondolok!)cékla, sütőtök kelbimbó, brokkoli, avokadó, lilahagyma, fekete retek, tegyünk minél többet ezekből a menübe nyersen, salátaként is ( nemcsak pomfrit lehet a köret!)
Ez duplán meghálálja magát, előre is elkészíthetők pl. a kevert saláták egy része, rövidebb ideig kell a tűzhely mellett állnunk az ünnepek alatt, többet lehetünk a " szalonban" a karácsonyfa körül a családdal, a vendégekkel.
A nagy bevásárlás előtt nézzünk körül a kamrában a befőttek( kicsit átpárolva kevés alkohollal meglocsolva, esetleg flambírozva), a savanyúságok sőt a lekvárok ( pikáns szószokat készíthetünk a pecsenyeléből kevés gyümölcslekvár és némi fűszer segítségével) amiket nyáron eltettünk kitűnő körei lehetnek a sülteknek.
Nálunk az idén is lesz, ahogy minden évben fűszeres savanyú szilva.
Észrevettem sokan vagyunk akik szívesen játszunk ha adott alapanyagokból kell egy -egy receptet beküldeni most a" nyeremény" a családi karácsonyi menü.
Hagyományos, vagy minden évben ugyanaz a karácsonyi menü? Talán évről évre más?
Mindenki másként csinálja, van aki félve őrzött családi receptek szerint főz és akad aki szívesen újít.
Én szeretném a kettőt kicsit ötvözni.
Az ünnepi étkezés az M Á S mint a többi napokon, a hétköznapokon, ilyenkor együtt a család, szépen terített asztalnál, ünneplőben ráérősen étkezhetünk, ( mindig így kéne!) vendégeket is hívunk, vagy mi megyünk vendégségbe.
Érdekes módon ilyenkor ünnepekkor szinte mindenütt az étkezés kerül a közép pontba, sokszor azonban azt tapasztalom a mennyiség, a tukmálás vagy a "mértéktelen fogyasztás " felé tolódik el minden, ami rányomja bélyegét az ünnepi hangulatra. Talán jobban figyelhetnénk, nem szükségszerű ennek így történnie, nemcsak azért, mert észrevétlenül is felszedünk néhány kilót az ünnepek alatt, és többet nyom majd a mérleg, januárban nehezebben kapcsoljuk be a szoknyát a derekunkon vagy kényelmetlenül érezzük magunkat, teltnek, hisz semmi más dolgunk ezeken napokon nincs az evésen kívül .
Az evés élvezet (is) és hogy valóban az lehessen, figyeljünk a minőségre és mennyiségre is!
Hisz mi a háziasszonyok is tudjuk( nagyon is ) befolyásolni az ünnepnap hangulatát ha a konyhában " ügyesen " állítjuk össze a menünket.
Friss zöldség, gyümölcs, télen is van ( nem feltétlen a nyári ízekre gondolok!)cékla, sütőtök kelbimbó, brokkoli, avokadó, lilahagyma, fekete retek, tegyünk minél többet ezekből a menübe nyersen, salátaként is ( nemcsak pomfrit lehet a köret!)
Ez duplán meghálálja magát, előre is elkészíthetők pl. a kevert saláták egy része, rövidebb ideig kell a tűzhely mellett állnunk az ünnepek alatt, többet lehetünk a " szalonban" a karácsonyfa körül a családdal, a vendégekkel.
A nagy bevásárlás előtt nézzünk körül a kamrában a befőttek( kicsit átpárolva kevés alkohollal meglocsolva, esetleg flambírozva), a savanyúságok sőt a lekvárok ( pikáns szószokat készíthetünk a pecsenyeléből kevés gyümölcslekvár és némi fűszer segítségével) amiket nyáron eltettünk kitűnő körei lehetnek a sülteknek.
Nálunk az idén is lesz, ahogy minden évben fűszeres savanyú szilva.
Észrevettem sokan vagyunk akik szívesen játszunk ha adott alapanyagokból kell egy -egy receptet beküldeni most a" nyeremény" a családi karácsonyi menü.
Az idei javaslatom:
Előétel.
- Libamáj borzselével
Karácsonykor megengedünk magunknak olyat is amit évközben nem vagy ritkán ilyen lehet a libamáj de ha nem szeretnénk sokat költeni rá a pecsenyelibamáj is remekül megfelel ennek az előételnek:
A májat tejbe áztatjuk akár egész éjszakára is, majd lecsöpögtetjük és libazsírban erős tűzön átsütjük fűszerezhetjük rozmaringgal, vagy kakukkfűvel, ha megsült kivesszük a zsírból és kihűtjük. ,
A májat tejbe áztatjuk akár egész éjszakára is, majd lecsöpögtetjük és libazsírban erős tűzön átsütjük fűszerezhetjük rozmaringgal, vagy kakukkfűvel, ha megsült kivesszük a zsírból és kihűtjük. ,
Míg a máj hűl elkészítjük a zselét, ehhez a zselatint feloldjuk a felmelegített borban, majd formába öltjük hagyjuk megdermedni.
Ha megdermedt a zselé felkockázzuk és a kihűlt felszeletelt libamáj mellé tesszük tálaláskor. Tetszés szerint aszalt gyümölccsel, friss gránátalmával esetleg zöldfűszerrel kínáljuk.
Leves
Főétel
Karácsonyi sütemény válogatás:
Desszert
Elő a bevásárló listát, írjuk fel mit szeretnénk, s álmodjunk bátran új ízeket, fűszereset, alkoholosat ne feledjük a hagyományos karácsonyi fahéj-szegfűszeg.-alma-narancs és a mézeskalács fűszer nemcsak a süteménybe való ! Sőt a csokoládét is használhatjuk fűszerként is!
Összeállítottam a nálunk szóba jöhető alapanyagok listáját ( egyelőre csak részben a változtatás jogát fent tartva) eseténként már arról is van elképzelésem mi lesz belőlük.
- cékla
- birskörte (illatozik lakásban
- lilahagyma lekvár ( elkészítendő, előre elkészíthető)
- aszalt paradicsom( házi készítésű a nyár ízeit őrzendő)
- fűszeres savanyú szilva ( klasszikus karácsonyi kiegészítő nálunk)
- sütőtök
Találtam egy régebbi vázlatot bizonyítva az alapanyagok a karácsonyi fogások mennyiben térnek nálunk vissza évről évre.
Menü tervezet 2019.karácsonyára
I.
Hummus & olívabogyó
Ajvár
Töltött datolya
Aranydurbincs vagy pisztráng kapris bécsi burgonyasaláta
II.
Libamáj borzselében
Illatos fahéjas birskörte leves
Kacsasült fűszeres savanyú szilvával, lilahagyma lekvárral, hercegnő burgonya
III.
Zsályás libamáj pástétom füge kompóttal
Csípős sütőtök krémleves aszalt paradicsommal
Szűzpecsenye köntösben balzsamos sült cékla pirított dióval
Beigli
Karácsonyi fatörzs
Karácsonyi aprósütemények :
Gyümölcs
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése