2023. december 15., péntek

Karácsonyi menü tervezet ( mi kerüljön az ünnepi asztalra)

  Ezen  hétvégén már  a 3.gyertyát  gyújtjuk meg az adventi koszorún.
Közeledik az karácsony! Ideje  lassan átgondolni mi kerül majd az ünnepi asztalra az idén.
Hagyományos, vagy minden évben ugyanaz a karácsonyi menü? Talán évről évre más?
Mindenki másként csinálja, van aki félve őrzött családi receptek szerint főz és akad aki szívesen újít.
Én szeretném a kettőt kicsit ötvözni.

  

Az ünnepi étkezés  az M Á S mint  a többi napokon, a hétköznapokon, ilyenkor együtt  a család, szépen terített asztalnál, ünneplőben ráérősen étkezhetünk, ( mindig  így kéne!)  vendégeket is hívunk, vagy mi megyünk vendégségbe.
Érdekes módon ilyenkor ünnepekkor szinte mindenütt az étkezés kerül  a közép pontba, sokszor azonban azt tapasztalom a mennyiség, a tukmálás vagy a  "mértéktelen fogyasztás " felé tolódik el minden, ami rányomja bélyegét az ünnepi hangulatra. Talán jobban figyelhetnénk, nem szükségszerű ennek így történnie,  nemcsak azért, mert észrevétlenül is felszedünk  néhány kilót az ünnepek alatt, és többet nyom majd  a mérleg, januárban nehezebben  kapcsoljuk be a szoknyát a derekunkon vagy  kényelmetlenül érezzük magunkat, teltnek, hisz semmi más dolgunk ezeken napokon nincs az evésen kívül .
Az evés élvezet (is) és hogy valóban az lehessen, figyeljünk  a minőségre és mennyiségre is!
Hisz  mi  a háziasszonyok  is tudjuk( nagyon is ) befolyásolni  az  ünnepnap   hangulatát  ha  a konyhában " ügyesen " állítjuk  össze a menünket.
Friss zöldség, gyümölcs, télen is van ( nem feltétlen a  nyári ízekre gondolok!)cékla, sütőtök  kelbimbó, brokkoli, avokadó, lilahagyma, fekete retek, tegyünk minél többet ezekből a menübe nyersen, salátaként  is ( nemcsak  pomfrit  lehet a köret!)
Ez duplán meghálálja  magát, előre  is elkészíthetők pl. a  kevert saláták egy része,  rövidebb ideig kell  a tűzhely mellett  állnunk az ünnepek alatt, többet lehetünk  a " szalonban"  a karácsonyfa körül  a családdal, a vendégekkel.





 A nagy bevásárlás előtt nézzünk körül  a kamrában  a befőttek( kicsit átpárolva kevés alkohollal meglocsolva, esetleg flambírozva), a savanyúságok sőt a lekvárok ( pikáns szószokat készíthetünk a pecsenyeléből kevés gyümölcslekvár és némi fűszer segítségével) amiket nyáron  eltettünk kitűnő körei lehetnek  a sülteknek.
Nálunk az idén is lesz, ahogy minden évben  fűszeres savanyú szilva.

Észrevettem  sokan vagyunk akik szívesen játszunk  ha  adott alapanyagokból  kell egy -egy receptet beküldeni  most  a" nyeremény" a  családi karácsonyi menü.



Az  idei javaslatom:

Előétel.
  • Libamáj borzselével


Karácsonykor megengedünk  magunknak olyat is  amit évközben nem vagy ritkán  ilyen lehet a libamáj  de ha nem szeretnénk  sokat költeni  rá a  pecsenyelibamáj is remekül megfelel ennek az előételnek:





A májat tejbe áztatjuk  akár egész éjszakára is, majd lecsöpögtetjük és libazsírban  erős tűzön átsütjük fűszerezhetjük rozmaringgal, vagy kakukkfűvel, ha megsült kivesszük a zsírból és kihűtjük. ,
Míg  a máj hűl elkészítjük a zselét, ehhez a zselatint feloldjuk a  felmelegített borban,  majd  formába öltjük hagyjuk megdermedni.
Ha megdermedt a zselé felkockázzuk és  a kihűlt felszeletelt libamáj mellé  tesszük  tálaláskor. Tetszés szerint   aszalt gyümölccsel, friss gránátalmával  esetleg zöldfűszerrel  kínáljuk.


Leves


cékla leves


Csodálatos  színével gazdag ízvilágával  számomra  igazi téli leves ami nagyon illik a karácsonyhoz.


Főétel

  • Kacsa vagy liba sült hagymás burgonya ágyon  sült almával, sült tökkel  kínálva


kacsasült





Karácsonyi sütemény válogatás:




Desszert


Elő a bevásárló listát, írjuk fel mit szeretnénk, s álmodjunk bátran  új ízeket, fűszereset, alkoholosat ne feledjük  a hagyományos karácsonyi fahéj-szegfűszeg.-alma-narancs és a mézeskalács fűszer nemcsak a süteménybe való ! Sőt a csokoládét is használhatjuk fűszerként is!





Összeállítottam a nálunk  szóba jöhető alapanyagok listáját ( egyelőre csak részben a változtatás jogát fent tartva)  eseténként már arról is van elképzelésem mi lesz belőlük.


  • cékla
  • birskörte (illatozik lakásban 
  • lilahagyma lekvár ( elkészítendő, előre elkészíthető)
  • aszalt paradicsom( házi készítésű a nyár ízeit őrzendő)
  • fűszeres savanyú szilva ( klasszikus karácsonyi   kiegészítő nálunk)
  • sütőtök



Találtam egy régebbi vázlatot bizonyítva  az alapanyagok a karácsonyi fogások  mennyiben térnek nálunk vissza évről évre.

Menü tervezet  2019.karácsonyára

 I.

Hummus & olívabogyó
Ajvár
Töltött datolya

Aranydurbincs vagy pisztráng kapris bécsi burgonyasaláta

II.

Libamáj borzselében 
Illatos fahéjas birskörte leves
Kacsasült fűszeres savanyú szilvával,  lilahagyma lekvárral, hercegnő burgonya





zsályás libamáj pástétom  fügével






III.

Zsályás libamáj pástétom  füge kompóttal
Csípős sütőtök krémleves aszalt paradicsommal 
Szűzpecsenye köntösben  balzsamos sült cékla pirított dióval 





Beigli
Karácsonyi fatörzs
Karácsonyi  aprósütemények :
Gyümölcs


Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...