2023. december 9., szombat

5+1 leves karácsonyra


Karácsonyi leves ajánló következik, mert az ünnepi  étkezések bevezető fogása is a leves. 

A karácsonyi  menübe  egy könnyedebb, lágyabb levest ajánlok, ami készülhet   zöldségből  vagy gyümölcsből, krémlevest is el tudok képzelni  akár krumpliból vagy  fokhagymából izgalmasan fűszerezve, magos karácsonyi kiszúróval  formázott levelestészta falatokkal. A tartalmasabb leveseket most mellőzném,  hisz ne feledjük utána jön majd  az ünnepi főfogás. A pikáns gyümölcslevesek  is remekül illenek az általam megálmodott ünnepi menükbe akár egy csepp alkohollal is fűszerezve. A levesbetéteket illetően pedig  engedjük szabadon a fantáziánkat   a füstölt sonka  csíkoktól  a lazacrózsáig fűszeres krutonig  válasszunk  szokatlant  a levesbe  különlegeset, olyat, amit  szeretünk és ami illik a kiválasztott alapanyagokhoz.





 

E z a rövid válogatás az elmúlt évek karácsonyi leveseit  sorolja fel nem rangsorol, csak felsorol.  

A linkeken pedig elérhető a recept is.


Szerintem a cékla csodásan mutat az ünnepi asztalon, hisz  a piros a bordó a karácsony klasszikus színe, így remek választásnak tűnik a cékla leves ha szeretjük  a céklát: 




  • Cékla bouillon

https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2015/01/cekla-bouillon.html


A kápia paprika szintén piros tehát a belőle készült leves is  szépen mutat a tányéron. 



  • Forró fűszeres sült paprikakrémleves

https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2011/12/karacsonyt-meghitt-boldog-unnepet.html

A gesztenye szintén a télhez kötődik  azt hiszem jóválasztás a karácsonyi menüben is. 

  • Selymes gesztenyekrémleves

https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2011/07/selymes-gesztenyekremleves-ribizlivel.html


A sült alma illata is utánozhatatlanul a telet idézi  ezért  esett  a választásunk a belőle készült levesre ,  ebben az esetben pirított dió  a levesbetét. A dió szintén a karácsony elengedhetetlen "tartozéka". 



  • Illatos sült alma leves

https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2012/12/illatos-sultalma-leves.html


A sütőtökből készült  ételek szintén  a hideg időszakhoz kötődnek ,a belőle készült forróleves receptek számtalan variációját főztem már  vaníliával,  chilivel, kéksajttal egyaránt ízletes és finom .Levendula ugyan télen  már nemterem de friss zsályát   egész évben szedhetünk .




  • Karácsonyi   zsályás-levendulás sütőtök krémleves

https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2010/10/happy-halloween.html

 +1

A zöldborsó azért került a felsorolásba mert enyhe zöld színével a  fenyő zöldjére asszociálok és  színes  üde lesz a menü általa:

  • Zöldborsó krémleves lazac rózsákkal. 

https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2010/12/ebed-az-unnep-masodik-napjan.html


A ráadás pedig az örök klasszikus , a húsleves, erőleves ami minden menühöz illik ,ez a  leves  érzésem szerint a legtöbb család  ünnepei asztalán  ott van, mindenkinek van  saját receptje.

  • (Konyakos)Vad erőleves  grízgaluskával

https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2013/12/karacsonyi-unnepi-menu.html

 










Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,
Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...