Mézes-narancsos ötfűszeres kacsasült karácsonyra, már így kimondva, leírva is nagyon jól hangzik.
Aztán egy kis csavarral lett belőle mandarinos ötfűszeres kacsa.
Elképzeltem az ízeket, ami a fűszerek jellege miatt nagyon is ünnepi, szerintem illik a karácsony hangulatához,egyáltalán nem bánom, hogy lemaradt a méz és narancsot mandarinra cseréltem időközben.
Nagyon jól sikerült!
Igazán finom ünnepi kacsasült került a karácsonyi asztalunkra!
Kapott még egy kevés gyömbért és tökéletes lett a hozzákínált cseresznye mártással és az ilyenkor karácsonykor elmaradhatatlan fűszeres ecetes szilvával.
Most is mint mindig az vezérelt ne sok időt töltsek távol a karácsonyozó családtól a konyhába kirekesztve az ünnepi hangulatból.
Így esett a választás a karácsonyi ebédhez az egyben sült kacsára, hisz előkészítés után csak be kell tolni a sütőbe és "magától " megsül szép csendesen.
Hozzávalók :
Ötfűszer keverékhez :
1-1 egységnyi
A kacsa előkészítése sem bonyolult ( ha tisztított kacsát veszünk ), megmossuk, megvizsgáljuk "rendben van -e " alaposan megtisztították-e ,valóban konyhakész-e.
A belsejébe betöltjük a fűszereket, gyömbérdarabokat, negyedelt hagymát, fokhagymát,csillagánizst, ötfűszerkeveréket és két mandarin kifacsart levét. Összetűzzük a nyílást ( saslik sütő bambuszpálca kitűnő erre a célra, majd sütőedénybe fektetve ( a melle van felfelé) a karácsonyi kacsánkat 150 fokos sütőben elkezdjük sütni. Kb. egy óra múlva átfordítjuk és a maradék mandarinlével meglocsoljuk, ha megpirult a bőre (20-25 perc múlva) átfordítjuk a kacsát, ismét a melle kerüljön felfelé és ropogósra sütjük.
A teljes sütési idő a kacsa nagyságától függően 1,5 - 2 óra.
Pecsenyés tálon szervírozzuk egészben vagy tetszés szerint előre szeletelve.
Pollentát, pikáns cseresznye szószt és fűszeres ecetes szilvát kínálhatunk mellé.
A cseresznye szósz szintén gyorsan elkészíthető
Hozzávalói :
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya
Aztán egy kis csavarral lett belőle mandarinos ötfűszeres kacsa.
Elképzeltem az ízeket, ami a fűszerek jellege miatt nagyon is ünnepi, szerintem illik a karácsony hangulatához,egyáltalán nem bánom, hogy lemaradt a méz és narancsot mandarinra cseréltem időközben.
Nagyon jól sikerült!
Igazán finom ünnepi kacsasült került a karácsonyi asztalunkra!
Kapott még egy kevés gyömbért és tökéletes lett a hozzákínált cseresznye mártással és az ilyenkor karácsonykor elmaradhatatlan fűszeres ecetes szilvával.
Most is mint mindig az vezérelt ne sok időt töltsek távol a karácsonyozó családtól a konyhába kirekesztve az ünnepi hangulatból.
Így esett a választás a karácsonyi ebédhez az egyben sült kacsára, hisz előkészítés után csak be kell tolni a sütőbe és "magától " megsül szép csendesen.
Hozzávalók :
- egész "konyhakész" pecsenye kacsa
- 2 evőkanál ötfűszerkeverék ( ezt én magam keverem be)
- 5 db mandarin
- 3-4 cm friss gyömbér
- 2 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4-5 db csillagánizs
Ötfűszer keverékhez :
1-1 egységnyi
- fahéj
- szegfűszeg
- szecsuáni bors
- édeskömény
- csillagánizs
mozsárban megtörve , esetleg kávédarálón összedarálva, még intenzívebb lesz az aromája ha a fűszereket szárazon megpirítjuk.
A kacsa előkészítése sem bonyolult ( ha tisztított kacsát veszünk ), megmossuk, megvizsgáljuk "rendben van -e " alaposan megtisztították-e ,valóban konyhakész-e.
A belsejébe betöltjük a fűszereket, gyömbérdarabokat, negyedelt hagymát, fokhagymát,csillagánizst, ötfűszerkeveréket és két mandarin kifacsart levét. Összetűzzük a nyílást ( saslik sütő bambuszpálca kitűnő erre a célra, majd sütőedénybe fektetve ( a melle van felfelé) a karácsonyi kacsánkat 150 fokos sütőben elkezdjük sütni. Kb. egy óra múlva átfordítjuk és a maradék mandarinlével meglocsoljuk, ha megpirult a bőre (20-25 perc múlva) átfordítjuk a kacsát, ismét a melle kerüljön felfelé és ropogósra sütjük.
A teljes sütési idő a kacsa nagyságától függően 1,5 - 2 óra.
Pecsenyés tálon szervírozzuk egészben vagy tetszés szerint előre szeletelve.
Pollentát, pikáns cseresznye szószt és fűszeres ecetes szilvát kínálhatunk mellé.
A cseresznye szósz szintén gyorsan elkészíthető
Hozzávalói :
- cseresznye( mélyhűtött, vagy befőtt ilyenkor karácsony táján)
- chili paprika
- ötfűszer keverék
- méz
- só
- bors
A hozzávalókat összekeverjük és összemelegítjük,átforraljuk .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése