A zöld leveles zöldségek nagyon sok mindenre jók
Szorongás,depresszió pánik ellen is, gondoltad volna? Együnk gyakran belőlük!
Késő ősszel télen is van kelkáposzta, ahhoz könnyen hozzájuthatunk így készíthetünk gyakran kelkáposztás ételt. Frankfurti levesbe "kötelező", a húslevesbe is szoktam egy cikkelyt belefőzni így tanultam az anyukámtól.
Gyakran készítenek klasszikus főzeléket is kelkáposztából.
Leveleit felhasználhatjuk mint káposztát ,megtölthetjük, gombával rizzsel és feltekerve mint a töltött káposzta töltelékét kínálhatjuk .
Önálló ételként a rakott kel tejfölösen a legismertebb talán, szerintem.
Hozzávalók :
- 400 g sertéshús( apró)
- 30 g füstölt szalonna
- 1 kg kelkáposzta
- 150 g rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kömény mag
- törött bors
- só olaj vagy zsír
- majoranna
- 2 dl tejföl
A megtisztított és leveleire szedett kelkáposztát forrásban lévő köménymagos vízben megfőzzük..Majd kivesszük a vízből lecsurgatjuk a vizet. Közben a szalonnát kis kockára vágjuk és kisütjük a zsírját az apróra vágott hagymát ezen a üvegesre pároljuk majd a darált húst hozzáadjuk és borsozzuk a fokhagymát is belereszeljük, majoránnát, sót teszünk bele és megpároljuk .
Egy másik edényben a rizst is megpároljuk. Előbb szűrőkanálban átmossuk, majd forró olajon átpirítjuk és felöntjük vízzel felforraljuk majd fedő alatt puhára pároljuk.
Nagyobb edényt előkészítünk a sütéshez alulra rétegezzük a kelkáposzta leveleket erre jön a rizzsel összekevert hús majd megint káposzta levél amivel beborítjuk az egészet a tetejét tejföllel megkenjük.és sütőben pirosra sütjük .
Kockára vágva forrón tálaljuk.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése