2024. január 22., hétfő

Bolognai nem spagetti , tagliatalle!

Miért nem spagetti ? 
Nos mert egyszerűen nem illik hozzá  a bolognaiak szerint,  a spagetti nem ehhez  a mártáshoz való .
Akkor miért ismerik világszerte  bolognai spagettiként ezt  a neves és híres ételt ?  De ez már egy másik történet .... 







Az első  ragu  alla bolognese a 18.sz.-ban készült Bologna közelében  és a bolognaiak nem spagettivel eszik ezt ragut, hiába  a világ más tájain úgy terjedt el és vált híressé.

A bolognai  mártás egy zöldséges szósz, jobban illik hozzá a kicsit durvább tagliatalle jobban tapad  a tésztára a mártás, könnyebben tudjuk megenni, természetesen ennek a pastának az elfogyasztásához sincs szükség sem késre sem kanálra, ezt  is csak villával fogyasztjuk .






Ragu classico bolonese ( A Bolognai Keresekedelmi Kamaránál  1982.-ben Accademia Italiana della Cucina (Olasz Főzőakadémia) által letétbe helyezett dokumentum alapján, mely  a kulturális örökség helyi identitását legitimálja)


Hozzávalói :

  • 50 g sárgarépa
  • 50 g zeller
  • 50 g hagyma
  •  olíva olaj 
  • só 
  •  1 dl száraz fehér bor 
  •  300 g paradicsom szósz és paradicsom püré
  •  300 g marha hús
  • 150 g húsos szalonna ( pancetta)


megengedett a ( 1 dl)  tej  és bors  használata is  az eredeti recept, szerint  de el is hagyhatóak anélkül i s tökéletes szószt kapunk. Én nem tettem bele.




Az alapanyagokat zöldségeket és  a húst is  apróra vágjuk vagy ledaráljuk. Először a  zöldségeket píritjuk le    az olajon, azonban az olaj ne legye túl forró. Erre adjuk  az apróra vágott szalonnát, amit ropogósra pirítunk.  Ezután leöntjük fehér borral. Amikor  a bor elpárolgott  tesszük hozzá a darált húsokat. majd  a paradicsom szószt és pürét, sózzuk  és alacsony lángon 2-3 órát főzzük.
 A jó dolgokhoz sok idő kell!
  

A taglitallet  szintén én magam  készítem frissen,  ez a tipikus olasz tészta féle  az északi régióra jellemző   hosszú lapos szalagformájú tészta és tojással gyúrjuk,   nálunk talán  a hosszúmetélt  a megfelelője,  6.5 és 10 mm közötti  a szélessége és  a bolognai mártás illik  a legjobban hozzá.





Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...