Miért nem spagetti ?
Nos mert egyszerűen nem illik hozzá a bolognaiak szerint, a spagetti nem ehhez a mártáshoz való .
Akkor miért ismerik világszerte bolognai spagettiként ezt a neves és híres ételt ? De ez már egy másik történet ....
Az első ragu alla bolognese a 18.sz.-ban készült Bologna közelében és a bolognaiak nem spagettivel eszik ezt ragut, hiába a világ más tájain úgy terjedt el és vált híressé.
A bolognai mártás egy zöldséges szósz, jobban illik hozzá a kicsit durvább tagliatalle jobban tapad a tésztára a mártás, könnyebben tudjuk megenni, természetesen ennek a pastának az elfogyasztásához sincs szükség sem késre sem kanálra, ezt is csak villával fogyasztjuk .
Ragu classico bolonese ( A Bolognai Keresekedelmi Kamaránál 1982.-ben Accademia
Italiana della Cucina (Olasz Főzőakadémia) által letétbe helyezett dokumentum alapján, mely a kulturális örökség helyi identitását legitimálja)
Hozzávalói :
- 50 g sárgarépa
- 50 g zeller
- 50 g hagyma
- olíva olaj
- só
- 1 dl száraz fehér bor
- 300 g paradicsom szósz és paradicsom püré
- 300 g marha hús
- 150 g húsos szalonna ( pancetta)
megengedett a ( 1 dl) tej és bors használata is az eredeti recept, szerint de el is hagyhatóak anélkül i s tökéletes szószt kapunk. Én nem tettem bele.
Az alapanyagokat zöldségeket és a húst is apróra vágjuk vagy ledaráljuk. Először a zöldségeket píritjuk le az olajon, azonban az olaj ne legye túl forró. Erre adjuk az apróra vágott szalonnát, amit ropogósra pirítunk. Ezután leöntjük fehér borral. Amikor a bor elpárolgott tesszük hozzá a darált húsokat. majd a paradicsom szószt és pürét, sózzuk és alacsony lángon 2-3 órát főzzük.
A jó dolgokhoz sok idő kell!
A taglitallet szintén én magam készítem frissen, ez a tipikus olasz tészta féle az északi régióra jellemző hosszú lapos szalagformájú tészta és tojással gyúrjuk, nálunk talán a hosszúmetélt a megfelelője, 6.5 és 10 mm közötti a szélessége és a bolognai mártás illik a legjobban hozzá.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése