A mediterrán konyha nyáron: egyszerű, friss, ösztönös
Olaszországban nyáron a főzés gyakran a kamrában és a kertben kezdődik. Ami éppen van otthon, abból készül az étel – de mégis: nem akárhogyan.
Az olasz tésztaételek lelke nyáron a friss alapanyag és az egyszerűség. A padlizsán, cukkini, paradicsom, fokhagyma, bazsalikom és persze az extra szűz olívaolaj a legjobb barátaink. A tészta legyen durum, és főzzük al dente – vagyis fogkeményre –, akkor lesz igazán jó, ha a szósz már kész, és a család, a vendégek már az asztalnál ülnek.
Nyári spagetti cukkínivel, sonkával és bazsalikomos pestóval
(gyors mediterrán tésztarecept „ami van otthon” stílusban)
Hozzávalók 2 személyre:
200 g spagetti (vagy más durumtészta)
2-3 db baby tök vagy zsenge cukkini
1-2 érett paradicsom
kb. 10 dkg főtt sonka + néhány szelet füstölt sonka
1 nagy csokor friss bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
5 dkg érett fehér juhsajt (vagy pecorino)
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
Előkészítés: Amíg felforr a víz a tésztához, a baby tököt vagy cukkinit vékony csíkokra vágom (julienne-re), a paradicsomot apróra darabolom, a sonkát felkockázom.
Zöldségek és sonka: Egy serpenyőben kevés olívaolajon először a cukkinit pirítom át, hozzáadom a fokhagymát, majd a sonkát is. A füstölt sonka karakteresebb ízt ad a ragunak.
Pesto: Közben a friss bazsalikomból egy gyors pestót készítek (bazsalikom, olívaolaj, kevés reszelt sajt, csipet só – mozsárban vagy aprítóban).
Tészta: A spagettit bő, sós, forrásban lévő vízben főzöm al dente állagúra.
Tálalás: A tányérok aljára reszelek egy kevés juhsajtot, erre kerül a tészta, majd a pirított sonkás-zöldséges ragu, az apróra vágott nyers paradicsom, néhány csepp pesto, végül még egy kevés reszelt juhsajt.
Tipp:
A zöldségek maradjanak roppanósak, a paradicsom szinte nyers, ettől lesz igazán nyári, friss a fogás. A sok zöldség dominál, a füstölt sonka és a juhsajt pedig tökéletesen kiegészíti a mediterrán ízvilágot.
Tudtad? A mediterrán étrend világörökség
2010 novemberében az UNESCO a mediterrán étrendet felvette a szellemi kulturális örökség listájára. Olaszországban ezt nem mással ünnepelték meg, mint egy hatalmas közös spagettizéssel Róma szívében. Az ünnepi asztalon ott sorakozott minden, ami a mediterrán étrend ikonikus eleme:
durumbúzából készült tészta
extra szűz olívaolaj
bazsalikommal főzött paradicsomszósz
friss zöldségek, gyümölcsök
és természetesen: egy pohár bor
Az olasz konyha nemcsak gasztronómiai örökség, hanem turisztikai és gazdasági motor is: évente több mint 5 milliárd eurót termel a bor- és gasztroturizmus. Az Európai Unióban jelenleg 213 védett eredetmegjelöléssel ellátott olasz termék létezik, és több mint 4500 regionális specialitás közül lehet válogatni – mind részei a mediterrán konyhának.
5 hozzávaló, amitől olasz lesz a nyári tészta:
Extra szűz olívaolaj – nem spórolunk vele
Érett paradicsom vagy passata – lehetőség szerint napérlelte
Friss bazsalikom – kézzel tépkedve, nem vágva
Parmezán vagy pecorino – reszelve a végén
Durumtészta – spaghetti, penne, fusilli, amit épp találunk
Nyár, tészta, Itália – és egy csipet spontaneitás
Nyáron a főzés nem kötelesség, hanem öröm – főleg, ha egy adag spagetti pár perc alatt az asztalra kerül. Nem kell sok, csak egy kevés tudatosság, jó alapanyagok, és az az olaszos lazaság, amitől minden fogás egy kicsit nyaralás lesz.
Akár hétköznapi vacsoráról, akár baráti nyári összejövetelről van szó, egy jól elkészített, friss tésztaétel mindig telitalálat.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád az olasz tészta recepteket, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:
📷 Instagram – rozmaringesibolya
🖼 Pinterest – rozIbolya
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése