2010. augusztus 14., szombat

Receptek a szombati vacsora vendégséghez

A vacsora  vendégeket  a legjobb  hidegtállal várni, mert egyszerű , könnyen fogyasztható, lehet mellette  kötetlenül beszélgetni és nem utolsó sorban kényelmesen  előre el lehet készíteni.  Az alábbiakban egy pikáns  sajtos szilva saláta és a cukkini quiche recepjét mutatom be. Minkettőt szeretik a vendégeink  évek óta "műsoron van" nem lehet megunni ,az utóbbi melegen és hidegen is  tálalható fogyasztható.Jó étvágyat hozzá!  







  • Sajtos szilva saláta



sajtos  szilva saláta



























Ez alkalommal brie a sajt, ám a kemény sajtok ementáli vagy gauda is, kiválóan illene hozzá. Sőt korábban kizárólag kemény sajttal készítetettem a sajtos szilva salátát.Az első publikációban is  így jelent meg  a  Magyar Nemzet  szombati mellékletében, ahol  anno volt egy főző rovat ahol rendszeresen  közöltem recepteket a melléklet szerkesztőjének felkérésére. Akkoriban még nem társultak képek  a  megjelentetett receptekhez, bár már felmerült az igény. Sajnos el kel ismernek ez a  saláta kicsit sem fotogén  nem sikerült igazán vonzó képet készíteni rólapedig  az íze felülmúlhatatlan,biztosíthatok mindenkit, érdemes megkóstolni. 
A sajtos szilva saláta összeállításakor   a mártás elkészítése az első lépés, hogy hagyjunk neki egy kis időt,amíg az ízek összeérnek fogyasztás előtt. Ehhez, tejszínnel kikeverem az alapanyagokat,  egy paradicsomot veszek,Worcestershire sauce-t Cherry brandy-t, diót, csipet sót, aprítóban megforgatom és  a hidegre állítom. Ugye milyen jól hangzik már az  alapanyagok felsorolása is igazi íz orgia.

A salátához a brie-t( vagy másfajta  sajtot)  felvágom csíkokra, a szilvát szintén és a diót is  durvára aprítom.
Tálalás előtt beleforgatom  a  mártásba a szilvát sajtot és diót, ennyi  az egész már kész is van.......
Könnyen elkészíthető nagyon ízletes  pikáns saláta  kínálhatjuk önmagában, de lehet hideg sültek kísérője is. Vegetáriánus menübe is beileszthető.

Hozzávalói :
  •  300 g brie, ementáli,vagy gauda sajt   sajt 
  •  300 g szilva
  •  150 g dió
  •   1 dl tejszín
  •  1  db paradicsom
  •  1 evőkanál Worcestershire  sauce
  •  1 evőkanál  Cherry Brandy
  •  só ízlés szerint




Cukkini lepény avagy quiche










cukkini lepény ( quiche)



 Sós tészta  alapot készítek,  a vaj, egy tojás és rozsliszt  valamint só esetleg kevés víz hozzáadásával.
Gyümölcstorta formába (vagy hasonló sütőformába) simítom, villával megszurkálom és elősütöm kb. 10 percig a tészta kosarat.
A cukkiniket megmosom, felkarikázom, a hagymát, fokhagymát  szintén,  serpenyőben  forró olajon átforgatom, sütöm egy kicsit, majd hagyom hűlni. Amikor  a tészta  "elősült " beborítom a cukkini szeletekkel, zsázsával, egy tojást kikeverek sóval és  tejföllel ezzel  meglocsolom és a  tetejét és gazdagon megszórom olajos magvakkal, most tökmag és napraforgó mag került rá, de lehetne szezám-, és lenmagot is  szórni rá, a fenyőmagot szintén el tudnám képzelni, ahogy dió és mogyoró is mehetne rá,  majd  az egészet  forró sütőbe tolom és sütöm( 200 fokon) amíg  el nem készül, ami  30-35 perc általában.
Rendkívül könnyű, szinte eteti magát,  érdemes kipróbálni eddig még mindenkinek a vendégeink közül  nagyon ízlett és  nálunk is nagy kedvenc!
Ha van rá lehetőségem  cukkini virággal  estleg sütőtök virággal   tálalom.Nagyon  mutatós, ez esetben a  az olajos magvakat mellőzöm és  zöldfűszerrel  ízesítem pl. friss kaporral . 

Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.









cukkini lepény ( quiche)





Hozzávalói:

A sós tészta  kosárhoz

  • 200 g rozsliszt
  • 1 tojás
  • 1 teás kanál só
  •  100 g vaj 
  •  2-4 evő kanál víz 



A töltelékhez:

  • 1000 g  zsenge  cukkini vagy  akár lehet baby tök is
  • 1 fej zsenge friss új fokhagyma
  • 2-3 szál  új hagyma zöldjével együtt
  • 1 maroknyi zsázsa ( vagy zsálya)
  • 1 maroknyi  apróra vágott kaporlevél
  •  2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • evő kanál olíva olaj  ( a cukkini szeletek   sütéséhez) 
  •  100 g  tetszés szerinti olajos magvakból a szóráshoz, szezám -vagy  lenmag ,  napraforgó- vagy tökmag  vagy mind egyszerre















cukkini quiche








íme zsázsa ,amit lehet ablakba, teraszra is ültetni  néhány nap múlva  már szüretelhető is 



Szalonna szeletekbe burkolt  kukorica


























































Az előfőzött kukoricákat vékony  húsos szalonna szeletekkel körbe tekerem,  burkolom és sütőben ropogósra sütöm a szalonnákat.

Remek sör-borkorcsolya.


Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...