Hát ez jól sikerült, na semmi ördöngösség csak egyszerű piskóta, azaz felvert tészta és mégis talán mert még soha nem ettem frissen sütve, nagyon ízlik..... kívül ropogós, szinte száraz, belül omlós puha lágy.
Ilyen lett ez a piskóta .
Piskóta.... nem nagyon szeretem, nem is igen gyakran készítek mostanában, csak úgy natúr Nagymamám szerette, mindig azt kért azt vigyek neki az utolsó időkben aztán mondta : - jó, finom és dicsérte és tényleg az volt, akkor magas, kerek torta formájú mint ahogy kérte és biztos nagyon finom.Mostanában legtöbbször piskóta tekercset készítek különféle töltelékekkel mint most is. A túrós körtehabos töltelék miatt készült.Így remekül kiegészítik egymást a tetejére még tejszínes csoki öntet és vilmos- körte hozzá. Ennyi az egész......
a recept klasszikus
4 tojás
6 dkg cukor ( azaz mégsem klasszikus, most látom 2 dkg cukrot lecsaltam ,tojásonként járna 2dkg cukor és 2 dkg liszt) eredetileg 8 dkg cukor ehhez a tojás mennyiséghez
8 dkg liszt csipet só
A tojás fehérjét a cukor 2/3-ával habbá verem. Akkor jó ha az edényt felfordítva nem esik ki a hab .A tojás sárgákat is habosra keverjük a megmaradt cukorral, csipet sóval, óvatosan hozzáadjuk a felvert tojáshabot, rá szitáljuk a lisztet és fakanállal óvatosan elkeverjük miközben a másik kezünkkel a keverő tálat ellentétes irányba forgatjuk. A sok keverés összetöri a habot ezért határozottan és gyorsan dolgozzunk.
Sütőpapírral borított sütőlemezen sütjük előmelegített gőzmentes sütőben 180 fokon, míg az ujjunkkal megnyomva vissza ugrik a tészta.
Kivéve a sütőből rácsra, borítjuk hagyjuk kihűlni, a sütőpapírt lehúzzuk róla, áttesszük a munka asztalra majd megtöltjük, határozott mozdulatokkal feltekerjük, formázzuk.
A körte habhoz előző nap készítettem elő a körtéket. Ez alkalommal vilmos körte van itthon, remek illata a lakásban szét árad míg melegítem, kevés barna cukorral,levendula virággal, a körtéket előtte hámoztam, kockára vágtam, magházukat eltávolítottam. Csak ép, hogy hagyom rottyanjon egyet és már el is zártam tűzhelyet alatta. Mixelem és lehűtöm, közben a tejszínhabot felverem, majd a túrót (egészen krémes amit itt lehet kapni )összekeverem a körtével és óvatosan a tejszínhabot is belekeverem, jól behűtöm mielőtt a piskótába kenem.
Óvatosan csokolét melegítek kevés tejszinnel feljavítom és ezt locsolom táláláskor a piskótára.
Nem tévedés, én valóban minimális cukrot használok, aki úgy gondolja a túrós habot édesítheti kedve szerint, akár a kész süteményt is meglehet szórni szitált pocukorral, de vigyázat nehogy elnyomja vilmoskörte-levendula aromáját !!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése