2010. szeptember 8., szerda

Katalán gazpacho

Visszajött a nyár, 29 fok lesz ma!  Gyorsan egy fehér gaspacho természetesen szőlővel az ebédre.


hozzávalók :

  • 100 g  tisztított mandulabél
  • 2 gerezd  fokhagyma
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 dl tej
  • ecet,só
  • 5 dl víz
  • 1,5 szelet  kenyér
  • és a szőlő




A fokhagymát szétnyomkodjuk  kés lapjával, a mandulát finomra őröljük  és hozzáadjuk  a tejhez, a szétmorzsolt kenyérrel együtt .(A kenyeret egyes vidékeken mozsárban törik szét .)Folyamatosan  hozzá csorgatjuk keverés közben  az olíva olajat is, ecettel, sóval ízlés szerint ízesítjük és felöntjük a vízzel.
Tálaláskor  szőlő szemekkel díszítjük.



Főfogásként szűzérme sajt mártásban


A szűzérméket  5-6 cm -es darabokra vágom kicsit behasítom ezekbe a zsebekbe  juh sajtot teszek, ha szükséges  fogpiszkálóval összetűzöm felforrósított olívaolajon  átsütöm őket, majd felengedem kevés vízzel, párolom  még egy kicsit mielőtt a tejszínt és a sajtokat is hozzáadom, rozmaringgal fűszerezem. Ha a sajtok felolvadtak vajjal  állítom be a mártást lágyra, selymesre.
Friss paprika, paradicsom,  olíva bogyó  karikára szeletelve és kukoricás briós  jár mellé.



hozzávalók :


  • 600 g sertés szűzpecsenye
  • 100 g  juhsajt  (érettebb )
  • 100 g  friss fehérsajt
  • só, friss rozmaring levél, (vagy őrölt  szárított)
  • olíva olaj  sütéshez
  • 50 g vaj
  • 1  dl tejszín






és jöhet a végén a mélyhűtőbe rejtett házi málna jégkrém



A legnagyobb sikere a málnás jégkrémnek volt nálunk  a nyár folyamán. Elkészítése egyszerű, csak egy jégkrém formára van szükség  hozzá. A  variációk száma  számtalan . A málnát turmixolom  joghurttal, mézzel édesítem és ráadásként  kerülhet bele  magas kakaótartalmú csoki vagdalék, lehet fehér csoki burkolatot adni  neki, azaz először az olvasztott csokival  kell kibélelni  a formát és  kis időre mélyhűtőbe tenni, majd, ha már kellő képen megkeményedett akkor beletölteni  a joghurtos  málna keveréket. Lehet  fűszerezni is pld levendulával, fahéjjal, gyömbérrel......
Így ősszel  kipróbálható szilvából, őszibarackból  is, ez utóbbit mandulával  párosítanám, az előbbihez talán  a karamellizált cukor azaz a grillázs is illene ..... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly