Visszajött a nyár, 29 fok lesz ma! Gyorsan egy fehér gaspacho természetesen szőlővel az ebédre.
hozzávalók :
A fokhagymát szétnyomkodjuk kés lapjával, a mandulát finomra őröljük és hozzáadjuk a tejhez, a szétmorzsolt kenyérrel együtt .(A kenyeret egyes vidékeken mozsárban törik szét .)Folyamatosan hozzá csorgatjuk keverés közben az olíva olajat is, ecettel, sóval ízlés szerint ízesítjük és felöntjük a vízzel.
Tálaláskor szőlő szemekkel díszítjük.
Főfogásként szűzérme sajt mártásban
A szűzérméket 5-6 cm -es darabokra vágom kicsit behasítom ezekbe a zsebekbe juh sajtot teszek, ha szükséges fogpiszkálóval összetűzöm felforrósított olívaolajon átsütöm őket, majd felengedem kevés vízzel, párolom még egy kicsit mielőtt a tejszínt és a sajtokat is hozzáadom, rozmaringgal fűszerezem. Ha a sajtok felolvadtak vajjal állítom be a mártást lágyra, selymesre.
Friss paprika, paradicsom, olíva bogyó karikára szeletelve és kukoricás briós jár mellé.
hozzávalók :
és jöhet a végén a mélyhűtőbe rejtett házi málna jégkrém
A legnagyobb sikere a málnás jégkrémnek volt nálunk a nyár folyamán. Elkészítése egyszerű, csak egy jégkrém formára van szükség hozzá. A variációk száma számtalan . A málnát turmixolom joghurttal, mézzel édesítem és ráadásként kerülhet bele magas kakaótartalmú csoki vagdalék, lehet fehér csoki burkolatot adni neki, azaz először az olvasztott csokival kell kibélelni a formát és kis időre mélyhűtőbe tenni, majd, ha már kellő képen megkeményedett akkor beletölteni a joghurtos málna keveréket. Lehet fűszerezni is pld levendulával, fahéjjal, gyömbérrel......
Így ősszel kipróbálható szilvából, őszibarackból is, ez utóbbit mandulával párosítanám, az előbbihez talán a karamellizált cukor azaz a grillázs is illene .....
hozzávalók :
- 100 g tisztított mandulabél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl olívaolaj
- 1 dl tej
- ecet,só
- 5 dl víz
- 1,5 szelet kenyér
- és a szőlő
A fokhagymát szétnyomkodjuk kés lapjával, a mandulát finomra őröljük és hozzáadjuk a tejhez, a szétmorzsolt kenyérrel együtt .(A kenyeret egyes vidékeken mozsárban törik szét .)Folyamatosan hozzá csorgatjuk keverés közben az olíva olajat is, ecettel, sóval ízlés szerint ízesítjük és felöntjük a vízzel.
Tálaláskor szőlő szemekkel díszítjük.
Főfogásként szűzérme sajt mártásban
A szűzérméket 5-6 cm -es darabokra vágom kicsit behasítom ezekbe a zsebekbe juh sajtot teszek, ha szükséges fogpiszkálóval összetűzöm felforrósított olívaolajon átsütöm őket, majd felengedem kevés vízzel, párolom még egy kicsit mielőtt a tejszínt és a sajtokat is hozzáadom, rozmaringgal fűszerezem. Ha a sajtok felolvadtak vajjal állítom be a mártást lágyra, selymesre.
Friss paprika, paradicsom, olíva bogyó karikára szeletelve és kukoricás briós jár mellé.
hozzávalók :
- 600 g sertés szűzpecsenye
- 100 g juhsajt (érettebb )
- 100 g friss fehérsajt
- só, friss rozmaring levél, (vagy őrölt szárított)
- olíva olaj sütéshez
- 50 g vaj
- 1 dl tejszín
és jöhet a végén a mélyhűtőbe rejtett házi málna jégkrém
A legnagyobb sikere a málnás jégkrémnek volt nálunk a nyár folyamán. Elkészítése egyszerű, csak egy jégkrém formára van szükség hozzá. A variációk száma számtalan . A málnát turmixolom joghurttal, mézzel édesítem és ráadásként kerülhet bele magas kakaótartalmú csoki vagdalék, lehet fehér csoki burkolatot adni neki, azaz először az olvasztott csokival kell kibélelni a formát és kis időre mélyhűtőbe tenni, majd, ha már kellő képen megkeményedett akkor beletölteni a joghurtos málna keveréket. Lehet fűszerezni is pld levendulával, fahéjjal, gyömbérrel......
Így ősszel kipróbálható szilvából, őszibarackból is, ez utóbbit mandulával párosítanám, az előbbihez talán a karamellizált cukor azaz a grillázs is illene .....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése