Gomba most kora ősszel .....jó ötlet, még eső is volt hozzá, napsütés is minden ami csak kell és mégis, nekem ez a feladat nem is olyan egyszerű. Jártam én gyermekkoromban Nagyapával gombászni, emlékszem is a szegfűgombára, azt gyakran találtunk, na de nem mernék ma már vállalkozni az erdei -mezei gomba gyűjtésre, túl veszélyes dolog ez nekem pedig még az egyetemen is tanultam növénytanból, de hol van az már.....Na akkor irány a piac mégis csak egy nagy városban ez a lelőhelye a gombának. Igen ám, de hol a gomba ? Gomba sehol ...ez a helyzet a megszokott piacomon, egy állandó helyen, ahol szoktam is rendszeresen vásárolni most is van ugyan sampion, sőt nekem mint mindig extra friss, kicsi, külön válogatott a bontatlan rekeszből - egy szavam sem lehet, mégis most valami mást szeretnék.
Próbálkozom a belvárosi általam igen jónak minősített piacon is. Ez a piac igen előkelő helyen van aki már járt Belgrádban az talán tudja, aki nem az is hallhatott róla az ún. bohém negyed a "Skadarlija " alatt. Ennek ellenére az első próbálkozás sikertelen, van ugyan néhány erdei gomba de szárított és még csak remény sem csillan fel a változásra. Azért kitartóan továbbra is látogatom e piacot, pedig nincs közel hozzánk, nem jövök üres kosárral haza egyszer sem, ám gomba nélkül, míg egy nap mégis ott ez a sárga kicsi illatos ( a csomagtartóban igen intenzíven lehetett érezni, talán kajszira, paprikára emlékeztet ? ) tölcsér alakú szabálytalan kalapszerűen kiszélesedő felsőrészű, fodros, róka gomba . Cantharellus cibarius.
Ebből lesz VKF . receptje !
Bélszín, csokoládés rókagombával
Vörösborban pácolom néhány órát a bélszínt.
Pontosabban mivel én vásárlás után mindig adagokra osztva azonnal mélyhűtőbe teszem a megtisztított húst, vörösborral meglocsolva hagyom kiengedni.
Forró szőlőmagolajon átsütöm minden oldalról, erős tűzön, majd a hőmérsékletet csökkentve hozzáadom a megmosott megtisztított rókagomba felét, az apróra vágott póréhagyma zöldet, fedő alatt tovább sütögetem így együtt őket, mikor a gomba már "összeesett", meghintem sáfránnyal, sózom, hozzáadom a többi gombát is, pirítom még egy kicsit és felöntöm a vörösborral, beledobom az apróra tört esetleg lereszelt magas kakaótartalmú étcsokoládét és lekapcsolom a tűzhelyet.
Kölessel, gyümölcsös vegyes salátákkal tálalom.
hozzávalók:
- 600 gr bélszín
- 250 gr rókagomba
- 1/3 póréhagyma zöld
- sáfrány,só,
- 30 gr magas kakaó tartalmú csokoládé
- 1 dl vörös bor
- tölgyfa levél saláta,rukkola
- vilmos körte,szőlő,narancs
párolt köles,
melyhez hevített olajon átforgatom a megmosott
kölest,majd felöntöm forró vízzel és fedő alatt elzárt tűzhelyen hagyom párolódni( a kerámia lapos tűzhely még tartja egy ideig a
meleget fokozatosan hűl csak ki ,ennyi elég is köleshez)
Igazán különleges ez a recept, megérte a sok fáradozást. Gondolom legalább olyan finom volt, mint amilyen guszta a fotón. :)
VálaszTörlésNagyon finom is ajánlom,próbáld ki !
VálaszTörlés