2010. szeptember 15., szerda

must


A must a szőlő kipréselt leve a bor alapanyaga - ez egy definíció.
Nálunk  inkább fogalom  a must amit a gyermekem is már évekkel ezelőtt megismert.


Történt ugyanis, hogy elvittem  a Krepuska fesztiválra  mert az van,  volt  a  legközelebb hozzánk itt aztán volt  szőlőprés is amit  ki is lehetett próbálni. Első évben még kellett a felnőtt segítség aztán az évek múlásával már ment önállóan  a" must készítés", must kóstolás.

Haza térve boldogan meséltük  Nagyinak  ittunk mustot is, na itt történt  a forduló az életünkben.  Nagyi másnap előszedte a krumpli nyomót és szemezte a szőlőt,  majd préselte a mustot az unokájának. Innentől kezdve már nekem is ezt  a feladatot tűzi ki  a gyermek  ősszel. Alig várja  a szőlő megjelenését, igaz nekem újra munkába állt  a gyümölcs centrifugánk ami  egyszer már majdnem a kikerült a konyhából mert eltörött, hősiesen kiszolgálva  a kis gyermekemet,  eltörött az a része ami leszorítja a tetejét anélkül meg el sem indul  biztonsági okokból .   Úgy döntöttem nagy már a gyermek, így nincs szükség a házi  gyümölcslevekre, hibás döntés volt belátom, félre tettem. Most újra munkába állítottam  igaz  miden kezemmel fogom, szorítom  így aztán  a töltés miatt kissé lassan haladok, de a szőlő leve és az alma- ,cékla-,sárgarépa-, meg ami eszembe jut kárpótol. Egyszer majd veszünk  talán újat is megint ...
Krepuska festivál lesz az idén is olvasom az  interneten  talán ép akkor megyünk mi is Budapestre  lehet ott leszünk  mi  is. http://www.krepuska-feszt.hu/

Ha must  van ,akkor az ebéd is musttal készüljön  legyen
 szűzérmék  mustmártásban főtt kukoricával


A szűzérméket enyhén sózom lisztbe forgatom, majd  kanálnyi szőlőmag olajon  átsütöm őket, megforgatom, hogy  a másik oldala is megpiruljon, felöntöm  musttal, beforralom, tejszínnel dúsítom, ha szükséges  kevés liszt  hozzáadásával lehet sűríteni. A gyermek miatt nem tettem bele, de ha felnőtt társaságnak készül szemes színes bors és csípős chili  paprika  jól illik hozzá. Zsenge főtt kukoricával kínáltam, friss zöld salátával.




 
hozzávalók :


  • 800 g  szűzérme
  • 4 dl must
  • só, színes szemes bors, csípős chili paprika
  • 1 dl tejszín


  • liszt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly