Különleges őszi fogás a szűzérmék, (de akár karajjal is kipróbálhatjuk) mustmártásban .
Kár lenne kihagyni a mustmártást ebben az évszakban az étrendünkből .
Kár lenne kihagyni a mustmártást ebben az évszakban az étrendünkből .
A must a szőlő kipréselt leve a bor alapanyaga - ez egy definíció.
Nálunk inkább fogalom a must, amit a gyermekem is már évekkel ezelőtt megismert.
Történt ugyanis, hogy elvittem a Krepuska fesztiválra mert az van, volt a legközelebb hozzánk. Itt aztán volt szőlőprés is amit ki is lehetett próbálni. Első évben még kellett a felnőtt segítség aztán az évek múlásával már ment önállóan a" must készítés", must kóstolás.
Haza térve boldogan meséltük Nagyinak, ittunk mustot is, na itt történt a forduló az életünkben. Nagyi másnap előszedte a krumpli nyomót és szemezte a szőlőt, majd préselte a mustot az unokájának. Innentől kezdve már nekem is ezt a feladatot tűzi ki a gyermek ősszel. Alig várja a szőlő megjelenését, igaz nekem újra munkába állt a gyümölcs centrifugánk ami egyszer már majdnem a kikerült a konyhából mert eltörött, hősiesen kiszolgálva a kis gyermekemet, eltörött az a része ami leszorítja a tetejét anélkül meg el sem indul biztonsági okokból . Úgy döntöttem nagy már a gyermek, így nincs szükség a házi gyümölcslevekre, hibás döntés volt belátom, félretettem. Most újra munkába állítottam, igaz minden kezemmel fogom, szorítom így aztán a töltés miatt kissé lassan haladok, de a szőlő leve és az alma- ,cékla-,sárgarépa-, meg ami eszembe jut kárpótol. Egyszer majd veszünk talán újat is megint ...
Krepuska fesztivál lesz az idén is olvasom az interneten talán ép akkor megyünk mi is Budapestre lehet ott leszünk mi is. http://www.krepuska-feszt.hu/
Ha must van, akkor az ebéd is musttal készüljön, legyen hát ma
Szűzérmék must mártásban, főtt kukoricával
A szűzérméket enyhén sózom, lisztbe forgatom, majd kanálnyi szőlőmag olajon átsütöm őket, megforgatom, hogy a másik oldala is megpiruljon, felöntöm musttal, beforralom, tejszínnel dúsítom, ha szükséges kevés liszt hozzáadásával lehet sűríteni. A gyermek miatt nem tettem bele, de ha felnőtt társaságnak készül szemes színes bors és csípős chili paprika jól illik hozzá. Zsenge főtt kukoricával kínáltam, friss zöld salátával.
Igazán percek alatt elkészíthető ízletes és különleges őszi fogás a szűzérmék mustmártásban .
Kár lenne kihagyni a mustmártást ebben az évszakban az étrendünkből .
Szűzérmék mustmártásban, főtt kukoricával
hozzávalók :
- 800 g szűzérme
- 4 dl must
- só, színes szemes bors, csípős chili paprika
- 1 dl tejszín
- liszt
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,
Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése