2010. szeptember 5., vasárnap

Nyár idéző a korai őszben 2 igazi szerb recepttel



Tipikus szerb nyári ebédünk, megint  a mogyoró bokor alatt,  ezúttal receptekkel valódi házi ízekkel  balkáni fortélyokkal:

  • Mángoldos friss sajttal töltött  házi rétes
  • Töltött paprika  balkániasan





kész a  rétes


Mángoldos friss sajttal töltött  házi rétes

























Lépésről lépésre  így készült  házi rétestészta


hozzávalók


  • liszt ,
  • só, 
  • víz kell csak.

Elkészítés:




Az így  összeállított tésztából  kis "gombócokat " formázunk melyet  sodrófával kissé kilapítunk, majd hármasával csoportosítjuk őket.         
Ezután következik a nyújtás,  ezt tapasztalt  háziasszonyok  kézzel  végzik  a kéz háton kissé forgatva- húzogatva az asztal csücskeibe beakasztva a tésztát,  a felesleget  tekerő mozdulatokkal a kézfejre tekerve. Igazi művészet ez így .
Aki nem biztos dolgában, gyakorlatlanabb, annak még  el kell sodrófa segítsége is  ... a lényeg  a tészta lehelet vékony legyen , de nem szakadhat ki !






Anyósom  rétese

























Ha kész a rétestészta  jöhet a töltelék,
 a megmosott apróra vágott mángold amit friss sajttal gazdagítottunk kevés olajjal megspricceljük .
A feltekerés után forró sütőben pirosra sül 15 -20 perc alatt.









rétes töltés












mángoldos rétes készítés











sós rétes





mángold
mángold itt még  kertben






Töltött paprika  balkániasan


töltött paprika

Nincs paradicsom szósz, de van paprika, darált húsos töltelék (marhahús), így hívják  töltött paprika  itt is, hasonlít a magyar töltött paprikára ? Igen és mégsem. Közkedvelt  nyári eledel, gyakran szerepel a családi  asztalokon, érdemes kipróbálni így is.
Igen  a töltött paprika se a mi kizárólagos receptünk máshol másként nevezik és talán másként i s készítik el:

Balkán és Közép-Európa
A mi régiónkban a töltött paprika többnyire darált hús és rizs keverékével készül, paradicsomos szószban főzve. Az apró különbségek országonként változnak: a szerb és horvát változat sűrű, aromás paradicsomszószban fő, Bulgáriában és Romániában kapor is kerül a töltelékbe, Magyarországon pedig a paprikás rántás adja meg az íz mélységét.

Törökország és Közel-Kelet
A „biber dolması” gyakran húsmentes, fűszeres rizses töltelékkel készül, amiben fenyőmag, mazsola és rengeteg zöldfűszer van. Olívaolajban főzik, és hidegen is tálalják – nyáron kifejezetten frissítő.

Görögország
A „gemista” lehet húsos vagy vegetáriánus, sok friss mentával, kaporral, petrezselyemmel. Sütőben készül, a tepsiben a paprikák közé gyakran kerül burgonya is, ami magába szívja a paradicsomos szaftot.

Kaukázus
Grúziában és Örményországban a koriander és a friss zöldfűszerek alapízt adnak, dióval gazdagítva a tölteléket. A savanykás paradicsom helyett néha gránátalma-levet használnak.

 A balkáni ( szerb) töltött paprika receptje


  • 1 kg  tölteni való paprika
  •  800 g darált marhahús (comb)
  • 100 g rizs
  • só, bors, 2-3 szem paradicsom, petrezselyem zöldje .

Elkészítése:


A darált húst kevés olajon, finomra vágott vöröshagymán  megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott rizst is, sózzuk  borsozzuk. Ezzel töltelékkel töltjük a megmosott értelemszerűen előkészített paprikákat. Lábosba álltjuk őket, úgy, hogy  a tetejükre egy karika paradicsomot helyezünk, kevés vizet öntünk alájuk,  főzés közben is ügyelünk  ne égjen oda, ha kell pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Ha már érezzük  a finom illatukat cc. 40 perc, gyenge rántást készítünk, evvel sűrítjük, tálaláskor friss petrezselyem zölddel megszórjuk. Aki szereti  kínálhat hozzá tejfölt is .



Balkáni töltött paprika – apró különbségek, nagy ízek

OrszágHús/rizs aránySzószFűszerekKülönlegesség
Szerbia50–50paradicsomosbors, petrezselyemKenyérrel tálalják
Bulgáriatöbb rizsparadicsomoskapor, petrezselyemGyakori a húsmentes verzió
Horvátországtöbb húsparadicsomosbabérlevélDalmatán krémes szósz
Románia50–50paradicsomoskaporTélen savanyított káposztalevélben is készítik
Magyarországtöbb húsparadicsomos-paprikás rántássalőrölt pirospaprikaGyakran hegyesebb paprikával





A töltött paprika számomra nem csupán egy recept, hanem utazás az ízek között: minden ország hozzáadott egy csipetnyit a saját történetéből és fűszereiből. Otthon készíthetjük a klasszikus magyar változatot, de egy vacsorán akár balkáni kóstolót is szervezhetünk – Szerbiától Görögországig, mind ugyanaz a szerethető alap, mégis teljesen más ízélmény.



Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt az illatos cukrot, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...