Tipikus szerb nyári ebédünk, megint a mogyoró bokor alatt, ezúttal receptekkel
Mángoldos friss sajttal töltött házi rétes
Lépésről lépésre így készült házi rétestészta
amihez
- liszt ,
- só,
- víz kell csak.
Az így összeállított tésztából kis "gombócokat " formázunk melyet sodró fával kissé kilapítunk, majd hármasával csoportosítjuk őket.
Ezután következik a nyújtás, ezt tapasztalt háziasszonyok kézzel végzik a kéz háton kissé forgatva- húzogatva az asztal csücskeibe beakasztva a tésztát, a felesleget tekerő mozdulatokkal a kézfejre tekerve. Igazi művészet ez így .
Aki nem biztos dolgában, gyakorlatlanabb, annak még el kell sodrófa segítsége is ... a lényeg a tészta lehelet vékony legyen , de nem szakadhat ki !
Ha kész a rétestészta jöhet a töltelék:
a megmosott apróra vágott mángold amit friss sajttal gazdagítottunk kevés olajjal megspricceljük .
A feltekerés után forró sütőben pirosra sül 15 -20 perc alatt.
mángold itt még kertben |
Töltött paprika balkániasan
Nincs paradicsom szósz, de van paprika, darált húsos töltelék (marhahús), így hívják töltött paprika itt is, hasonlít a magyar töltött paprikára ? Igen és mégsem. Közkedvelt nyári eledel, gyakran szerepel a családi asztalokon, érdemes kipróbálni így is.
- 1 kg tölteni való paprika
- 800 g darált marhahús (comb)
- 100 g rizs
- só, bors, 2-3 szem paradicsom, petrezselyem zöldje .
A darált húst kevés olajon, finomra vágott vöröshagymán megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott rizst is, sózzuk borsozzuk. Ezzel töltelékkel töltjük a megmosott értelemszerűen előkészített paprikákat. Lábosba álltjuk őket, úgy, hogy a tetejükre egy karika paradicsomot helyezünk, kevés vizet öntünk alájuk, főzés közben is ügyelünk ne égjen oda, ha kell pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Ha már érezzük a finom illatukat cc. 40 perc, gyenge rántást készítünk, evvel sűrítjük, tálaláskor friss petrezselyem zölddel megszórjuk. Aki szereti kínálhat hozzá tejfölt is .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése