Tipikus szerb nyári ebédünk, megint a mogyoró bokor alatt, ezúttal receptekkel valódi házi ízekkel balkáni fortélyokkal:
- Mángoldos friss sajttal töltött házi rétes
- Töltött paprika balkániasan
Mángoldos friss sajttal töltött házi rétes
Lépésről lépésre így készült házi rétestészta
hozzávalók
- liszt ,
- só,
- víz kell csak.
Elkészítés:
Az így összeállított tésztából kis "gombócokat " formázunk melyet sodrófával kissé kilapítunk, majd hármasával csoportosítjuk őket.
Ezután következik a nyújtás, ezt tapasztalt háziasszonyok kézzel végzik a kéz háton kissé forgatva- húzogatva az asztal csücskeibe beakasztva a tésztát, a felesleget tekerő mozdulatokkal a kézfejre tekerve. Igazi művészet ez így .
Aki nem biztos dolgában, gyakorlatlanabb, annak még el kell sodrófa segítsége is ... a lényeg a tészta lehelet vékony legyen , de nem szakadhat ki !
Ha kész a rétestészta jöhet a töltelék,
a megmosott apróra vágott mángold amit friss sajttal gazdagítottunk kevés olajjal megspricceljük .
A feltekerés után forró sütőben pirosra sül 15 -20 perc alatt.
![]() |
mángold itt még kertben |
Töltött paprika balkániasan
Nincs paradicsom szósz, de van paprika, darált húsos töltelék (marhahús), így hívják töltött paprika itt is, hasonlít a magyar töltött paprikára ? Igen és mégsem. Közkedvelt nyári eledel, gyakran szerepel a családi asztalokon, érdemes kipróbálni így is.
Balkán és Közép-Európa
A mi régiónkban a töltött paprika többnyire darált hús és rizs keverékével készül, paradicsomos szószban főzve. Az apró különbségek országonként változnak: a szerb és horvát változat sűrű, aromás paradicsomszószban fő, Bulgáriában és Romániában kapor is kerül a töltelékbe, Magyarországon pedig a paprikás rántás adja meg az íz mélységét.
Törökország és Közel-Kelet
A „biber dolması” gyakran húsmentes, fűszeres rizses töltelékkel készül, amiben fenyőmag, mazsola és rengeteg zöldfűszer van. Olívaolajban főzik, és hidegen is tálalják – nyáron kifejezetten frissítő.
Görögország
A „gemista” lehet húsos vagy vegetáriánus, sok friss mentával, kaporral, petrezselyemmel. Sütőben készül, a tepsiben a paprikák közé gyakran kerül burgonya is, ami magába szívja a paradicsomos szaftot.
Kaukázus
Grúziában és Örményországban a koriander és a friss zöldfűszerek alapízt adnak, dióval gazdagítva a tölteléket. A savanykás paradicsom helyett néha gránátalma-levet használnak.
A balkáni ( szerb) töltött paprika receptje
- 1 kg tölteni való paprika
- 800 g darált marhahús (comb)
- 100 g rizs
- só, bors, 2-3 szem paradicsom, petrezselyem zöldje .
Elkészítése:
A darált húst kevés olajon, finomra vágott vöröshagymán megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott rizst is, sózzuk borsozzuk. Ezzel töltelékkel töltjük a megmosott értelemszerűen előkészített paprikákat. Lábosba álltjuk őket, úgy, hogy a tetejükre egy karika paradicsomot helyezünk, kevés vizet öntünk alájuk, főzés közben is ügyelünk ne égjen oda, ha kell pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Ha már érezzük a finom illatukat cc. 40 perc, gyenge rántást készítünk, evvel sűrítjük, tálaláskor friss petrezselyem zölddel megszórjuk. Aki szereti kínálhat hozzá tejfölt is .
Balkáni töltött paprika – apró különbségek, nagy ízek
Ország | Hús/rizs arány | Szósz | Fűszerek | Különlegesség |
---|---|---|---|---|
Szerbia | 50–50 | paradicsomos | bors, petrezselyem | Kenyérrel tálalják |
Bulgária | több rizs | paradicsomos | kapor, petrezselyem | Gyakori a húsmentes verzió |
Horvátország | több hús | paradicsomos | babérlevél | Dalmatán krémes szósz |
Románia | 50–50 | paradicsomos | kapor | Télen savanyított káposztalevélben is készítik |
Magyarország | több hús | paradicsomos-paprikás rántással | őrölt pirospaprika | Gyakran hegyesebb paprikával |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése