2010. szeptember 5., vasárnap

Nyár idéző a korai őszben 2 igazi szerb recepttelTipikus szerb nyári ebédünk, megint  a mogyoró bokor alatt,  ezúttal receptekkel
Mángoldos friss sajttal töltött  házi rétes

Lépésről lépésre  így készült  házi rétestészta


amihez

  • liszt ,
  • só, 
  • víz kell csak.

Az így  összeállított tésztából  kis "gombócokat " formázunk melyet  sodró fával kissé kilapítunk, majd hármasával csoportosítjuk őket.         
Ezután következik a nyújtás,  ezt tapasztalt  háziasszonyok  kézzel  végzik  a kéz háton kissé forgatva- húzogatva az asztal csücskeibe beakasztva a tésztát,  a felesleget  tekerő mozdulatokkal a kézfejre tekerve. Igazi művészet ez így .
Aki nem biztos dolgában, gyakorlatlanabb, annak még  el kell sodrófa segítsége is  ... a lényeg  a tészta lehelet vékony legyen , de nem szakadhat ki !Ha kész a rétestészta  jöhet a töltelék:


 a megmosott apróra vágott mángold amit friss sajttal gazdagítottunk kevés olajjal megspricceljük .
A feltekerés után forró sütőben pirosra sül 15 -20 perc alatt.

mángold itt még  kertben


Töltött paprika  balkániasanNincs paradicsom szósz, de van paprika, darált húsos töltelék (marhahús), így hívják  töltött paprika  itt is, hasonlít a magyar töltött paprikára ? Igen és mégsem. Közkedvelt  nyári eledel, gyakran szerepel a családi  asztalokon, érdemes kipróbálni így is.  • 1 kg  tölteni való paprika
  •  800 g darált marhahús (comb)
  • 100 g rizs
  • só, bors, 2-3 szem paradicsom, petrezselyem zöldje .


A darált húst kevés olajon, finomra vágott vöröshagymán  megdinszteljük, hozzáadjuk a megmosott rizst is, sózzuk  borsozzuk. Ezzel töltelékkel töltjük a megmosott értelemszerűen előkészített paprikákat. Lábosba álltjuk őket, úgy, hogy  a tetejükre egy karika paradicsomot helyezünk, kevés vizet öntünk alájuk,  főzés közben is ügyelünk  ne égjen oda, ha kell pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Ha már érezzük  a finom illatukat cc. 40 perc, gyenge rántást készítünk, evvel sűrítjük, tálaláskor friss petrezselyem zölddel megszórjuk. Aki szereti  kínálhat hozzá tejfölt is .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly