A töltött cukkini- vagy sütőtökvirág igazi nyári meglepetés. Látványa egyszerre idézi a természet szépségét és a mediterrán nyaralások ízeit. Bár sok vegetáriánus barátom étteremben már találkozott vele, otthoni asztalon még mindig kuriózum – nálunk viszont évről évre visszatér. Egyszerűen azért, mert finom, mutatós, és különleges.
![]() |
augusztusban így nézett ki |
![]() |
ilyen szeptember második felében vagy a városi teraszon |
Aközel-keleti konyhákban – például a libanoni vagy török változatokban – gyakran rizses, fűszeres töltelék kerül bele. Mexikóban a sütőtökvirág (flor de calabaza) szintén közismert alapanyag, például quesadillába, levesbe kerül.
Nálunk, Közép-Európában inkább a kert végi meglepetésként jelenik meg: ha az embernek akad egy-két termékeny sütőtök- vagy cukkinitöve, nyáron bőségesen szedi a virágokat – különösen a hímivarúakat, amelyek nem fognak termést hozni.
Hozzávalók (4 személyre):
-
8–10 db cukkini- vagy sütőtökvirág
-
kb. 200 g kecskesajt, hasábokra vágva (1x1x5 cm)
-
4 db kápia paprika
-
kevés csípős olívaolaj (házi változat: olajban eltett chili)
-
só, bors ízlés szerint
Tipp: Ha van rá mód, a kecskesajtot fűszerekkel vagy friss zöldfűszerekkel (pl. kakukkfű, oregánó, bazsalikom) is ízesíthetjük.
Elkészítés:
-
A virágokat óvatosan megmossuk, leitatjuk.
-
Kicsumázzuk (eltávolítjuk a bibét), de igyekezzünk minél kevésbé megsérteni őket.
-
Minden virágba 1 darab sajtot helyezünk, a szirmokat ráhajtjuk.
-
A virágokat sütőpapíros tepsire fektetjük, melléjük tesszük a félbevágott kápia paprikákat.
Előmelegített sütőben 180–200 °C-on kb. 20 percig sütjük.
-
Kb. 12–15 perc után meglocsoljuk kevés csípős olívaolajjal.
-
Akkor van kész, amikor a sajt kissé megolvad, a virágok aranyszínűre sülnek, a paprika megpuhul.
![]() |
Melegen vagy langyosan, egy szelet kovászos kenyérrel, salátával kínáljuk. Kiváló előétel vagy könnyű nyári vacsora.
Frissítve 2025. augusztus
VálaszTörlés