2010. szeptember 18., szombat

Töltött cukkini- és sütőtökvirág: mediterrán ihletésű nyári különlegesség kecskesajttal

Így végezte a tányérunkon...
A töltött cukkini- vagy sütőtökvirág igazi nyári meglepetés. Látványa egyszerre idézi a természet szépségét és a mediterrán nyaralások ízeit. Bár sok vegetáriánus barátom étteremben már találkozott vele, otthoni asztalon még mindig kuriózum – nálunk viszont évről évre visszatér. Egyszerűen azért, mert finom, mutatós, és különleges.






ehető virág



Hát lehet ennek ellenállni ?

Anyósomék kertjét díszítik  e sárga virágok melyekből a sütőtök lenne, ha mi nem vetnénk korán véget ennek a lehetőségnek


sütőtök
augusztusban  így nézett ki









ilyen szeptember második felében


vagy a  városi teraszon   









A tökvirág-töltés hagyománya elsősorban a Földközi-tenger térségéből ered. Olaszországban, különösen Dél-Olaszországban és Szicíliában elterjedt a „fiori di zucca ripieni”, ahol ricottával, mozzarellával vagy ančovisszal töltik, sőt néha palacsintatésztában kisütik (pastella). Görögországban a „kolokythoanthoi” névre hallgató tökvirágokat gyakran rizzsel és zöldfűszerekkel (mentával, kaporral) töltik meg, mint egy mini dolma.

 Aközel-keleti konyhákban – például a libanoni vagy török változatokban – gyakran rizses, fűszeres töltelék kerül bele. Mexikóban a sütőtökvirág (flor de calabaza) szintén közismert alapanyag, például quesadillába, levesbe kerül.

Nálunk, Közép-Európában inkább a kert végi meglepetésként jelenik meg: ha az embernek akad egy-két termékeny sütőtök- vagy cukkinitöve, nyáron bőségesen szedi a virágokat – különösen a hímivarúakat, amelyek nem fognak termést hozni.


Hozzávalók (4 személyre):

  • 8–10 db cukkini- vagy sütőtökvirág

  • kb. 200 g kecskesajt, hasábokra vágva (1x1x5 cm)

  • 4 db kápia paprika

  • kevés csípős olívaolaj (házi változat: olajban eltett chili)

  • só, bors ízlés szerint

Tipp: Ha van rá mód, a kecskesajtot fűszerekkel vagy friss zöldfűszerekkel (pl. kakukkfű, oregánó, bazsalikom) is ízesíthetjük.


Elkészítés:

  1. A virágokat óvatosan megmossuk, leitatjuk.

  2. Kicsumázzuk (eltávolítjuk a bibét), de igyekezzünk minél kevésbé megsérteni őket.

  3. Minden virágba 1 darab sajtot helyezünk, a szirmokat ráhajtjuk.

  4. A virágokat sütőpapíros tepsire fektetjük, melléjük tesszük a félbevágott kápia paprikákat.

  5. Előmelegített sütőben 180–200 °C-on kb. 20 percig sütjük.

  6. Kb. 12–15 perc után meglocsoljuk kevés csípős olívaolajjal.

  7. Akkor van kész, amikor a sajt kissé megolvad, a virágok aranyszínűre sülnek, a paprika megpuhul.




     


Melegen vagy langyosan, egy szelet kovászos kenyérrel, salátával kínáljuk. Kiváló előétel vagy könnyű nyári vacsora.











Sokáig azt hittem, hogy a tökvirág inkább csak dekoráció – de amióta először megkóstoltam a sajttal töltött változatot, nyáron nem maradhat el. Nálunk már családi hagyomány, vendégeknek is mindig meglepetés – és öröm. Ha van otthon cukkini vagy sütőtök, legközelebb ne csak a termésre gondolj, hanem a virágra is!


Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt az illatos cukrot, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:



1 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...