Lassan körvonalazódik az ünnepi menü hisz alig pár nap választ csak el a Húsvéttól.
Az idén szerencsém van egybeesik a katolikus és ortodox ünnep de vannak évek amikor akár egy hónap eltolódással két húsvétot is ünnepelhetünk,vagy egy hét van csak a két húsvéti ünnep közt ilyenkor nagyon óvatosan kell összeállítanom az ételsorokat, ügyelni kell rá ne legyen unalmas, bár van ami ismétlődik biztosan, ilyen a sonka -tojás ezek közül nem maradhat ki egyik sem ! Figyelni kell arra is, pénteken böjti ételek kerüljenek terítékre 2x is! Sőt még azt is be kell kalkulálnom, hogy gyakran utazunk "költözünk " a két ünnep közt, szinte minden évben az egyik Húsvétot itt, a másikat ott ünnepeljük. Szerencsére a tavaszi ízek dominálhatnak a húsvéti menüben, már megjelennek ilyenkor a friss zöldsaláták, medvehagyma, spenót, mángold, újhagyma és új fokhagyma is kapható a piacon, ahol vásárolni szoktam, mert változatlanul állítom csakis kizárólag onnan érdemes beszerezni a zöldséget, kivéve ha valaki olyan szerencsés helyzetben van, hogy saját maga termeli, vagy a környezetében van akitől megveheti. Talán említettem már, nagy híve vagyok a balkon kertészetnek is, így a nagyvárosokban lakóknak sem kell feltétlen nélkülözni a friss fűszernövényeket, meggyőződésem az ablakpárkányon vagy teraszon lennie kell pár cserép fűszernövénynek .
Mi legyen az ünnepet megelőző napokban és az ünnepi asztalon ?
Az alábbi összeállítás csak egy felsorolás ami "hirtelen" eszembe jutott, én ebből a listából fogom majd az idén is összeállítani a húsvéti menüt.
Hideg "bevezető" fogások, előételnek, uzsonnára, vacsorára vagy kiránduláshoz,hisz ha a tavaszi időjárás megengedi a piknik, a szabadban elköltött étkezés is lehet kellően ünnepi.
- Körözött & újhagyma & piros ropogós retek
- Medvehagymás sajtkrém
- Reteklevél-, és medvehagyma pesto
- Hummus
- Házi magos péksüteménnyek ((sör ???-höz)
- Tavaszi tojás saláta
- Sonka pástétom & fött sonka torma krémmel, húsvéti főtt tojással
- Mazsolás- ánizsos fonott kalács
- Húsvéti fonott kalács és briós
- Medvehagymás keksz, vagy pogácsa
Genovai spenótos/mángoldos húsvéti pite a torta Pasqualina ,mely hagyományosan 33 rétegű tésztából készül igen dekoratív ( hidegen szeletelve) a benne sült tojás.
Levesek
Főétel
Fokhagymás bárány comb rozmaringos burgonyával
Desszertek
- Sós-karamell torta
- Gerbeaud
- Panna cotta eper szósszal vagy cukrozott ibolyával & alkohollal nyakon öntve
- Tiramisu
- Habkönnyű húsvéti túrótorta
- Sárgarépa torta
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése