2025. április 15., kedd

Húsvéti menü ötletelés

Lassan  körvonalazódik az ünnepi menü hisz alig  pár nap választ csak  el a Húsvéttól.









Az idén  szerencsém van egybeesik a katolikus és ortodox ünnep de vannak évek  amikor akár  egy hónap  eltolódással két húsvétot is ünnepelhetünk,vagy  egy hét  van csak a két húsvéti ünnep közt    ilyenkor nagyon  óvatosan kell összeállítanom  az ételsorokat, ügyelni kell rá ne legyen unalmas,  bár van  ami ismétlődik  biztosan, ilyen  a  sonka -tojás  ezek közül  nem maradhat ki  egyik  sem ! Figyelni kell arra is, pénteken böjti ételek kerüljenek terítékre 2x is! Sőt még  azt is be kell  kalkulálnom, hogy  gyakran utazunk  "költözünk "  a  két ünnep közt, szinte minden évben  az egyik Húsvétot itt,  a másikat  ott  ünnepeljük. Szerencsére  a tavaszi ízek dominálhatnak a húsvéti menüben,  már megjelennek ilyenkor  a  friss zöldsaláták, medvehagyma, spenót, mángold, újhagyma és új fokhagyma is kapható a piacon, ahol vásárolni szoktam, mert változatlanul állítom  csakis kizárólag onnan érdemes beszerezni a zöldséget, kivéve ha valaki olyan szerencsés helyzetben van, hogy saját maga termeli, vagy a környezetében van  akitől megveheti. Talán említettem már,  nagy híve vagyok a balkon kertészetnek is, így a nagyvárosokban lakóknak sem kell feltétlen nélkülözni a friss fűszernövényeket,  meggyőződésem az ablakpárkányon vagy teraszon  lennie kell pár cserép fűszernövénynek .
 

Mi legyen  az ünnepet megelőző napokban  és  az ünnepi asztalon ?






Az alábbi összeállítás csak egy felsorolás ami  "hirtelen" eszembe jutott, én ebből a listából fogom majd az idén is  összeállítani a húsvéti menüt.



Hideg  "bevezető" fogások, előételnek, uzsonnára, vacsorára  vagy kiránduláshoz,hisz ha a tavaszi   időjárás  megengedi  a piknik, a szabadban elköltött étkezés  is lehet   kellően ünnepi.





 
 








 Genovai spenótos/mángoldos húsvéti pite  a torta Pasqualina ,mely hagyományosan 33 rétegű tésztából készül  igen dekoratív ( hidegen szeletelve) a  benne sült tojás. 




Levesek 


Főétel 







Fokhagymás  bárány comb  rozmaringos burgonyával 








Desszertek



Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...