Francia szendvics vagy extra sonkás sajtos szendvics egy kis csavarral .
Ilyenkor a húsvéti előkészületek nagytakarítás ünnepikészülődés alatt amikor nem jut időnk komolyabb ételt készíteni kitűnő választás egy ízletes, tartalmas meleg szenvics ebédre vag yvacsorára is. Azonban a Húsvét utáni időszakban sem veszít időszerűségéből , amikor maradt még egy kis főtt sonka csinálhatjuk füstölt sonkával is, bár az eredeti recept gépsonkát ír elő, ha házi kenyérrel készül kicsit rusztikus lesz a kinézete, mint ahogy nekem is az lett, de ez nem baj.
Nem lesz talán olyan precízen elegáns mintha egy párizsi bistroban rendeltük volna, de az íze majd kárpótol a kinézete miatt.
Ha szeretnénk lefordítani magyarra a francia kifejezést talán azt jelentené "ropogós úr".
Népszerű és igen kedvelt melegszendvics, a francia. párizsi kávéházak étlapjain biztosan megtaláljuk, gyakran találkozunk vele ha kiülünk valamelyik hasonló teraszra, de vajon tényleg olyan messzire kell utaznunk, hogy a croque monsieurt megkóstoljuk?
Nem hinném, hogy otthon olyan nehéz lenne előállítani, szerintem csak elhatározás kérdése.
Nálunk néha előfordul munkaebéd során, legutóbb egy baráti sajt vacsora kiegészítő fogása lett, egy pohár bor is kifejezetten jól esik hozzá.
A kenyér ízlés kérdése, van aki tost kenyeret kínál és van aki a briós szerű kicsit karakteresebb kenyeret pirít hozzá
Nálunk néha előfordul munkaebéd során, legutóbb egy baráti sajt vacsora kiegészítő fogása lett, egy pohár bor is kifejezetten jól esik hozzá.
A kenyér ízlés kérdése, van aki tost kenyeret kínál és van aki a briós szerű kicsit karakteresebb kenyeret pirít hozzá
Próbáltam már sok magvas kenyérrel is az is bevált nálunk.
Tehát a vékony kenyér szeleteket pirítsuk kicsit meg, meg is vajazhatjuk ízlés szerint ebben az esetben finomabb és gazdagabb, egyben kalória dúsabb lesz a szendvicsünk. A kenyereket vékonyan kenjük meg dijoni ( pikáns) mustárral, majd fedjük be prágai sonka szeletekkel és tetszés szerinti sajt szeletekkel ( olyan sajtot válasszunk ami könnyen olvad, náluk a masdamer,eidami került bele ), a croque monsieur csukott szendvics tehát felülre is kerül egy szelet kenyér és most jön a meglepetés!
A francia recept besamel mártással fedi ezt a csukott szendvicset, majd reszelt sajttal még bőven meghinti ezután pedig forró sütőben ráolvasztja a sajtot ( átsüti ).
Tehát a vékony kenyér szeleteket pirítsuk kicsit meg, meg is vajazhatjuk ízlés szerint ebben az esetben finomabb és gazdagabb, egyben kalória dúsabb lesz a szendvicsünk. A kenyereket vékonyan kenjük meg dijoni ( pikáns) mustárral, majd fedjük be prágai sonka szeletekkel és tetszés szerinti sajt szeletekkel ( olyan sajtot válasszunk ami könnyen olvad, náluk a masdamer,eidami került bele ), a croque monsieur csukott szendvics tehát felülre is kerül egy szelet kenyér és most jön a meglepetés!
A francia recept besamel mártással fedi ezt a csukott szendvicset, majd reszelt sajttal még bőven meghinti ezután pedig forró sütőben ráolvasztja a sajtot ( átsüti ).
Így persze felmerül a kérdés ehetjük -e mint általában a csukott szendvicseket a két kezünkbe fogva vagy ezt a szendvicset késel villával kell fogyasztani?
Ebben az esetben nem veszik el a szendvics lényege?? azonban bárhogy filozofálgatunk meg kell hagyni ez a szendvics különleges és finom kár lenne kihagyni,!
A croque monsieur szendvics is mint nem egyetlen francia gasztronómiai híresség egy véletlen során keletkezett, nevezetesen a 20-sz.-i építőmunkásoknak ( pincérnek ?) köszönhetően akik az uzsonnájukat a radiátorra tették e szendvicsben lévő sajt természetesen megolvadt a meleg hatására a kenyér pedig, megpirult . Párizsi kávézók amint hírét vették azonnal elkezdték kínálni a vendégeiknek így indult el a népszerűség felé a croque monsieur,
A legenda szerint a Boulevard des Capucinesen a Le Trou dans Murnak és a Café de la Paix kávézók készítették először ezt a szendvicset.
Tovább fejlesztett változatai is megjelentek, mint a "kalapot viselő " Madame Croque, vagyis a tükörtojással koronázott változat valamint a madmoiselle vagyis a a buggyantott tojással készített szendvics.
Népszerűségét bizonyítja, hogy az irodalomba is bevonult, Proust is említést tesz róla Az eltűnt idők nyomában című regényében .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése