2025. április 9., szerda

Croque Monsieur

Francia  szendvics vagy extra  sonkás  sajtos szendvics egy kis csavarral .
Ilyenkor a  húsvéti előkészületek nagytakarítás ünnepikészülődés alatt amikor nem jut időnk komolyabb ételt készíteni  kitűnő választás  egy ízletes,  tartalmas meleg  szenvics ebédre vag yvacsorára is. Azonban a Húsvét   utáni időszakban sem veszít időszerűségéből , amikor maradt még egy kis főtt sonka  csinálhatjuk  füstölt sonkával  is, bár az eredeti recept  gépsonkát ír elő,  ha  házi kenyérrel készül  kicsit rusztikus lesz   a kinézete, mint ahogy  nekem is az lett,  de ez nem baj. 
Nem lesz talán olyan  precízen  elegáns mintha  egy párizsi bistroban rendeltük volna, de az íze majd kárpótol a kinézete  miatt.


















croque monsieur
      




croque monsieur

Ha szeretnénk lefordítani magyarra  a  francia kifejezést  talán azt jelentené "ropogós úr".

Népszerű és igen kedvelt  melegszendvics, a francia. párizsi kávéházak étlapjain biztosan megtaláljuk, gyakran találkozunk vele  ha kiülünk  valamelyik hasonló teraszra, de vajon tényleg olyan messzire kell utaznunk,  hogy  a croque monsieurt megkóstoljuk? 

Nem hinném, hogy otthon  olyan nehéz lenne előállítani, szerintem csak elhatározás kérdése.
Nálunk néha előfordul munkaebéd során, legutóbb egy baráti sajt vacsora kiegészítő fogása lett,  egy pohár bor is  kifejezetten jól esik hozzá.
A kenyér ízlés kérdése, van aki  tost kenyeret  kínál és van aki a briós szerű kicsit  karakteresebb kenyeret pirít hozzá
Próbáltam  már sok magvas kenyérrel is  az is bevált nálunk.
Tehát a vékony kenyér szeleteket pirítsuk kicsit meg, meg is vajazhatjuk  ízlés szerint ebben az esetben  finomabb és gazdagabb, egyben kalória dúsabb lesz  a szendvicsünk. A  kenyereket vékonyan kenjük meg dijoni ( pikáns) mustárral, majd fedjük be  prágai sonka szeletekkel  és  tetszés szerinti sajt szeletekkel  ( olyan sajtot válasszunk ami könnyen olvad, náluk a masdamer,eidami  került  bele ),  a croque monsieur csukott szendvics tehát felülre is kerül egy szelet kenyér  és most jön a meglepetés!
A francia recept   besamel mártással fedi ezt a csukott szendvicset,  majd reszelt sajttal még bőven meghinti ezután pedig forró sütőben ráolvasztja  a sajtot ( átsüti ).
Így persze felmerül a kérdés  ehetjük -e mint  általában  a csukott szendvicseket  a két kezünkbe fogva vagy ezt a szendvicset késel villával kell fogyasztani?
Ebben az esetben nem veszik el a szendvics lényege??  azonban  bárhogy filozofálgatunk  meg kell hagyni ez  a szendvics különleges és finom  kár lenne  kihagyni,!









A croque monsieur szendvics is mint nem egyetlen  francia  gasztronómiai  híresség egy véletlen során keletkezett, nevezetesen  a 20-sz.-i építőmunkásoknak ( pincérnek ?) köszönhetően akik az uzsonnájukat  a radiátorra tették  e szendvicsben lévő sajt természetesen megolvadt a meleg hatására   a kenyér pedig, megpirult . Párizsi kávézók amint hírét vették azonnal elkezdték kínálni a  vendégeiknek így indult el  a népszerűség felé  a croque monsieur,
A legenda szerint   a Boulevard des Capucinesen a Le Trou dans Murnak és a Café de la Paix  kávézók  készítették   először ezt a szendvicset.


Tovább fejlesztett változatai  is megjelentek, mint  a "kalapot viselő " Madame Croque,  vagyis  a tükörtojással koronázott változat  valamint  a madmoiselle vagyis  a  a  buggyantott tojással készített  szendvics.
Népszerűségét bizonyítja,   hogy az irodalomba is bevonult, Proust  is említést tesz  róla  Az eltűnt idők  nyomában  című regényében .
 


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...