Csalán = gyógyító növény
A hétvégi piacozásunk alkalmával egy zacskó csalánt kaptam, ajándékba. Nem újdonság, az egyik árusunk akinél rendszeresen vásárolok, mindig kedveskedik valamivel, most csalánnal.
Na de csalánt én még nem ettem, nem készítettem soha!
Csinálj levest belőle!- mondta, s én szót fogadtam.
Hallottam róla, hogy lehet levest, pitét, főzeléket is készíteni csalánból, sőt a levét is érdemes kipréselni, ám eddig nem kóstoltuk. Eljött ennek is az ideje,
csalán krémleves posírozott tojással
lett belőle.
Kicsit utána is jártam,megtudtam, hogy a fiatal leveleiből főzeléket főznek, állatokkal etetik, mert vitaminokat ( béta karotin,B-,C-, K-,) és a szervezet számára a szükséges sókat tartalmaz.
A csalán a gyógyászatban sokoldalúan használható, a magas vérnyomás, reuma, köszvény, hólyaghurut kezelésére, vesetisztítóként. Egyes írások azt is említik hatásos az allergiás tünetek enyhítésében, mint a széna nátha, asztma, csalánkiütés.Eredményesen használható a tizenévesek pattanások elleni harcában is. A böjt és tisztító kúrák idején szintén kedvelt teaként.
A friss zsenge csalán leveleket alaposan megmostam átválogattam. A biztonság kedvéért kesztyűben , mert a csalán csíp! A növény szárát és leveleit ún .csalán szőrök borítják melyek hangyasavat, acetilkolint, szterotonint,hisztamint tartalmaznak.A bőrrel érintkezve pirosodást okoznak,égető,csípő fájdalmat okoznak,fel is hólyagosodhat. A leveleket konyhai ollóval csíptem le és forrásban levő vízben 2-3 percig hagytam, majd leszűrtem. A leszűrt levet fogjuk fel miután kihűlt jó lesz virágokat öntözni, vagy permetként használni a kiskertben!
Miután leszűrtem a csalánt, a leveleket a vajon megpárolom, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát,megszórom liszttel, és felengedem tejjel,elkeverem és hús-csontlével hígítom.Most nálunk húsvét után még volt sonka főzőlé így azt adtam hozzá figyelembe véve,hogy ez a sonkalé eléggé sós nem láttam szükségesnek megsózni.
Kiforraltam, merülő mixerrel pépesítettem és tálaláskor egy -egy kanálnyi tejfölt kínáltam hozzá.
Külön edényben ecetes vizet forraltam majd óvatosan egyenként beleengedtem a tojásokat keverés nélkül 4 percig főztem,szűrőkanállal kiemeltem és erre szervíroztam a forró levest.
Nekünk nagyon ízlett.
Ajánlom kipróbálásra, most tavasszal érdemes egy sétát tenni begyűjteni ezt a sok helyen gyom növénynek titulált gyógynövényt és frissítő-élénkítő ételt varázsolni belőle a télen vitamin hiányban szenvedett szervezetünk örömére.
Hozzávalók:
- két maroknyi zsenge csalán levél
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 g liszt
- 2 dl tej
- 1 l sonkalé( hús-, csontlé)
- 1-1 kanál tejföl
- 1-1 tojás
- 1 evőkanál ecet
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nagyon finom íze lett a sonkalétől, jó ötlet.
VálaszTörlés