2010. szeptember 7., kedd

Tumbet

 Ismét egy mediterrán, ezúttal spanyol  specialitás.Ugyan  a sütőt be kell kapcsolni hozzá, azért tipikus nyári fogás a tumbet,  sült  padlizsánnal, paprikával.  krumplival és finom  paradicsom szósszal összesütve garantáltan,mindenkinek ízleni fog ez a nagyszerű fogás.





tumbet
  




Augusztus elején  ez  a recept kimaradt a blogból, pedig utaltam rá.

Ezer bocsánat, ha így az utalás értelmét vesztette, talán  utólag mégis   helyére kerülnek  a dolgok.  Szerencsére még kapható minden  alapanyag a piacokon, nekünk nagyon ízlett érdemes kipróbálni a tumbetet is.  A napokban olvastam (hát ez már sajna mint fent említettem  egy hónapja történt ) a  first lady spanyolországi  nyaralása során a királyi pár nyári rezidenciáján volt ebéd vendég. Ez alkalommal a menüt is  mellékelték:íme:

"az előétel igazi  mallorcai zöldség specialitás neve:  

Tumbet


aztán a híres spanyol hideg leves a

  gazpacho



majd rombushal baleári borok kíséretében ."





padlizsán ,paradicsom ,paprika


Jól hangzik. Zöldség van itthon így hát nem volt semmi akadálya, hogy elkészítsem legalább egy részét e királyi menünek, igaz mi nem a szikla tetőre épült királyi palotából csodáljuk a  tengert és a szigetre nyíló kilátást, de a hársfa hűvösét élvezzük étkezés közben

hársfa  az étkezőből
ezt látjuk mi evés közben



Mondhatom  nem tévedtem ezt valóban meg kell kóstolni még ha egy kicsit változtattam is  az eredeti recepten,  jól sikerült.


Tumbet




tumbet

hozzávalók :


  • 400 g  krumpli
  • 400 g padlizsán
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 édes pirospaprika
  • 2 kanál olívaolaj


a házi paradicsom szószhoz:




tumbet




a házi paradicsom szószhoz:




  •  400  g paradicsom
  • 2 ágacska origano
  • 1 ág bazsalikom 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kanál olívaolaj, só, bors                                                                                                                                                                                                                                                                            A krumplit felkarikázzunk és fokhagymás  olívaolajon átsütjük, majd a padlizsánt sütjük hasonló módon, azután  jöhetnek  paprikák is. Ha megsültek a  hozzávalók  kerámia edénybe rétegezzük őket a fenti sorrendben, a rétegek között sózzuk, borsozzuk és házi paradicsom szósszal meglocsoljuk. Sütőben  összesütjük.Mivel  egy kicsit siettem  így kihagytam a  szósz készítést és  friss paradicsom szeletekkel borítottam az egészet természetesen az oreganot nem hagytam ki.

.
sült padlizsán





sült paprika



sült paradicsom





tumbet



tumbet


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...