Amikor 1725 körül Earl of Sandwich angol közéleti személyiség sietve szerette volna elfogyasztani ebédjét és emiatt arra kérte inasát, hogy olyan ebédet állítson össze egyszerű szervírozással ami játék vagy beszélgetés közben is gyorsan elfogyasztható, vajon sejtette-e, evvel bevonul a gasztronómia történelmébe?
Feltalálta a szendvicset a leleményes inas, akinek a neve nem maradt fenn, két szelet kenyér közé különféle ételeket ( sonkát ,húsokat ,sajtot ) helyezve.
Vendégeknek bátran készíthetünk szendvicset, ami lehet egészen apró, ún. falatkák azaz snack (igaz kicsit időigényes az elkészítése) ebben az esetben használhatunk kifli karikát, de vághatunk apró négyzeteket, háromszögeket, vagy pogácsa szaggatóval kerek formát kenyérből amit aztán tetszés szerint megkenünk,megpakolunk, díszítünk. Figyeljünk a kenyér minőségére, használjunk rozs-,magos-, fűszeres kenyereket.
Lehet a szendvicsünk hagyományos méretű is, ekkor kistányért, szalvétát feltétlenül készítsünk mellé.
A csukott szendvicset mellőzzük a "vendégváró" asztalról.
Mi kerüljön a szendvicsre ?
Minden amit szeretünk, amit szeretnek a vendégek.
Figyeljünk az elrendezésre, a színek ízek harmóniájára .
Igen hálás alapanyag a sülthús ami lehet töltött is.
Mutatós ha aszalt gyümölccsel szilvával, sárgabarackkal töltött karajt, szűzpecsenyét használunk, hidegen könnyen szeletelhető.Vékonyan szeleteljük! Kenjünk alá fűszerezett vajat. Puha vajat keverjünk ki mustárral,vagy apróra vágott zöldfűszerrel, de lehet őrölt dióval, ezt még pár csepp konyakkal is megbolondíthatjuk, curryvel ( szárnyas sült alá ajánlom).
Néhány ötlet:
- dijoni mustáros vaj, aszalt sárgabarackkal töltött pecsenye saláta levél
- diós vaj, aszalt szilvával töltött szűzpecsenye, saláta levél
- provanci mustár bélszín szelet citrom radicho
- fűszeres vaj, bélszín szelet almával és sült sütőtökkel
- libamáj,aszalt paradicsommal
- sonka, tormás vajjal
Az egyszerű szendvicsek elkészítése kevésbé munka igényes, ebben az esetben csak felrakjuk a szendvicsre amit szeretnénk .
Ha különleges, extraszendvicset szeretnénk készíteni akkor fokozottan ügyeljünk a külalakra, használjunk habzsákot a krémek felhelyezésére díszítsünk merészebben.
Kedvelt alapanyag az angolos hátszín, vagy bélszín is ha jó előre elkészítjük ajánlatos vékonyan aszpikkal áthúzni a hússzeleteket, hogy ne száradjon ki.
Díszítéséhez használhatunk fűszeres ecetes paprikát, -uborkát, -szilvát, baby kukoricát, spárgát, sütőtököt, friss salátát, gyümölcsöt egyaránt, csak képzeletünk szab határt a végtelen variációnak......
Tehetünk a húsok alá különféle salátát is, pl. francia salátát ,burgonyasalátát, kukorica salátát is mintha fagylalt gombócot formálnánk, majd ezt a vékonyra szeletelt hússal borítva egész dombocskát kapunk a zöld saláta leveleket ez alkalommal a kenyérre tegyük, mert a hús tetejéről könnyen lecsúszhat.
Ne feledkezzünk meg sajt falatokról sem ... itt a kenyeret akár el is hagyhatjuk és gyümölcsre közvetlen tegyük a sajtokat pl. alma szelet, mandarin gerezd, fogpiszkálóval meg is tűzhetjük a biztonság kedvéért, le ne csússzon. Rokfortot és juh túrót tölthetjük datolyába, fügébe....
Feltalálta a szendvicset a leleményes inas, akinek a neve nem maradt fenn, két szelet kenyér közé különféle ételeket ( sonkát ,húsokat ,sajtot ) helyezve.
Vendégeknek bátran készíthetünk szendvicset, ami lehet egészen apró, ún. falatkák azaz snack (igaz kicsit időigényes az elkészítése) ebben az esetben használhatunk kifli karikát, de vághatunk apró négyzeteket, háromszögeket, vagy pogácsa szaggatóval kerek formát kenyérből amit aztán tetszés szerint megkenünk,megpakolunk, díszítünk. Figyeljünk a kenyér minőségére, használjunk rozs-,magos-, fűszeres kenyereket.
Lehet a szendvicsünk hagyományos méretű is, ekkor kistányért, szalvétát feltétlenül készítsünk mellé.
A csukott szendvicset mellőzzük a "vendégváró" asztalról.
Mi kerüljön a szendvicsre ?
Minden amit szeretünk, amit szeretnek a vendégek.
Figyeljünk az elrendezésre, a színek ízek harmóniájára .
Igen hálás alapanyag a sülthús ami lehet töltött is.
Mutatós ha aszalt gyümölccsel szilvával, sárgabarackkal töltött karajt, szűzpecsenyét használunk, hidegen könnyen szeletelhető.Vékonyan szeleteljük! Kenjünk alá fűszerezett vajat. Puha vajat keverjünk ki mustárral,vagy apróra vágott zöldfűszerrel, de lehet őrölt dióval, ezt még pár csepp konyakkal is megbolondíthatjuk, curryvel ( szárnyas sült alá ajánlom).
Néhány ötlet:
- dijoni mustáros vaj, aszalt sárgabarackkal töltött pecsenye saláta levél
- diós vaj, aszalt szilvával töltött szűzpecsenye, saláta levél
- provanci mustár bélszín szelet citrom radicho
- fűszeres vaj, bélszín szelet almával és sült sütőtökkel
- libamáj,aszalt paradicsommal
- sonka, tormás vajjal
Az egyszerű szendvicsek elkészítése kevésbé munka igényes, ebben az esetben csak felrakjuk a szendvicsre amit szeretnénk .
Ha különleges, extraszendvicset szeretnénk készíteni akkor fokozottan ügyeljünk a külalakra, használjunk habzsákot a krémek felhelyezésére díszítsünk merészebben.
Kedvelt alapanyag az angolos hátszín, vagy bélszín is ha jó előre elkészítjük ajánlatos vékonyan aszpikkal áthúzni a hússzeleteket, hogy ne száradjon ki.
Díszítéséhez használhatunk fűszeres ecetes paprikát, -uborkát, -szilvát, baby kukoricát, spárgát, sütőtököt, friss salátát, gyümölcsöt egyaránt, csak képzeletünk szab határt a végtelen variációnak......
Tehetünk a húsok alá különféle salátát is, pl. francia salátát ,burgonyasalátát, kukorica salátát is mintha fagylalt gombócot formálnánk, majd ezt a vékonyra szeletelt hússal borítva egész dombocskát kapunk a zöld saláta leveleket ez alkalommal a kenyérre tegyük, mert a hús tetejéről könnyen lecsúszhat.
Halas szendvicsek közül a füstölt lazac rendkívül mutatós és finom is, citromos- , kapros-, vajjal, kapribogyóval, fürj tojással, kevés kaviár is kerülhet rá.
Ne feledkezzünk meg sajt falatokról sem ... itt a kenyeret akár el is hagyhatjuk és gyümölcsre közvetlen tegyük a sajtokat pl. alma szelet, mandarin gerezd, fogpiszkálóval meg is tűzhetjük a biztonság kedvéért, le ne csússzon. Rokfortot és juh túrót tölthetjük datolyába, fügébe....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése