2015. február 26., csütörtök

Libamájkrém


Nagy kedvenc volt hajdanán nálunk a libamájkrém, aztán valahogy mint sok minden más kikerült a figyelem központjából.Most, hogy újra felfedeztem   pecsenye libamájból készítem konyak helyett tokaji borral ízesítem baráti-, és családi vacsorák alkalmával   kínálom.







Hozzávalói :

  • 200 g libamáj sütve
  •   65 g vaj
  •   30 g teljeskiőrlésű liszt
  • 0,65 dl tej
  • 0,3 dl konyak  vagy  tokaji bor ( minnél aromásabb, annál izgalmasabb)
  •  frissen őrölt  tengeri só és fehér bors







A lisztből,vajból,tejből sűrű besamel mártást készítünk a   már ismert módon.
Blenderben  a libamájat,a kihűlt besamel mártást a  fűszerekkel ( só,bors, konyak /bor)  sima krémmé keverjük .
Friss házi kenyérrel kínáljuk, lila hagyma,zöldpaprika,  paradicsom karikák  társaságában.



Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

2015. február 25., szerda

Valódi kuglóf

 Ez az igazi  kuglóf  amolyan "békebeli"


kuglóf



Klasszikus  reggeli-,  vagy uzsonna sütemény  remekül illik a kávéhoz kapuccino-hoz és kakaóhoz.





kuglóf


Kínálhatunk mellé ízletes  házi gyümölcslekvárokat is .



Tapasztalatom szerint  ha csokoládéval bevonjuk tovább marad "friss" kevésbé szárad meg, ha meg maradna  másnapra és nem fogy el azonnal.( azért ez  családi reggelik esetén  feltételezhető)

Neve a  német eredetű a kapucnit jelentő guglhupt -gugl szóból származtatható.Osztrák földről  Marie-Antoinette  osztrák  származású francia királynénak köszönhetően került a "világba".
Kougloff ,kugelhopf guglhupf valamennyi elnevezés ugyanazt  a süteményt illeti.

Igen kedvelt  napjainkban is    ez a biedermeier korból  származó sütemény.




Hozzávalók :

  • 500 g  liszt
  • 4 g élesztő
  • 80 g cukor
  • 200 g olvasztott vaj
  • 1,5 dl langyos tej
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 50 g kandírozott citromhéj
  • 100 g rumos mazsola
  • 20 g rumos áfonya

  •  50 g vágott mandula
  •  100 g csokoládé




kakaós kuglóf


Elkészítése:
Az élesztőt langyos 1/2 dl tejben a  cukorral felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk  hozzáadjuk a  vágott mandulát,sót a felfuttatott élesztőt,olvasztott vajat és tojást,maradék tejet folyamatosan  adagolva  dagasztani kezdjük. Amikor már felvette  a tészta az összes "folyékony"  elemet ( tojás,tej,vaj) a rumos mazsolát és  áfonyát ( opcionális) lazán belekeverjük és hagyjuk duplájára kelni.
Kivajazott  ( keksz)morzsával megszórt  kuglóf formába tesszük át  a tésztát hagyjuk itt is kelni még  míg  a sütő bemelegszik.
Egy bő órát sütjük  180 fokon,a sütő alsó részén, majd  a formában hagyjuk,megfordítjuk és nedves  konyharuhával letakarjuk,10 perc múlva levehetjük  a sütőformát.




kuglóf

Miután kihűlt,vízgőzön olvasztott csokoládéval "áthúzzuk" mandula szemekkel  díszítjük ha szeretnénk vevonni csokoládéval.


kuglóf



Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!


2015. február 14., szombat

Áfonyás keksz


Valentin napi  ( családi) tea party  vörös áfonyás szíves keksszel..



Egyszerű  teasütemény amiben   szárított áfonyák  bújnak meg. 

 Csokoládé csíkozással, forró ízletes  fűszeres tea mellé .

Lehet elegáns az ünnep és lehet  csak  meghitt, a legegyszerűbb kellékekkel is.
Öltöztessük pirosba az étkező asztalt,  mécsest is gyújthatunk.

 Főzzünk egy finom teát és kínáljunk mellé  aprósüteményt  mint az  áfonyás keksz  szív alakban.


Mellette  tudunk  jókat beszélgetni, filmet nézni,  zenét hallgatni,társasjátékozni  ..fő  hogy együtt vagyunk ..




Hozzávalók :


  • 300 g  liszt
  • 200 g vaj
  •  10 g vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
  •  10 g citromhéj reszelék
  •  125 g szárított áfonya
  • 50 g darált dió
  • 50 g csokoládé ( magas kakaó tartalommal)


A fenti anyagokból először  a lisztet elmorzsoljuk  vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, vaníliás cukrot és a citromhéjat valamint az áfonyát és darált diót is.Összegyúrjuk,kigömbölyítjük,kinyújtjuk  1 cm vastagra majd tetszés szerinti formával ( most  természetesen szív alakúra) kiszúrjuk.
Előmelegített  sütőben 180 fokon  15 percig sütjük  sütőpapírral bélelt lemezen.
Rácsra szedve hagyjuk kihűlni majd tetszés szerint  olvasztott csokoládéba mártjuk az alját vagy  a tetejét  megrajzoljuk.



Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

2015. február 10., kedd

Mákos-sütőtökös kenyér és mini süti


Délutáni sütemény  teához,kávéhoz:





Aki  szereti  a mákot, biztos vagyok benne ha  kipróbálja ezt a  süteményt, nem fog csalódni .





Puha vajat kikeverjük a tojássárgájával, pici  sóval,1 /3 cukorral és narancs-, vagy  citrom héjjal  ( kandírozott  ) .
A megtisztított sütőtököt   lereszeljük  vagy aprítóban finomra  aprítjuk.
Belekeverjük  a   tojásos vajkrémbe, meglocsoljuk  a  frissen facsart  narancslével. Az étkezési keményítőt elkeverjük a  sütőporral,   hozzáadjuk a   darált mákot, őrölt  mandulát, összekeverjük, majd a   vajas krémhez adjuk, végül a cukor 2/3-val kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan  hozzákeverjük . Előkészített  formában kanalazzuk a masszát, szilikonos  sütőforma esetén nem szükséges, más esetben ajánlom sütőpapírral bélelni.

180 fokos sütőben egy óra alatt  sül készre.

Célszerű  a formában hagyni kihűlni  és aztán szeletelhető.
Tetejét díszíthetjük egész mandula szemekkel ,vagy meglocsolhatjuk csokoládéval  esetleg mindkettővel egyszerre.








Hozzávalók:



  • 150 g puha vaj
  • 4 tojás
  • 150 g cukor
  • étkezési keményítő
  • sütőpor
  • 1/2 narancs kifacsart leve
  • 250 g sütőtök
  • 100 g mák
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • 100 g mandula
  • 50 g csokoládé (díszítéshez)





2015. január 31., szombat

Natur pisztráng tejszínes rózsabors mártással







Lágy, kellemes selymes meleg  mártás a  pisztráng mellé :


tejszínes rózsaborsos mártás


A pisztrángot  a már ismert módom megtisztítjuk, megmossuk belülről pár szál petrezselyemmel, citrommal kibéleljük és   sütőpapírba csomagolva  tepsibe helyezve  meleg  sütőben  20 perc alatt készre sütjük.

A mártást elkészítjük ez idő alatt míg sül  a hal  .

A rózsaborsot és boróka bogyót  mozsárban apróra zúzzuk. Enyhén  a vajon megpirítjuk a  serpenyőben, egy csapott evőkanál lisztet adunk hozzá,majd felöntjük  a tejszínnel, Csomó mentesre keverjük,hozzáöntjük  a fehérbort  hagyjuk még egyet rottyanni és elzárjuk a tüzet alatta.( Ne melegítsük már sokáig mert elillan  a bor!)   Szemes borssal díszíthetjük .




A halat  a bőrétől  gerincétől eltávolítva helyezzük   tányérokra és mellé  kínáljuk  a meleg mártást,   sütőtökös brióst  és a  sült-, tököt és céklát ( ilyenkor télen) . Nyáron friss zöld salátákkal tálalom.

Jó étvágyat !



Hozzávalók :



  • Személyenként egy   kisebb pisztráng
  • petrezselyem zöld
  • citrom
  • tengeri vagy himalaya só


a mártáshoz:



  • 1 dl tejszín
  • 0,5 dl  száraz fehér bor
  • 15 g vaj
  • kávés kanál  rózsabors 
  • 4-5 szem  borókabogyó
  • tengeri vagy himalaya só
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt




2015. január 30., péntek

Cékla bouillon

Szerintetek is remekül illik a cékla  a Valetin-napi, vagy  karácsonyi menübe?
Bevezető fogásnak egy különleges színű mélybordó leves  igazán hatásos lehet.







Cékla leves

A cékla jótékony hatásáról már többször esett szó miért is érdemes fogyasztani  és számtalan céklás recept található ebben a blogban is  a  mézes balzsamos sült céklától kezdve  a    a hagyományos  céklasalátán keresztül  a  céklás  brownieig . Ez a rövid felsorolás is  mutatja   milyen  sokféleképpen  készíthetjük  el ,Most  a levesek sorát szeretném bővíteni   a tartalmas borcs leves után egy könnyedebb szinte  egyszerűnek  nevezhető levessel ez  a  cékla bouillon  vagyis egy   finom  céklaleves. 

A legegyszerűbb elkészítési  módja ha  a metéltre vágott céklát jó erős gyömbérrel ízesített marhahúslevesben ,vagy erőlevesben felfőzzük, majd átszűrjük  a  levét.  Legtöbbször vékonyra szeletelt  nyers céklával, vagy roppanósra főzött sütőtökkel  és macesz gombóccal kínálom.
Ez esetben a  cékla  színét a sütőtök kicsit  átfesti  narancsos árnyalatot kap.
Frissen őrölt borssal  tálalás előtt " illik " meghinteni.

cékla leves



Ha elmarad  a sütőtök "betét" jobban érvényesül  a  lilás  cékla szín ilyenkor  érdemes  torma galuskát ,grízgaluskát ( természetesen  mindegyiket külön főzve  hogy jobban elüssön!)  adni  hozzá.

Macesz gombóc :


 hozzávalói
 ,

  • 2 tojás,
  • 1 dl víz,
  • 2 evőkanál libazsír, 
  • tengeri só, 
  • frissen őrölt színes bors,
  • őrölt gyömbér 
  •  2 macesz lap dara
  •  1 macesz lap darabokra tördelve.



A tojásokat  tálba ütjük   a vizet hozzáadjuk és belekeverjük  a maceszt valamint   a fűszereket  és  a libazsírt is. kb egy órán keresztül hagyjuk pihenni   majd  vizes kézzel kis gombócokat formázunk és  forró húslevesben kifőzzük. Sok folyadékot vesz magába!


Ajánlom  torma galuskával is  kipróbálni  ami hasonlókép készül mint  a grízgaluska  ( daragaluska)  annyi eltéréssel, hogy  tormát is keverünk bele.A cékla és a torma kitűnően kiegészítik egymást ebben  a levesben sem okoznak  csalódást.
torma galuska

 

Hasonló receptek   céklára: itt találhatóak


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

2015. január 29., csütörtök

Mákos-citromos keksz

Az utolsó Meyer citromomat használtam fel  tavaly tavasszal erre  a kekszre, emlékszem, nagy sikere volt.

keksz








Úti sütemény lett belőle akkor, így  kettős célt szolgált, friss üde ízt ad  a fogyasztójának míg  a keksz "eredeti " tulajdonsága  lévén   azonnali , "végszükség esetén  " felhasználható tartalék élelmiszer.
Természetesen   házi készítésű volta miatt  mentes minden adalék anyagtól.
Nem olyan szabályos mint gyári társai, a  kezem  munkáját tükrözi  egyenletlensége, nevezzük rusztikusnak emiatt?  Ízletes,   garantált, jól bevált recept,  nem először  készült  ( nem is utoljára),  sőt  a karácsonyi kekszek  közé is bekerült.

karácsonyi keksz

A mákot, mindannyian szeretjük,   nemrég  kóstoltam  mák olajat egy konyha kiállításon  talán  lehetne  ehhez a recepthez párosítani, de ez csak egy ötlet, még  a megvalósítás várat magára.
 Addig is mák szórást kapott,  ami díszíti is a kekszet és  mák jótékony  hatását  is  megőrzi.






Hozzávalók:

  • 250  g liszt ( vegyesen  zabliszttel  keverve  használtam  a  finom lisztet fele-fele arányban)
  • 60 g  cukor( nádcukor)
  • 50 g vaj 
  • 50 g  kókuszzsír( helyettesíthető  vajjal)
  • csipet só
  • 1,5 citrom leve  
  • 1 tojás
  • 20 g  mák

Elkészítési ideje  max. 40 perc, ebből  12 perc  a sütés   a többi az összeállítás,  ha van időnk  célszerű egy órán át hűtőben  pihentetni  ( könnyebben  dolgozunk a tésztával)




A fenti alapanyagokat  a  mák kivételével dolgozzuk rugalmas tésztává és formázzuk rúd alakúvá.
Ebben a   fázisban célszerű fóliába csomagolva pihentetni a  hűtőben egy órácskát. A pihentetés után éles késsel  szeleteljük, majd tetszés szerint  ( pl. villával ) mintázzuk,formázzuk.
Egyik felét   mákba mártjuk, kicsit rányomkodjuk. Sütőpapírral bélelt  lemezen  sütjük előmelegített sütőben 12 percig, míg  "színt nem kap. "

Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
      https://hu.pinterest.com/rozIbolya/


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...