2015. február 25., szerda

Valódi kuglóf

 Ez az igazi  kuglóf  amolyan "békebeli"


kuglóf



Klasszikus  reggeli-,  vagy uzsonna sütemény  remekül illik a kávéhoz kapuccino-hoz és kakaóhoz.

Kínálhatunk mellé ízletes  házi gyümölcslekvárokat is .
Tapasztalatom szerint  ha csokoládéval bevonjuk tovább marad "friss" kevésbé szárad meg, ha meg maradna  másnapra és nem fogy el azonnal.( azért ez  családi reggelik esetén  feltételezhető)

Neve a  német eredetű a kapucnit jelentő guglhupt -gugl szóból származtatható.Osztrák földről  Marie-Antoinette  osztrák  származású francia királynénak köszönhetően került a "világba".
Kougloff ,kugelhopf guglhupf valamennyi elnevezés ugyanazt  a süteményt illeti.

Igen kedvelt  napjainkban is    ez a biedermeier korból  származó sütemény.




Hozzávalók :

  • 500 g  liszt
  • 4 g élesztő
  • 80 g cukor
  • 200 g olvasztott vaj
  • 1,5 dl langyos tej
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 50 g kandírozott citromhéj
  • 100 g rumos mazsola
  • 20 g rumos áfonya

  •  50 g vágott mandula
  •  100 g csokoládé



Elkészítése:
Az élesztőt langyos 1/2 dl tejben a  cukorral felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk  hozzáadjuk a  vágott mandulát,sót a felfuttatott élesztőt,olvasztott vajat és tojást,maradék tejet folyamatosan  adagolva  dagasztani kezdjük. Amikor már felvette  a tészta az összes "folyékony"  elemet ( tojás,tej,vaj) a rumos mazsolát és  áfonyát ( opcionális) lazán belekeverjük és hagyjuk duplájára kelni.
Kivajazott  ( keksz)morzsával megszórt  kuglóf formába tesszük át  a tésztát hagyjuk itt is kelni még  míg  a sütő bemelegszik.
Egy bő órát sütjük  180 fokon,a sütő alsó részén, majd  a formában hagyjuk,megfordítjuk és nedves  konyharuhával letakarjuk,10 perc múlva levehetjük  a sütőformát,
Miután kihűlt,vízgőzön olvasztott csokoládéval "áthúzzuk" mandula szemekkel  díszítjük.


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly