Szenteste hal kerül a legtöbb családban az asztalra,ez nálunk sincs másként, de a statisztikák szerint szinte csak akkor, karácsonykor eszünk halat.
Vajon mi lehet ennek az oka?
Nálunk ez másként van, halat mi gyakrabban eszünk, szinte minden héten, általában szombaton , mert akkor van együtt a család, akkor van lehetőség rá, hogy frissen kerüljön az asztalunkra.
Átlapozva a blog bejegyzéseket rá kellett döbbennem igazi karácsonyi receptek nem is kerültek fel oda csak utalások ...azért mégis találtam valamit .
A szentestére halat bejegyzésben van egy válogatás halas ötletekre és hal, lazac, lazacpiszráng , pisztráng, aranydurbinc kifejezésekre rákeresve a blogban számos recept található, hisz ezekből a halakból készülnek a halas fogások nálunk többnyire. Roston, sütőben , serpenyőben különböző módon fűszerezve.Talán a karácsonyi időszakban, legaktuálisabb a különleges a mézeskalács fűszerkéregben sült lazac receptje,nagyon szerettük.
Hal lesz az idén is..... ,természeten szentestére, hiszen nálunk mindig az volt a "kötelező" menü.
Pontyból készült halászlé ( jobb esetben más hal is került bele !) és rántott hal tartár mártással ...gondolom sokaknak ismerős ..
Gyermekkoromban mindig december 24.-én délelőtt mentünk a halért, mert annak frissnek kell lennie!
A Nagycsarnokban vagy a kispesti piacon álltunk sorba érte és minden alkalommal élő halat vásároltak a szüleim.
Biztos ami biztos alapon. Aztán miután sietve hazahoztuk a kádban úszkált míg rá nem került a sor. Időnként rányitottunk megnéztük jól van -e Ő volt a Tóbiás, minden évben Tóbiásnak neveztük s pár órára házi kedvenc lett belőle...
Halat készítek most is szentestére, de már nem pontyból .....
Pisztráng, lazacpisztráng, de ilyenkor ünnepekkor aranygdurbincs , brancin, lazac is készülhet nálunk.
A hal fűszerezése az ünnepnek megfelelő, gyakran kerül a hal hasába fenyőág , szívesen használok borókát, narancsot, citromot is. Az idén saját készítésű fűszersóval ízesítem majd, ami levendulás-, citromfüves -, és mentás változtaban is készült. Az esetek többségében a sütőben sül egészben a karácsonyi hal, ritkán van filé, ( ilyenkor szinte mindig én filézem a halat ).
Most egy könnyen, gyorsan elkészíthető ízletes filé receptet mutatnék.
A sütőtököt felszeletelem és enyhén meglocsolpom olíva olajjal majd elősütöm a forró sütőben .
Szeretjük fűszerekkel meghinteni mint zsálya, kakukkfű de most csak natúr készült.
Sütőpapírral kibélelem az edényt, amiben majd a hal fog sülni, meghintem darált dióval, amit egyenletesen eloszlatok a papíron, ráhelyezem a tőkehal filét, citromfüves sóval megszórom, kicsit belenyomom a darált dióba, hogy rá ragadjon a dió, megfordítom és megismétlem még egyszer a"panírozást " fél citrom levét rácsavarom, meglocsolom szőlőmag olajjal, 2-3 cl fehér borral és összecsippentve a sütőpapírt becsomagolom a tőkehalfilét . 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm. Sütőtökkel és citrommal tálalom .
Könnyen és gyorsan elkészíthető ízletes halas fogás az alaszkai tőkehal filé dióban sütőtökkel tálalva, az ünnepi asztalra is ajánlom .
Hozzávalók
Vajon mi lehet ennek az oka?
Nálunk ez másként van, halat mi gyakrabban eszünk, szinte minden héten, általában szombaton , mert akkor van együtt a család, akkor van lehetőség rá, hogy frissen kerüljön az asztalunkra.
Átlapozva a blog bejegyzéseket rá kellett döbbennem igazi karácsonyi receptek nem is kerültek fel oda csak utalások ...azért mégis találtam valamit .
A szentestére halat bejegyzésben van egy válogatás halas ötletekre és hal, lazac, lazacpiszráng , pisztráng, aranydurbinc kifejezésekre rákeresve a blogban számos recept található, hisz ezekből a halakból készülnek a halas fogások nálunk többnyire. Roston, sütőben , serpenyőben különböző módon fűszerezve.Talán a karácsonyi időszakban, legaktuálisabb a különleges a mézeskalács fűszerkéregben sült lazac receptje,nagyon szerettük.
Hal lesz az idén is..... ,természeten szentestére, hiszen nálunk mindig az volt a "kötelező" menü.
Pontyból készült halászlé ( jobb esetben más hal is került bele !) és rántott hal tartár mártással ...gondolom sokaknak ismerős ..
Gyermekkoromban mindig december 24.-én délelőtt mentünk a halért, mert annak frissnek kell lennie!
A Nagycsarnokban vagy a kispesti piacon álltunk sorba érte és minden alkalommal élő halat vásároltak a szüleim.
Biztos ami biztos alapon. Aztán miután sietve hazahoztuk a kádban úszkált míg rá nem került a sor. Időnként rányitottunk megnéztük jól van -e Ő volt a Tóbiás, minden évben Tóbiásnak neveztük s pár órára házi kedvenc lett belőle...
Halat készítek most is szentestére, de már nem pontyból .....
Pisztráng, lazacpisztráng, de ilyenkor ünnepekkor aranygdurbincs , brancin, lazac is készülhet nálunk.
A hal fűszerezése az ünnepnek megfelelő, gyakran kerül a hal hasába fenyőág , szívesen használok borókát, narancsot, citromot is. Az idén saját készítésű fűszersóval ízesítem majd, ami levendulás-, citromfüves -, és mentás változtaban is készült. Az esetek többségében a sütőben sül egészben a karácsonyi hal, ritkán van filé, ( ilyenkor szinte mindig én filézem a halat ).
Most egy könnyen, gyorsan elkészíthető ízletes filé receptet mutatnék.
Alaszkai tőkehal filé dióban, sütőtökkel
A sütőtököt felszeletelem és enyhén meglocsolpom olíva olajjal majd elősütöm a forró sütőben .
Szeretjük fűszerekkel meghinteni mint zsálya, kakukkfű de most csak natúr készült.
Sütőpapírral kibélelem az edényt, amiben majd a hal fog sülni, meghintem darált dióval, amit egyenletesen eloszlatok a papíron, ráhelyezem a tőkehal filét, citromfüves sóval megszórom, kicsit belenyomom a darált dióba, hogy rá ragadjon a dió, megfordítom és megismétlem még egyszer a"panírozást " fél citrom levét rácsavarom, meglocsolom szőlőmag olajjal, 2-3 cl fehér borral és összecsippentve a sütőpapírt becsomagolom a tőkehalfilét . 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm. Sütőtökkel és citrommal tálalom .
Könnyen és gyorsan elkészíthető ízletes halas fogás az alaszkai tőkehal filé dióban sütőtökkel tálalva, az ünnepi asztalra is ajánlom .
Hozzávalók
- 400 g alaszkai tőke hal filé
- citrom füves ( házi ) só
- citrom
- 2-3 cl bor
- 2 cl szőlőmagolaj
- 100g darált dió
- 500 g sütőtök
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése