2014. május 7., szerda

Sült retek a salátában



Salátázni ,salátázni  ez is lehetne a mottónk ilyenkor tavasszal.

Elkészítése a legtöbb esetben  igen  egyszerű oly annyira, hogy  egy alkalommal valahol azt olvastam  a saláta készítés annak való aki nem tud főzni.
Nos ennek ellenére mi nagyon szeretjük  és gyakran kerül terítékre nálunk!



Vannak igazán különleges bonyolult saláták is  és léteznek  könnyű egyszerűek, megváltozhat  az öntet vagy  egy összetevő felcserélésével az összhangja,harmóniája ,íze,  rengeteg kreativitás és kihívás van  a saláta készítésben.
Kedvenceim:

Cseresznyés -,rukkolás kacsamell saláta

 A napokban az általam látogatott  gasztro csoportban  felfigyeltem egy bejegyzésre  " Gizireceptjei "ajánlották a  sült retekről szólt. Először csodálkoztam,  minek a  friss ropogós vitamindús retket megsütni,  hőkezelni, aztán  valahogy  a sült céklára asszociáltam és már  nem is állt olyan távol tőlem  e recept adoptálása.
Igen,  sokszor az az  érzésem  igyekszünk egy mást túl licitálni   a cékla  receptek ügyében  "Gizivel ".
Innentől kezdve már nem volt kérdéses, kipróbálom én is a  sült   retket.
Ám az idő múlt,  a receptet elfelejtettem ( nem csoda az ember feje nem káptalan  ) Ott álltam egy szép napon a retek hegy előtt  a piacon s  alaposan bevásároltam ( még soha ilyen kedvezően  nem jutottam retekhez !)  hazatérve  már azon kaptam magam pucolom, sütöm is retkeket. Nem volt már idő keresgélni, újból átolvasni az  inspiráló receptet. Az én  sült retkem ilyen lett,(nem véletlenül)  rozmaringos !!
Önálló salátaként tálaltam,  főétel lett belőle.
A sült retek köretnek is  kiváló,  húsok mellett, a zöld salátáról pedig a világ
minden kincséért se mondanék le  a tavaszi  kora  nyári időben, így  egyben a következő VKF.  forduló kiírásának megfelelően  saláta- zöldség    témának is megfelel  e bejegyzés.





Sült retek tölgyfalevél salátán kínálva fűszeres pácban érlelt  őz remekkel 



A (vad ) őzhúst minnél korábban  bepácoljuk,  hosszasan érleljük,  annál finomabb, omlósabb lesz.

Mint már többször is szó eset róla  a vad  nemcsak nagyon finom, de egészséges is   így dupla élvezet ha olyan  szerencsések vagyunk, hogy őz vagy bármilyen  vad  színhúshoz jutunk.
Használjuk ki amikor csak tehetjük ezt tesszük mi is!

Sajnos  a  közelmúltban a kombinált hűtőnk  (14 év szolgálat után)  teljesen kifáradt,   miután pont az előző VKF. idején megjavíttattuk,  most másodszorra  már nem adtunk neki újabb esélyt.Ismét kármentés  címen  független  jeles alkalomtól,   ünnepi   finom falatok  kerültek sorra  mint  az őz vesepecsenye  is. ( A fiam meg is jegyezte  imádja  ha tönkre megy  a hűtő,  annyi finomság kerül elő  hirtelen) .
Mustár, tört boróka mag, mustármag, olaj, borecet, került a pácba  és a hidegen várakozott türelmesen  míg a( forró vaslap helyett), serpenyőbe nem került, ahol  mindkét oldalon  gyönyörű színt kapott. Nem szeretjük  nagyon átsütve, de már  nekem  a angolosan  nem  igazán ízlik, így kinek- kinek ízlése szerint került  a tányérra.



A megmosott, megtisztított  negyedelt retkeket  rozmaring levelekkel megszórva rövid ideig együtt sütöttem a  hússal, roppanósak maradtak, szép színt kaptak  a sütés során.






A tányérokat  gazdagon  beborítottam tölgyfa levél salátával ( lehetne  bármilyen más zöld saláta is ,nekem  a  fejes saláta túlságosan semleges ízű ezért ha  lehet mellőzöm)   erre helyeztem  a  őz remeket  majd a sült retkekkel meghintettem az egészet és  apróra vágott  naranccsal valamint  balzsam ecettel  kínáltam.
Ízlés szerint lehet némi tengeri-,vagy himalaya sóval  megszórni, de akár el is  hagyható.
Rozmaringos  fekete olívás rozskenyér  társulhat hozzá.




Hozzávalók:

fejenként ( adagonként ) 

  • 1-1 fej zsenge tölgyfalevél saláta( vagy jégsaláta,lollo rosso, cikória ,rukkola kombinációja) 
  • 1-1 csomó friss piros retek 
  • 120 g őz bélszín

  • ágacska rozmaring ( retek sütéshez)
  • leheletnyi olíva olaj 
  • 1 narancs 
  • 0,5 evőkanál balzsam ecet




1 megjegyzés:

  1. Nekem is az volt az első gondolatom, hogy a retket megsütni? Azért kipróbálom milyen... a rozmaring pedig a kedvenc fűszerem. Köszi, hogy velünk salátáztál!

    VálaszTörlés

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...