Salátázni ,salátázni ez is lehetne a mottónk ilyenkor tavasszal.
Elkészítése a legtöbb esetben igen egyszerű oly annyira, hogy egy alkalommal valahol azt olvastam a saláta készítés annak való aki nem tud főzni.
Nos ennek ellenére mi nagyon szeretjük és gyakran kerül terítékre nálunk!
Vannak igazán különleges bonyolult saláták is és léteznek könnyű egyszerűek, megváltozhat az öntet vagy egy összetevő felcserélésével az összhangja,harmóniája ,íze, rengeteg kreativitás és kihívás van a saláta készítésben.
Kedvenceim:
Cseresznyés -,rukkolás kacsamell saláta
A napokban az általam látogatott gasztro csoportban felfigyeltem egy bejegyzésre " Gizireceptjei "ajánlották a sült retekről szólt. Először csodálkoztam, minek a friss ropogós vitamindús retket megsütni, hőkezelni, aztán valahogy a sült céklára asszociáltam és már nem is állt olyan távol tőlem e recept adoptálása.
Igen, sokszor az az érzésem igyekszünk egy mást túl licitálni a cékla receptek ügyében "Gizivel ".
Innentől kezdve már nem volt kérdéses, kipróbálom én is a sült retket.
Ám az idő múlt, a receptet elfelejtettem ( nem csoda az ember feje nem káptalan ) Ott álltam egy szép napon a retek hegy előtt a piacon s alaposan bevásároltam ( még soha ilyen kedvezően nem jutottam retekhez !) hazatérve már azon kaptam magam pucolom, sütöm is retkeket. Nem volt már idő keresgélni, újból átolvasni az inspiráló receptet. Az én sült retkem ilyen lett,(nem véletlenül) rozmaringos !!
Önálló salátaként tálaltam, főétel lett belőle.
A sült retek köretnek is kiváló, húsok mellett, a zöld salátáról pedig a világ
minden kincséért se mondanék le a tavaszi kora nyári időben, így egyben a következő VKF. forduló kiírásának megfelelően saláta- zöldség témának is megfelel e bejegyzés.
Sült retek tölgyfalevél salátán kínálva fűszeres pácban érlelt őz remekkel
A (vad ) őzhúst minnél korábban bepácoljuk, hosszasan érleljük, annál finomabb, omlósabb lesz.
Mint már többször is szó eset róla a vad nemcsak nagyon finom, de egészséges is így dupla élvezet ha olyan szerencsések vagyunk, hogy őz vagy bármilyen vad színhúshoz jutunk.
Használjuk ki amikor csak tehetjük ezt tesszük mi is!
Sajnos a közelmúltban a kombinált hűtőnk (14 év szolgálat után) teljesen kifáradt, miután pont az előző VKF. idején megjavíttattuk, most másodszorra már nem adtunk neki újabb esélyt.Ismét kármentés címen független jeles alkalomtól, ünnepi finom falatok kerültek sorra mint az őz vesepecsenye is. ( A fiam meg is jegyezte imádja ha tönkre megy a hűtő, annyi finomság kerül elő hirtelen) .
Mustár, tört boróka mag, mustármag, olaj, borecet, került a pácba és a hidegen várakozott türelmesen míg a( forró vaslap helyett), serpenyőbe nem került, ahol mindkét oldalon gyönyörű színt kapott. Nem szeretjük nagyon átsütve, de már nekem a angolosan nem igazán ízlik, így kinek- kinek ízlése szerint került a tányérra.
A megmosott, megtisztított negyedelt retkeket rozmaring levelekkel megszórva rövid ideig együtt sütöttem a hússal, roppanósak maradtak, szép színt kaptak a sütés során.
A tányérokat gazdagon beborítottam tölgyfa levél salátával ( lehetne bármilyen más zöld saláta is ,nekem a fejes saláta túlságosan semleges ízű ezért ha lehet mellőzöm) erre helyeztem a őz remeket majd a sült retkekkel meghintettem az egészet és apróra vágott naranccsal valamint balzsam ecettel kínáltam.
Ízlés szerint lehet némi tengeri-,vagy himalaya sóval megszórni, de akár el is hagyható.
Rozmaringos fekete olívás rozskenyér társulhat hozzá.
Hozzávalók:
fejenként ( adagonként )
- 1-1 fej zsenge tölgyfalevél saláta( vagy jégsaláta,lollo rosso, cikória ,rukkola kombinációja)
- 1-1 csomó friss piros retek
- 120 g őz bélszín
- ágacska rozmaring ( retek sütéshez)
- leheletnyi olíva olaj
- 1 narancs
- 0,5 evőkanál balzsam ecet
Nekem is az volt az első gondolatom, hogy a retket megsütni? Azért kipróbálom milyen... a rozmaring pedig a kedvenc fűszerem. Köszi, hogy velünk salátáztál!
VálaszTörlés