Esős vasárnap és hétfő aztán a kedd is, harmadnap esik szakadatlan és hűvös is lett, a szombati 30 fok után nagyon hidegnek tűnik a 10 fok körüli hőmérséklet.
Így volt ez a múlt héten,majd néhány napsütötte és melegebb nap után ismét hűvös esős napok az előre jelzés szerint még sokáig.
Egy forró leves? - igen, ez ami most jól jönne!
Na, de milyen ?
Tavaszi !
Bárányból, tavaszi zöldségekkel, savanykás, pikáns, tejfölös, citromos, tárkonyos.
A hentes is úgy adta, levesnek való, az eleje a báránynak, mert ha bárányt akarunk venni akkor minimum egy negyedet meg kell venni.
Így tettünk.
Elfogyott!
A csontos húst először pirítottam, míg színt nem kapott minden oldalról. A zöldségeknek csak egy részét, idei friss, sárgarépát, karalábét, zellert, újhagymát fokhagymát, is adtam hozzá, együtt kicsit pirítottam, tárkonnyal szórtam, friss citrom levét facsartam reá,sóztam, majd ezt követően öntöttem fel hideg vízzel.
A bárány gerincéről főtt ez a leves.
Lassú tűzön hosszasan. Mikor már a hús kellően puhának tűnt, a leves is aranysárgán csillogott, karalábé, zeller és sárgarépa csíkokat adtam hozzá, aminek már nem volt ideje puhára a főni csak, roppanós "fog keményre" .
Így utólag hozzáadva a zöldségek, jobban megőrzik értékeiket, és élvezetesebb is fogyasztani őket .
Kenyér helyett olívás "próját " sütöttem / kínáltam mellé.
Tálaláskor sok tejföl, tárkony ecet, frissen őrölt színes bors adja meg a végső ízét.
Reszelt parmezánnal, apróra vágott friss zöld fűszerrel , ( tárkony, petrezselyem zöld, kapor ) is meg lehet szórni.
A tányérok aljára helyezzük el a csontról lefejtett húsokat, erre merjük a zöldséges levest, majd ízesítjük, tejföllel, zöld fűszerrel, borssal, parmezánnal, citrom karikával díszítve adjuk
asztalra.
Hozzávalói :
Így volt ez a múlt héten,majd néhány napsütötte és melegebb nap után ismét hűvös esős napok az előre jelzés szerint még sokáig.
Na, de milyen ?
Tavaszi !
Bárányból, tavaszi zöldségekkel, savanykás, pikáns, tejfölös, citromos, tárkonyos.
Tárkonyos bárány leves azaz čorba ahogy erre felé neveznék.
Így tettünk.
Elfogyott!
A csontos húst először pirítottam, míg színt nem kapott minden oldalról. A zöldségeknek csak egy részét, idei friss, sárgarépát, karalábét, zellert, újhagymát fokhagymát, is adtam hozzá, együtt kicsit pirítottam, tárkonnyal szórtam, friss citrom levét facsartam reá,sóztam, majd ezt követően öntöttem fel hideg vízzel.
Olívás "prója" |
Kenyér helyett olívás "próját " sütöttem / kínáltam mellé.
A tányérok aljára helyezzük el a csontról lefejtett húsokat, erre merjük a zöldséges levest, majd ízesítjük, tejföllel, zöld fűszerrel, borssal, parmezánnal, citrom karikával díszítve adjuk
asztalra.
Hozzávalói :
- 1 kg csontos bárány hús
- 1 karalábé
- 1 zeller
- 1 csomó sárgarépa
- 1-2 szál fokhagyma
- 1-2 szál újhagyma
- só, bors
- 2-3 dl tejföl
- csokor petrezselyem zöldje -kapor-tárkony vegyesen
- 1-2 citrom
- 1/2 dl tárkony ecet
- reszelt parmezán
Nálunk meg csorba, románosan.:) De az elkészítés ugyanez.
VálaszTörlés