2012. május 23., szerda

Čorba avagy a tárkonyos bárány levese

Esős vasárnap  és  hétfő  aztán a kedd is,  harmadnap esik szakadatlan és hűvös is lett, a szombati 30 fok után nagyon hidegnek tűnik  a 10 fok körüli hőmérséklet.
Így volt ez a múlt héten,majd néhány  napsütötte és melegebb  nap után ismét  hűvös esős napok  az előre jelzés szerint még sokáig.


Egy forró leves? - igen, ez ami most jól jönne!
Na, de milyen ?

Tavaszi !

Bárányból, tavaszi zöldségekkel, savanykás, pikáns, tejfölös, citromos, tárkonyos.


Tárkonyos  bárány leves  azaz  čorba ahogy erre felé neveznék.











A hentes  is  úgy adta, levesnek való, az eleje a báránynak, mert  ha bárányt akarunk  venni akkor  minimum egy negyedet meg kell venni.
Így tettünk.
Elfogyott!



A csontos húst először pirítottam, míg színt nem kapott minden oldalról. A zöldségeknek csak egy részét, idei friss, sárgarépát, karalábét, zellert, újhagymát fokhagymát, is adtam hozzá, együtt kicsit pirítottam, tárkonnyal szórtam, friss citrom levét facsartam reá,sóztam, majd ezt követően öntöttem fel hideg vízzel.



A bárány gerincéről   főtt ez  a leves.



Lassú tűzön hosszasan. Mikor már a hús kellően  puhának tűnt, a leves is  aranysárgán  csillogott, karalábé, zeller és sárgarépa  csíkokat adtam hozzá, aminek már nem volt ideje  puhára a főni csak, roppanós "fog keményre" .

Így utólag  hozzáadva a zöldségek, jobban megőrzik  értékeiket, és élvezetesebb is fogyasztani őket .



Olívás "prója"

Kenyér helyett olívás "próját " sütöttem / kínáltam mellé.



Tálaláskor  sok tejföl,  tárkony ecet,  frissen őrölt színes bors  adja  meg a végső ízét.
Reszelt parmezánnal, apróra vágott friss zöld fűszerrel , ( tárkony, petrezselyem zöld, kapor ) is meg lehet szórni.
A tányérok aljára helyezzük el a csontról lefejtett húsokat, erre merjük a  zöldséges levest, majd ízesítjük, tejföllel, zöld fűszerrel, borssal, parmezánnal, citrom karikával díszítve adjuk
asztalra.

Hozzávalói :

  • 1 kg csontos bárány hús
  • 1 karalábé
  • 1 zeller
  • 1 csomó sárgarépa
  • 1-2 szál fokhagyma
  • 1-2 szál újhagyma
  •   só, bors
  • 2-3 dl tejföl
  • csokor petrezselyem zöldje -kapor-tárkony vegyesen
  •  1-2 citrom
  • 1/2 dl tárkony ecet
  • reszelt parmezán  

1 megjegyzés:

  1. Nálunk meg csorba, románosan.:) De az elkészítés ugyanez.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly