2012. május 9., szerda

E S K Ü V Ő ( szerb -montenegrói módra)
Az esküvő  nagy esemény, különösen  ha közeli családtag esküvője. Most a legkisebb lány megy férjhez  a  három közül , ..hanem is három napos eseményre ( mint  a mesében ), de egész napos   " rendezvényre" számítottam. Gondoltam én  ezt  naivan, az eddigi tapasztalataimra hagyatkozva.
   Hát,...mondhatom tévedtem, nem is kicsit,  ez most bizony három naposra sikeredett. ( a vőlegény indoka szerint  : -  ha Szulejmán menyegzője  15 napos  volt - akkor miért ne lehetne  az övék  legalább három napos? 

Lett!!

Volt legény-, és  leánybúcsú, és közös dekoráció készítés is az esküvő előtti napon. Ezen a vidéken a hagyományokat tiszteletben tartva az a szokás, hogy  a lányos házat  " virágba borítják", vagyis  a kert kaput, kocsi bejárót, élővirág girlanddal díszítik fel, mint ahogy a ház bejárati ajtaját is .
El kell ismernem nagyon impozáns lett.

A kert kapu virág díszben azt hirdeti itt az eladó lány hamarosan férjhez megy, aztán egy éven keresztül " hervad" mutatván az idő múlását a nagy nap óta.

Ezt, a lányok,  a barátnők,   segítségével előző nap készítik, persze vidám  falatozás poharazgatás  kíséretében. Ahogy a kitűzők is házilag készültek  a nagymama kertjéből kapott rozmaringból.

a kosár a bal sarokban lent
a két nővér mögött

Koszorús lányok nincsenek  egy a menyasszony által kiválasztott lány, jelenesetben  a középső nővér,(időnként az idősebb is besegített)
 hatalmas díszes  kosárból kínálja a rozmaringos  kitűzőket, amit aztán ki-ki a  pénztárcájának megfelelően  "megvásárol".
A násznép az esküvői napon érkezéstől   távozásig   viseli  ezen  kitűzőt.

ezt a  rozmaring ágacska kitűzőt kapják  a vendégek érkezéskor


A nagy napon ki-ki,  a "saját  " részen  gyülekezik, attól függően mely fél rokonsága ,vendége,  kora reggel  (9-10 órakor) már kezdődik(folytatódik ?) is az ünnepség,vendégség.
A ház előtti rózsa kertben hatalmas  "étteremi " napernyő alatti árnyékban terített asztalok sorakoznak, padok és kerti székek  társaságában. Nem várnak túl sok vendéget ide, ez most nem ültetett fogadás, inkább álló, de  az idősebbekre való tekintettel azért a kényelem dominál.

Pálinkás jó reggelt !


Két ifjú" pincér"  a menyasszony öccse és unakatestvére kínálja  a házi pálinkát  és más italokat tálcán egyensúlyozva a vendégek közt lavírozva.esküvői villás reggeli szerb-montenegrói módra 

Friss kifli, perec, a híres mángoldos rétes  és bárány pecsenye, hideg vegyes imbisz ( füstölt sonka,szalámi,sajt) a "villás reggeli" szerb- montenegrói  módra .


( aj aj, a vőlegény meg boszniai ).

A zenét  tangó harmonikás szolgáltatja, míg  menyasszony fényképezkedik a vendégek táncra is perdülnek.

Nem kell azonban sokat várni, míg megérkezik   a vőlegény és kísérete.Mindenki figyelme azonnal az  érkezőkre irányul, az utca felé, a kerítésen túlra.
A menyasszony nagybátyja   egy feldíszített pálinkás  palackkal  már a  kapun kívül  fogadja az érkezőket, a kapukat mögötte nyomban  gondosan bezárták,  ide bizony be nem lehet csak úgy bejönni !!!

Nem adják, könnyen a  lányt !

A kapufélfára  felerősített almát előbb le kell lőni,  csak aztán nyitnak  kaput és léphetik át  lányos ház   küszöbét .

Talán ez a  legérdekesebb része  a  napnak.
 

Szerencsémre nem is olyan  könnyű feladat ez, a célzásban, lövésben   gyakorlatlan és minden bizonnyal  izgatott  vőlegénynek, jó néhányszor  kellett próbálkoznia mire sikerült a feladattal megbírkóznia ,/így volt időm az asztalokat  gyorsan rendbe szedni  újra feltölteni.
Hatodik lövésre aztán az alma is megadta magát,  kinyílhattak a kapuk.  Megérkezett a  vőlegény és kísérete. Elől   a vőfény (?), akinek eztán jött el a  legfőbb feladata,  meg kellett vennie  a  menyasszonyt. Azaz meg kellett alkudnia ( nem kevés eurójába került ez ) a lányt férjhez adó  fiútestvérrel, aki addig nem enged míg  a vőfény valamennyi zsebéből ki nem  alkudja az ott lapuló pénzt .

viheti a  vőfény  a menyasszonyt létre jött az alku

Ha létre jött az alku kimehet a menyasszony, aki edig a szobájában várakozott, kivezetik a   kertbe,  hol még  utolsó  néhány táncba is bekapcsolódik ( szerb kolo) a szülői házban  míg a  vendégek  falatoznak, poharaznak ,táncolnak  kedvükre.Hamarosan azonban  félbeszakad  a vigadság, mert  útra   kel  a násznép  a templom felé.
Lezárul egy szakasz ezennel.
Jön  a folytatás,.......... jön  a lakodalom
Így volt, igaz volt, higgyétek el, a nagy izgalomban a fényképezőgépem  otthon maradt  így  nem én készítettem a képeket,   az illusztrációkat  kölcsönöztem a vendégek és a hivatalos  fotós albumából.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly