2015. július 30., csütörtök

Sült paprika krém – hűsítő finomság a forró napokra

Újabb forró hétvége, újabb hőségroham. A hőmérő ismét 37-38 fokot mutat, sőt, helyenként 40 fokig is kúszhat a hőmérséklet.
Így telt el ez a nyár – de a hőség még nem ért véget.

Érdekesség: ezt a bejegyzést három éve kezdtem írni, egy hasonlóan forró időszakban. Akkor valahogy nem került ki, de a paprika iránti rajongásom azóta is töretlen – és a recept is megmaradt a repertoáromban.

.
sült paprika krém

Semmi pánik! Enni muszáj, még a kánikulában is – csak nem mindegy, mit. A mediterrán népek ezt jól tudják, hiszen nagy gyakorlatuk van benne, mit érdemes a melegben fogyasztani.

Ha kíváncsi vagy, milyen a klasszikus balkáni módon készül a sült paprika saláta, kattints ide:https://rozmaringesibolya.blogspot.com/2025/07/balkani-sult-paprika-salata.html


Balkáni sült paprika saláta – a mezzeasztalok sztárja



A paprika, mint sokoldalú alapanyag

A piacon ilyenkor tobzódunk a szebbnél szebb zöldségek között – paprikából is van bőven.
A sült paprika nyáron igazi főszereplő:

Találkoztam már vele „torta” formájában is: tejföllel, sonkával, sajttal rétegezve – ez adta az ötletet a további kísérletekhez.




sült paprika krém


Így született meg a sült paprika krém, amit azóta is rendszeresen készítek. Hideg sültek mellé, sült zöldségekhez, vagy csak egy darab friss kenyérrel, pohár borral – egyszerű, mégis nagyszerű.




 Sült paprika krém




Hozzávalók:

    sült paprika krém
  • 6-8 nagyobb húsos paprika (lehetőleg piros kápia)

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 marék friss bazsalikom

  • 3-4 evőkanál tejföl (ízlés szerint több is lehet)

  • 1-2 evőkanál olívaolaj

  • Só, frissen őrölt bors




Elkészítés:

  1. A paprikákat süsd meg sütőben (220 °C, 30-35 perc) vagy grillen, míg a héjuk felhólyagosodik.

  2. Dunsztold le őket pár percre, majd hámozd meg, távolítsd el a szárukat és magjukat.

  3. A megtisztított paprikákat tedd aprítógépbe, add hozzá a fokhagymát, bazsalikomot, sót, borsot, olajat és tejfölt.

  4. Turmixold simára, de ha szereted, hagyhatsz benne egy kis textúrát.

  5. Hűtve a legfinomabb – hagyd legalább fél órát összeérni a hűtőben.








sült paprika krém

Tálalási ötlet:

  • Hideg sültekhez, húsok mellé,

  • Zöldséges tálakhoz,

  • Vagy egyszerűen friss kenyérrel, pirítóssal.



A krém nagyon jól bírja a hűtést, napokig eltartható jól záródó dobozban.




sült paprika krém


Rozmaringesibolya logo

Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári salátát, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...