Újabb forró hétvége, újabb hőség roham, a időjárás előrejelzése szerint az elkövetkező napok hőmérséklete : 37-38/39-37 -33 fokokban ....,de helyenként 40 fok is lehet ....,
Így telt el ez nyár, sőt még nincs vége tart a hőség is ...
Így volt ez 3 éve mikor elkezdtem e bejegyzést írni aztán, valahogy nem került nyilvánosságra akkor. Most újra aktuális az idei nyár sem hűvösebb mifelénk s a bejegyzés "sztárja " a paprikakrém nem került le a repertoárból azóta is nagy sikernek örvend.
Ideje bemutatni:
.
- Semmi pánik !!
enni azért kell a hőségben is, de nem mindegy mit ...jól tudják ezt a mediterrán népek, nálunk(biztosan ) jobban, hisz nagyobb " gyakorlatuk " van benne. Nézzünk hát körül a déli népek étlapjain ezekben a napokban, bátran válogassunk onnan, biztos nem fogunk csalódni !
Kora reggel irány a piac! Nagyon korán, ekkor még nincs olyan meleg sem, nagyobb a választék is és szebb frissebb az áru.
Sok -sok zöldség , saláta és gyümölcs " lesz a jutalmunk "
Készítsünk nagy adag friss salátát, zöldség tálat, adhatunk mellé frissen sültet vagy halat .....,
s remek fogás áll össze... s nem is töltünk sok időt a tűzhely mellett.
Ideális nyári "étel " a sült paprika van aki csak ezt kívánja ebben a melegben s ...mint olyan mondhatnánk a Balkánon ez talán nemzeti eledel "balkanikum "általában saláta formájában fogyasztják, durvára vágott petrezselyemmel, fokhagymával megszórva, olívaolajjal, gyümölcsecettel, meglocsolva, jól behűtve, tényleg nagyon finom !!!
Készítettem már belőle levest is, remek volt.
Találkoztam már "vele " torta formában is ekkor tejföllel sonkával sajttal egészült ki.
Ez adhatta az ötletet a további kísérletezéshez, míg előállt a sült paprika krém .
Amit hideg sültek mellé ajánlok,vagy sült zöldségekhez, de csak úgy magában kenyérrel is meg állja a helyét egy pohárka bor mellett....(is)
Ha már kiválasztottuk a paprikákat amit megsütnénk, mossuk meg, majd szárítsuk meg őket,
ezt követően jöhet sütés.
Hagyományosan ez parázson történik, ám modern korunk háziasszonya konyhában tűzhely lapján, sőt a sütőben is sütheti. Én ez utóbbit választom, mivel így jár a legkevesebb gonddal ( kosszal,takarítással ).
A sütőlemezt sütőpapírral borítom, majd erre helyezem a paprikákat és mehet a forró sütőbe.
Hólyagosra kell sütni az se baj ha helyenként fekete lesz, ám azért ügyeljünk ne égjen meg .
Ez után letakarva pihentetjük .Mennyiségtől függően tehetünk rá fedőt, boríthatjuk alufóliával, van aki zacskóba teszi, én nem egyszer csak a kikapcsolt sütőben hagyom pár percet . A következő művelet amikor a héját lehúzzuk . Mindegyik az előbb leírt trükk ennek érdekében történt, vagyis a paprika héj minél könnyebb eltávolítása a cél.
Kész a meghámozott sült paprikánk, lehet belőle salátát készíteni a már ismert módon. (Petrezselymet, fokhagymát apróra vágunk, meghintjük vele a sorba rakott sült paprikákat, olíva olajjal és fűszer ecettel meglocsoljuk )Ebben az állapotban tárolható zár edényben a hűtőben akár napokig is, érdemes is belőle egyszerre többet készíteni .
Az előbbi módon előkészített sült paprikát mixeltem le, fűszereztem friss bazsalikommal, kevertem el ízletes tejföllel a sült paprika krémhez .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
https://hu.pinterest.com/rozIbolya
Így telt el ez nyár, sőt még nincs vége tart a hőség is ...
Így volt ez 3 éve mikor elkezdtem e bejegyzést írni aztán, valahogy nem került nyilvánosságra akkor. Most újra aktuális az idei nyár sem hűvösebb mifelénk s a bejegyzés "sztárja " a paprikakrém nem került le a repertoárból azóta is nagy sikernek örvend.
Ideje bemutatni:
.
- Semmi pánik !!
enni azért kell a hőségben is, de nem mindegy mit ...jól tudják ezt a mediterrán népek, nálunk(biztosan ) jobban, hisz nagyobb " gyakorlatuk " van benne. Nézzünk hát körül a déli népek étlapjain ezekben a napokban, bátran válogassunk onnan, biztos nem fogunk csalódni !
Kora reggel irány a piac! Nagyon korán, ekkor még nincs olyan meleg sem, nagyobb a választék is és szebb frissebb az áru.
Sok -sok zöldség , saláta és gyümölcs " lesz a jutalmunk "
Készítsünk nagy adag friss salátát, zöldség tálat, adhatunk mellé frissen sültet vagy halat .....,
s remek fogás áll össze... s nem is töltünk sok időt a tűzhely mellett.
Ideális nyári "étel " a sült paprika van aki csak ezt kívánja ebben a melegben s ...mint olyan mondhatnánk a Balkánon ez talán nemzeti eledel "balkanikum "általában saláta formájában fogyasztják, durvára vágott petrezselyemmel, fokhagymával megszórva, olívaolajjal, gyümölcsecettel, meglocsolva, jól behűtve, tényleg nagyon finom !!!
Készítettem már belőle levest is, remek volt.
Találkoztam már "vele " torta formában is ekkor tejföllel sonkával sajttal egészült ki.
Ez adhatta az ötletet a további kísérletezéshez, míg előállt a sült paprika krém .
Ha már kiválasztottuk a paprikákat amit megsütnénk, mossuk meg, majd szárítsuk meg őket,
ezt követően jöhet sütés.
Hagyományosan ez parázson történik, ám modern korunk háziasszonya konyhában tűzhely lapján, sőt a sütőben is sütheti. Én ez utóbbit választom, mivel így jár a legkevesebb gonddal ( kosszal,takarítással ).
A sütőlemezt sütőpapírral borítom, majd erre helyezem a paprikákat és mehet a forró sütőbe.
Hólyagosra kell sütni az se baj ha helyenként fekete lesz, ám azért ügyeljünk ne égjen meg .
Ez után letakarva pihentetjük .Mennyiségtől függően tehetünk rá fedőt, boríthatjuk alufóliával, van aki zacskóba teszi, én nem egyszer csak a kikapcsolt sütőben hagyom pár percet . A következő művelet amikor a héját lehúzzuk . Mindegyik az előbb leírt trükk ennek érdekében történt, vagyis a paprika héj minél könnyebb eltávolítása a cél.
Kész a meghámozott sült paprikánk, lehet belőle salátát készíteni a már ismert módon. (Petrezselymet, fokhagymát apróra vágunk, meghintjük vele a sorba rakott sült paprikákat, olíva olajjal és fűszer ecettel meglocsoljuk )Ebben az állapotban tárolható zár edényben a hűtőben akár napokig is, érdemes is belőle egyszerre többet készíteni .
Az előbbi módon előkészített sült paprikát mixeltem le, fűszereztem friss bazsalikommal, kevertem el ízletes tejföllel a sült paprika krémhez .
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
https://hu.pinterest.com/rozIbolya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése