2016. január 28., csütörtök

Luzerni sajt leves



Svájci specialitás!
Nem túl gyakran kerülnek svájci ízek,svájci ételek az asztalunkra.




Hozzávalók:

  • 1 fej kis hagyma
  • 1/2 dl fehér bor
  • 8 dl  zöldségleves ( vagy víz)
  • 8 dl tej
  • 250 g barna-,/teljeskiőrlésű-,/rozs-, kenyér
  • 350 g sajt ( ementáli)
  • csipet reszelt szerecsendió
  • csipet frissen őrölt bors
  • himalaya só ízlés szerint
                                 


Klasszikus és híres leves  nagyon laktató, nekem emiatt olyan téli leves kategória.
Tömény  a sok sajttól, sőt még kenyér is van  benne így alig kell második fogást kínálni utána ha  valaki megeszik egy adagot belőle már csak valamit könnyűt kíván utána.
A sajtokat ( mert én többfélét is használtam ) a kenyérrel rétegezzük  a  lábosba, majd tegyük rá az apróra vágott hagymát és öntsük fel a  tej és víz keverékével.
Forraljuk fel és a hőmérsékletet csökkentve lassan  főzzük tovább kb. félórát.
A főzés végén  adjuk hozza a fehér bort és fűszerezzük reszelt szerecsendióval,őrölt színes borssal .
A sajtok  felolvadtak, a kenyér és hagyma szétestek,  egészen sűrű levest kaptunk.
Tálaláskor még  kevés szerecsendiót   reszelek rá .
A svájciak  szilva-,vagy almavelővel fogyasztják.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly