Svájci specialitás!
Nem túl gyakran kerülnek svájci ízek, svájci ételek az asztalunkra.
Hozzávalók:
- 1 fej kis hagyma
- 1/2 dl fehér bor
- 8 dl zöldségleves ( vagy víz)
- 8 dl tej
- 250 g barna-,/teljes kiőrlésű-,/rozs-, kenyér
- 350 g sajt ( ementáli)
- csipet reszelt szerecsendió
- csipet frissen őrölt bors
- himalaya só ízlés szerint
Klasszikus és híres leves, nagyon laktató, nekem emiatt olyan téli leves kategória.
Tömény a sok sajttól, sőt még kenyér is van benne, így alig kell második fogást kínálni utána ha valaki megeszik egy adagot belőle már csak valamit könnyűt kíván a luzerni sajt leves után.
A sajtokat ( mert én többfélét is használtam ) a kenyérrel rétegezzük a lábosba, majd tegyük rá az apróra vágott hagymát és öntsük fel a tej és víz keverékével.
Forraljuk fel és a hőmérsékletet csökkentve lassan főzzük tovább kb. félórát.
A főzés végén adjuk hozza a fehér bort és fűszerezzük reszelt szerecsendióval, őrölt színes borssal .
A sajtok felolvadtak, a kenyér és hagyma szétestek, egészen sűrű levest kaptunk.
Tálaláskor még kevés szerecsendiót is reszelek rá .
A svájciak szilva-,vagy almavelővel fogyasztják.
Érdemes kipróbálni itthon is.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése