"A Táplálékunk legyen az orvosságunk "
Hippokrates
Gyakrabban kéne eszünkbe jutnia ennek a figyelemre méltó gondolatnak.
Tudom nem könnyű tudatosan táplálkozni " rohanó világunkban". Azért egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk ( tehetnénk) az egészségünkért ismerjük el. Nem, nem állítom, hogy az étkezés legyen szigorúan kizárólagosan csak a "táplálkozás ".
Az ételt élvezetesen kívánatosan elkészíteni, nem jelenti azonban, hogy az nem lehet egészséges is.
A kettő nem zárja ki egymást!
Igyekszem a lehető legtöbb friss zöldséget és gyümölcsöt kínálni családomnak egész évben, de tél végén, kora tavasszal már bizony nem sok vitamint ásványi anyagot tartalmaznak.
Ezért is eszünk csírát mostanában, egyre gyakrabban. Szert tettem egy csíráztató tálra is, így sokkal könnyebb csíráztatni be kell látnom.
A csírában levő vitaminokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket a szervezetünk maradéktalanul tudja hasznosítani.
A magas enzim tartalom miatt csírák emésztése rendkívül könnyű, a szervezet számára azonnal energiát ad.
A csírák regenerálják a bélflórát, salaktalanítják a szerveztet, így hatékonyabbá teszik a tápanyagok felszívódását.
Brokkoli csíra
A brokkoli csíra a daganatos betegségek megelőzésében is kiemelkedő szerepet játszik. Emellett szív védelem és az immunrendszer erősítésében is az élen jár. Magas C vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns, immunrendszer erősítő tulajdonságokkal rendelkezik .
Nagyon magas kálium tartalma miatt vízhajtó és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Egyéb ásványi anyagokban is gazdag, magas vas, kalcium, foszfor, mangán, szelén, cink, magnézium.
Salátába, müzlibe keverve, joghurtban vagy a szendvicsen is kínálhatjuk ,tudjuk meg a csomagolás feliratából.
Ma levesbetétként került a tányérunkba.
Brokkoli krémleves brokkoli csírával kínálva A brokkoli krémlevest így készítem . Csíráztathatunk,lencsét , babot , céklát retket , zsázsát , búzát . A bab csírát ne fogyasszuk nyersen, azt főzzük meg kb .15 -20percig, de többit nyugodtan együk a kora tavaszi vitamin hiányos időszakban olyan tápanyagokhoz juttatjuk a szervezetünket amire máshonnan most nehezen tehet szert.
Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése