2016. február 24., szerda

Csíráztatunk..





"A Táplálékunk legyen  az orvosságunk "
                                                                    Hippokrates


Gyakrabban kéne eszünkbe jutnia ennek a figyelemre méltó gondolatnak.

Tudom nem könnyű tudatosan táplálkozni " rohanó világunkban". Azért egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk ( tehetnénk) az  egészségünkért  ismerjük el. Nem, nem állítom, hogy  az étkezés  legyen  szigorúan  kizárólagosan csak  a "táplálkozás ".
Az ételt élvezetesen kívánatosan elkészíteni, nem jelenti azonban, hogy az nem lehet  egészséges is.
A kettő nem zárja ki egymást!

 Igyekszem a lehető legtöbb friss zöldséget és gyümölcsöt kínálni családomnak egész évben, de  tél végén, kora tavasszal már bizony nem sok vitamint ásványi anyagot  tartalmaznak.



Ezért  is eszünk csírát mostanában, egyre gyakrabban. Szert tettem egy csíráztató tálra is,  így sokkal könnyebb csíráztatni be kell látnom.


A csírában levő vitaminokat, ásványi anyagokat, mikroelemeket a  szervezetünk maradéktalanul tudja hasznosítani.
A magas enzim tartalom miatt csírák emésztése  rendkívül könnyű, a  szervezet számára azonnal energiát ad.
A csírák  regenerálják  a bélflórát, salaktalanítják a szerveztet, így hatékonyabbá teszik a tápanyagok felszívódását.

Brokkoli  csíra

 

A brokkoli csíra  a daganatos  betegségek megelőzésében  is kiemelkedő szerepet játszik. Emellett   szív védelem és az immunrendszer erősítésében is az élen jár.  Magas C vitamin tartalmának köszönhetően   kiváló antioxidáns, immunrendszer erősítő  tulajdonságokkal rendelkezik .
Nagyon magas kálium tartalma miatt vízhajtó és  vérnyomáscsökkentő hatása is van. Egyéb ásványi anyagokban is gazdag, magas vas, kalcium, foszfor, mangán, szelén, cink, magnézium.
Salátába, müzlibe keverve, joghurtban vagy a szendvicsen is kínálhatjuk ,tudjuk meg a csomagolás feliratából.

 Ma levesbetétként került a tányérunkba.




Brokkoli krémleves  brokkoli csírával kínálva



A brokkoli krémlevest így készítem  .


Csíráztathatunk,lencsét , babot , céklát retket  , zsázsát ,   búzát .

A bab csírát ne fogyasszuk nyersen, azt  főzzük meg kb .15 -20percig, de  többit  nyugodtan együk  

 a kora tavaszi vitamin hiányos időszakban  olyan   tápanyagokhoz juttatjuk a szervezetünket  amire máshonnan most  nehezen tehet szert.   


Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...