Amint megláttam ezt a receptet rögtön tudtam, hogy el fogom készíteni én is .
Nem újdonság számunkra a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta, hisz szinte soha nem használok sima lisztet, akkor mégis mi az ami felkeltette az érdeklődésem ?
Sütőtök szezon vége felé jártunk számtalan módon elkészítettem már, volt már ravioli is sütőtökösen ami igencsak hasonló ehhez a recepthez. Ám mégis itt az elkészítés módja ami eltért az eddig alkalmazott technikától " sütve főzve", ......hm, ez azért igen csak más, meg éri kipróbálni.
Keleti recept, kínai eredetileg ,készítik más töltelékkel is bambusz,pálmalevél, vizigesztenye, fekete gomba szójacsíra ugyanúgy kerülhet bele mint, mint hús is, a tészta hajtogatásának is több módja a van lótusz,virágforma,szalmakalap,szecsuáni, aranyhal forma,északi stílusi yuanbao,gyűrött forma , angyal forma,wenzhoui .Én a honkongi stílus szerint hajtogattam Ezt a tésztát hívják wontonnak .
A leírtaktól annyiban eltértem, hogy kukorica liszt és rozs liszt keverékével készült a tészta.
De ki fogom próbálni teljes kiőrlésű liszttel is.
A töltelék pedig sütőben sült sütőtök kréméből lett.
Hozzávalók:
a tésztához
- 400 g teljes kiőrlésű liszt vagy (3: 1 arányban rozsliszt:kukorica liszt)
- tengeri só
- langyos víz
töltelékhez
- 300 g sütőtök( sütőben sütve)
- egy fej párolt hagyma
- színes őrölt bors
- szerecsendió reszelék
1-2 evőkanál olaj sütéshez
mártogatás hoz a szósz
- szójaszósz
- chili paprika
- pár csepp rizs ecet
Elkészítése:
A lisztből,vízből, sóból összeállítjuk kézzel tésztát, jól kidolgozzuk, hogy rugalmas legyen.
Az eredeti recept arra is felhívja a figyelmünket,hogy a kínai szakács többször az asztalhoz csapkodja a tésztát a megfelelő állag elérése céljából.
A megsült sütőtököt kikaparjuk elkeverjük a párolt hagymával ízesítjük frissen őrölt borssal és reszelt szerecsendióval.
A tésztát kinyújtjuk korongokat szaggatunk belőle és a közepükbe helyezzük a tölteléket, majd a két ujjunk közé csípve a szeleket összefogjuk, batyukat készítünk.
A serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a batyukat 2-3 percig sütjük, majd felengedjük vízzel,a batyuk 2/3 részéig és további 5-6 percig lefedve főzzük.
Forrón tálaljuk a szója mártással meglocsolva ,mártogatva..
Köszönet a receptért a Valódi Sáfrány szerzőjének Meiszner Katinak .
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése