2016. január 15., péntek

Sülve-főve sütőtökös táskák ( Wonton)



Amint megláttam ezt  a receptet   rögtön tudtam, hogy el fogom készíteni én is .


sütőtökös wonton

Nem újdonság számunkra  a teljes kiőrlésű lisztből  készült tészta, hisz  szinte soha nem használok   sima lisztet, akkor mégis mi az ami felkeltette az érdeklődésem ?


Sütőtök szezon vége felé jártunk  számtalan módon elkészítettem már, volt már  ravioli is   sütőtökösen ami igencsak hasonló   ehhez  a recepthez. Ám mégis  itt az elkészítés módja  ami eltért  az eddig alkalmazott technikától  " sütve  főzve", ......hm,   ez azért igen csak más, meg éri kipróbálni.

Keleti recept,  kínai  eredetileg ,készítik  más töltelékkel is  bambusz,pálmalevél, vizigesztenye, fekete gomba  szójacsíra ugyanúgy kerülhet bele mint, mint hús is,  a tészta hajtogatásának is  több módja a van  lótusz,virágforma,szalmakalap,szecsuáni,  aranyhal forma,északi stílusi yuanbao,gyűrött forma , angyal forma,wenzhoui .Én   a honkongi stílus szerint hajtogattam Ezt a tésztát hívják  wontonnak .

Wonton


A leírtaktól annyiban  eltértem, hogy  kukorica liszt  és  rozs liszt keverékével készült  a tészta.
De ki fogom próbálni teljes kiőrlésű liszttel is.
A töltelék pedig sütőben sült sütőtök kréméből lett.

sütőtökös táska & soya sauce


Hozzávalók:

a tésztához



  • 400 g  teljes kiőrlésű liszt vagy    (3: 1 arányban rozsliszt:kukorica liszt)
  • tengeri só
  • langyos víz

töltelékhez


  • 300 g sütőtök( sütőben sütve)
  •  egy fej párolt hagyma
  • színes őrölt bors
  • szerecsendió reszelék


1-2 evőkanál olaj   sütéshez

mártogatás hoz  a szósz


  • szójaszósz 
  • chili paprika
  • pár csepp rizs ecet 


Elkészítése:


A lisztből,vízből, sóból összeállítjuk  kézzel  tésztát, jól kidolgozzuk, hogy rugalmas legyen.
Az eredeti recept arra is felhívja  a figyelmünket,hogy a kínai szakács többször  az asztalhoz csapkodja   a tésztát a megfelelő állag elérése céljából.
A megsült sütőtököt kikaparjuk elkeverjük  a párolt hagymával ízesítjük frissen őrölt borssal és  reszelt szerecsendióval.

honkongi wonton hajtogatás

A tésztát kinyújtjuk korongokat szaggatunk belőle és  a közepükbe helyezzük a tölteléket, majd a két ujjunk közé csípve  a szeleket összefogjuk, batyukat készítünk.

honkongi wonton hajtogatás


A serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a batyukat 2-3 percig sütjük, majd  felengedjük vízzel,a  batyuk 2/3 részéig  és további 5-6 percig lefedve  főzzük.

sütve-főzve

Forrón  tálaljuk  a  szója mártással meglocsolva ,mártogatva..


Köszönet a receptért a Valódi Sáfrány szerzőjének Meiszner Katinak .
 
Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...