2022. december 2., péntek

Töpörtyűs aprósütemény

Újabb  aprósüteménnyel bővült az adventi sütemény listánk !

Talán valahol ott motoszkált a fejemben  az idei vaj árak mellett  alternatív megoldáson kell gondolkozni ? Minden esetre jól jött ez a recept  ami  „meglepő módon „ töpörtyűt használ, igen,  nem tévedés ez édes sütemény lesz, nem sós.

 A töpörtyűs pogácsa  vagy tepertős pogácsa  széleskörben ismert , sőt  bekerült az Európai Bizottség 1200 védett élelmiszert tartalmazó  listájába is. Ez az  aprósütemény az osztrák kiskocsmákban a    hagyományos borozókban, vagyis a heurigerekben kapható ,tökéletesen illik az advent időszakába. Megkóstolva ismerősnek tűnt az íze a gyermekkorunkra emlékeztet, a nagymama süthetett hasonlót. 








Hozzávalók:

  • 250 g töpörtyű
  • 270 g liszt
  • 100g cukor
  • 2 tojás
  • 1 ek. rum
  • 1 csomag sütőpor
  •  pikáns lekvár (pl. áfonya

 

A töpörtyűt késes aprító  segítségével apróra vágjuk, vagy eleve vegyünk hozzá apró töpörtyűt. A munkalapra elterítjük a lisztet keverjük el a sütőporral majd  a szokásos módon  közepébe egy mélyedést formálunk. A mélyedésbe üssük bele a tojást adjuk hozzá a rumot, a cukrot és összegyúrjuk ,kigömbölyítjük a tésztát. Amit fél órát pihentetünk mielőtt tovább dolgoznánk vele. Ezután  kinyújtjuk fél cm vastagra , süteményszaggatóval formákat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezve 12 perc alatt 200 °C-on előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A kihűlt kekszek egyik felét megkenjük lekvárral, majd összeragasztjuk őket. A tetejét enyhén porcukorral meghintve kínáljuk.




Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...