Újabb aprósüteménnyel
bővült az adventi sütemény listánk !
Talán valahol ott motoszkált a fejemben az idei vaj árak mellett alternatív megoldáson kell gondolkozni ? Minden esetre jól jött ez a recept ami „meglepő módon „ töpörtyűt használ, igen, nem tévedés ez édes sütemény lesz, nem sós.
A töpörtyűs pogácsa vagy tepertős pogácsa széleskörben ismert , sőt bekerült az Európai Bizottség 1200 védett élelmiszert tartalmazó listájába is. Ez az aprósütemény az osztrák kiskocsmákban a hagyományos borozókban, vagyis a
heurigerekben kapható ,tökéletesen illik az advent időszakába. Megkóstolva
ismerősnek tűnt az íze a gyermekkorunkra emlékeztet, a nagymama süthetett
hasonlót.
Hozzávalók:
- 250 g töpörtyű
- 270 g liszt
- 100g cukor
- 2 tojás
- 1 ek. rum
- 1 csomag sütőpor
- pikáns lekvár (pl. áfonya
A töpörtyűt késes aprító segítségével apróra vágjuk, vagy eleve vegyünk
hozzá apró töpörtyűt. A munkalapra elterítjük a lisztet keverjük el a
sütőporral majd a szokásos módon közepébe egy mélyedést formálunk. A mélyedésbe
üssük bele a tojást adjuk hozzá a rumot, a cukrot és összegyúrjuk ,kigömbölyítjük
a tésztát. Amit fél órát pihentetünk mielőtt tovább dolgoznánk vele. Ezután kinyújtjuk fél cm vastagra , süteményszaggatóval
formákat szaggatunk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezve 12 perc alatt
200 °C-on előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A kihűlt kekszek egyik
felét megkenjük lekvárral, majd összeragasztjuk őket. A tetejét enyhén
porcukorral meghintve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése