2019. március 9., szombat

Hagymás bab




A legendás hagymás bab,  ki ne hallott volna már róla,  Piedone kedvence,  de mivel pontos recept nincs, nem lelhető fel,  így  valószínű sokféle változat kering  a világban.
A hétvégén  mi is elkészítettük  a saját variációnkat, azért a hétvégén mert akkor ér  rá  kamaszodó kis/nagy fiam  és ő  is aktívan szeretett volna részt venni ebben az akcióban.
Elárulhatom előre, a végeredménnyel  nagyon elégedettek vagyunk.
Tetszene-e   Bud Spencernek, vagyis Piedone-nek  azt nem tudom, nekünk azonban ízlett,valóban  jól sikerült. 
Mondhatom nagyon kellemes íze van a hagymás babnak.


hagymás bab

Kutatásom  során sok receptet elolvastam, vagy csak belenéztem tehát felkészültem  a hagymás bab projektre.
Arra  a következtetésre jutottam  a recepteket elemezve,  a konzerv bab, amit a legtöbben használnak szóba se jöhet nálunk.
Előfőzöm  én a babot( babérlevéllel),  amit előző este  beáztatok  ( hagyományosan ) ahogy szoktuk( kevés szódabikarnonát is téve   az áztató vízbe) .
Sőt, ha úgy alakulna, hogy  legközelebb nem együtt készítjük a  hagymásbabot  előfőzöm én akkor is az ifjú szakácsnak ne kelljen időt vesztegetnie  erre és ne konzervet használjon majd ( lehetőség szerint ).
Ennyivel hozzájárulok  a  „kisszakács”  munkáját segítve.
Zsiradékként  füstölt szalonnát használunk, nem kell sok  csak egy kevés, a hagyma alá, ami megadja  a ízét is egyben .
A szalonnát apró kockára vágom   és  a serpenyőben kisütöm, vagyis  amíg   szalonna pörc ropogós lesz addig a  zsírja pedig  kisül belőle.
A pörcöket én kiveszem és félreteszem  a zsíron pedig először felolvasztom a  cukrot (egy kanálnyi barna cukrot) majd rádobom a  felszeletelt lilahagymát  és átforgatom, majd dinsztelem a hagymát ,  szinte megegyezik  a hagymalekvárnál leírt technikával  eddig,  mikor a hagyma összesik  hozzáadom a fűszereket, most  morzsolt kakukkfű, szárított oregano és bazsaliom  került bele,  átkeverem  mielőtt  a leszűrt babot beleteszem  majd újból átkeverem  egy-két kanál főzőlé is mehet hozzá. Ne legyen túl híg , de azért  legyen szaftja!
Sózom  ( tengeri sót tekerek rá, ha van kevés borsikafű is most mehet bele és  a sör szintén ) átforralom, majd végezetül   a most felfedezett „új” fűszeremből néhány apró ágacska  a  friss hegyi pereszlényt tettem bele,  és a szalonna pörc is visszakerült  a serpenyőbe. 
Forrón  tálalom  akár   a serpenyőt is helyezhetnénk az asztal közepébe,hogy mindenki  szedjen magának tetszése szerint.
Friss puha ( házi ) kenyér jár hozzá.
Nem tettem bele chili paprikát pedig el tudnám képzelni vele,  ezért a már kész hagymás babot  a tányéromon  kevés  chilis olajjal megspricceltem .

Egyszerű étel a hagymás bab, könnyű elkészíteni, mégis izgalmas ízek kerekednek ki  a végén .  




Hozzávalók : (2 személyre)

·         nagy fej ( 150 g )  Lilahagyma
·         300 g száraz bab
·         ½-1 dl világos  sör
·         csipetmorzsolt  kakukkfű
·         csipet szárított origano
·         csipet szárított bazsalikom
·         csipet szárított borsikafű
·         csipet római kömény
·         1 evőkanál barnacukor
·         100 g füstölt szalonna
·         tengeri só  ízlés szerint
·         csípős / chili paprika  ízlés szerint  








Jó étvágyat ! 

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷  https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...