A legendás hagymás bab,
ki ne hallott volna már róla, Piedone kedvence, de mivel pontos recept nincs, nem lelhető fel, így
valószínű sokféle változat kering
a világban.
A hétvégén mi is elkészítettük a saját variációnkat, azért a hétvégén mert
akkor ér rá kamaszodó kis/nagy fiam és ő is
aktívan szeretett volna részt venni ebben az akcióban.
Elárulhatom előre, a végeredménnyel nagyon elégedettek vagyunk.
Tetszene-e Bud Spencernek, vagyis Piedone-nek azt nem tudom, nekünk azonban ízlett,valóban jól sikerült.
Mondhatom nagyon kellemes íze van
a hagymás babnak.
Kutatásom során sok
receptet elolvastam, vagy csak belenéztem tehát felkészültem a hagymás bab projektre.
Arra a következtetésre
jutottam a recepteket elemezve, a konzerv bab, amit a
legtöbben használnak szóba se jöhet nálunk.
Előfőzöm én a babot( babérlevéllel), amit előző este beáztatok
( hagyományosan ) ahogy szoktuk( kevés szódabikarnonát is téve az áztató vízbe) .
Sőt, ha úgy alakulna, hogy legközelebb nem együtt készítjük a hagymásbabot előfőzöm én akkor is az ifjú szakácsnak ne kelljen
időt vesztegetnie erre és ne konzervet
használjon majd ( lehetőség szerint ).
Ennyivel hozzájárulok
a „kisszakács” munkáját segítve.
Zsiradékként füstölt
szalonnát használunk, nem kell sok csak egy
kevés, a hagyma alá, ami megadja a ízét is
egyben .
A szalonnát apró kockára vágom és a
serpenyőben kisütöm, vagyis amíg szalonna pörc ropogós lesz addig a zsírja pedig kisül belőle.
A pörcöket én kiveszem és félreteszem a zsíron pedig először felolvasztom a cukrot (egy kanálnyi barna cukrot) majd rádobom a felszeletelt lilahagymát és átforgatom, majd dinsztelem a hagymát , szinte megegyezik a hagymalekvárnál leírt technikával eddig,
mikor a hagyma összesik hozzáadom
a fűszereket, most morzsolt kakukkfű,
szárított oregano és bazsaliom került
bele, átkeverem mielőtt
a leszűrt babot beleteszem majd újból átkeverem egy-két kanál főzőlé is mehet hozzá. Ne
legyen túl híg , de azért legyen szaftja!
Sózom ( tengeri sót
tekerek rá, ha van kevés borsikafű is most mehet bele és a sör szintén ) átforralom, majd végezetül a most felfedezett „új” fűszeremből néhány
apró ágacska a friss hegyi pereszlényt tettem bele, és a szalonna pörc is visszakerült a serpenyőbe.
Forrón tálalom
akár a serpenyőt is helyezhetnénk
az asztal közepébe,hogy mindenki szedjen magának tetszése szerint.
Friss puha (
házi ) kenyér jár hozzá.
Nem tettem bele chili paprikát pedig el tudnám képzelni vele, ezért a már kész hagymás babot a tányéromon
kevés chilis olajjal megspricceltem
.
Egyszerű étel a hagymás bab, könnyű elkészíteni, mégis
izgalmas ízek kerekednek ki a végén .
Hozzávalók : (2 személyre)
·
nagy fej ( 150 g ) Lilahagyma
·
300 g száraz bab
·
½-1 dl világos
sör
·
csipetmorzsolt kakukkfű
·
csipet szárított origano
·
csipet szárított bazsalikom
·
csipet szárított borsikafű
·
csipet római kömény
·
1 evőkanál barnacukor
·
100 g füstölt szalonna
·
tengeri só
ízlés szerint
·
csípős / chili paprika ízlés szerint
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése