2019. március 11., hétfő

Cserszegi aprópecsenye őzből készítve

Mediterrán őzragu

Cserszegi őz



A barátnőm meglepett  a  hétvégére  némi  vad hússal.
Gondolom mondanom sem kell, jól sikerült a meglepetése,  nagyon örültem neki .
Apró hús ugyan, de sebaj,  őz és szarvas .

Először az őzet készítem el  korábbam csináltam már zöldséges  őzragut  amit bemutattam a blogban is .Tulajdonkép hasonló módon készül  a mostani kreáció is, ám mégis egészen más lesz  a végeredmény.
Február lévén sok friss zöldség nem igen van még, így most  a zöldségek csak a saláta formájában jelennek meg .
Az étel az  elnevezését   a borról( Cserszegi fűszeres)   kapta, amiben pácolni fogom .


Tehát az őz apróhúst cserszegi fűszeres borban pácolom ezúttal.
Hasonló elnevezésű étellel cserszegi aprópecsenye  Zalában  találkoztam már,  sajnos nem tudnám felidézni azt hogyan készítik.
Nekem egy kicsit  mediterrán lesz  majd az őzragum.   

A páclébe teszek még egy kevés fűszert ( babérlevelet , szegfűborsot ) is, de tulajdonképpen a bor aromája  lesz a meghatározó,mely illatos,virágos,parfümös, testes, határozottan élénk savú.

Apró húst használunk tetszés szerint darabolva, lehet kocka, vagy csík,  gondosan  előkészített lehártyázott őz eleje, vagy  comb  is.
A húst legalább előző este bepácolom, de  nem árt meg ha hosszabb ideig  van  a páclében .


Kb 1 cm  ( mangalica )szalonnát fogok levágni  ahogy  a képen is látható, most nem  fontos hogy húsos legyen a szalonna, de ha valaki azt szereti használhat másfajta  húsosabb szalonnát is. 
Először a szalonnát apró kockára vágom,  kisütöm, a zsírját felfogom. Pontosabban a pörcöt kiveszem  és  a kisült szalonna zsíron átsütöm a  pácból kivett ( leitatott, leszárított) őz húst.
Amikor a húsok felszíne átsült,( megváltozik a színe ) akkor  rászórom  a fűszerek egy részét, megsózom, aláöntök egy kevés bort  és lassú tűzön  fedő alatt kezdem el párolni.
Vigyázat, ne főzzük bő lében, csak ép  annyi lé legyen alatta ami félig, maximum ¾ részig ellepi   a húst.  Az elpárolgó folyadékot folyamatosan pótoljuk vízzel, borral,  narancslével felváltva!







Kb. félidőben  adom hozzá először egy fél kifacsart  narancs levét,  majd megint víz következik    mielőtt  majdnem kész  utoljára megint  bort adok majd  hozzá és végezetül   a narancs másik felét facsaromrá  a húsra .
A cserszegi aprópecsenye  főzési ideje  1-1,5 óra onnantól számítva, hogy letakartuk  a fedővel.
Az étel elkészültét jelzi a konyhában szétáradó finom illata, amiről felismerhetjük  lassan elkészül a cserszegi aprópecsenye őzből.

A kész raguhoz egy kiskanál finom  erdei mézet is keverek tálalás előtt,  frissen őrült színes borsot tekerek rá majd  a tányérokon egy kevés   chili olajjal  még megspriccelem .

Cserszegi őz

Pollentát és ( vagy) dödöllét  kínálok  mellé és mint minden vadhúshoz  ehhez is kiválóan illik  az áfonya lekvár és  a narancskarika is.

Cserszegi őz


 Hozzávalók
  •        800 g  őz apróhús
  •        50 g szalonna
  •     kis kanál    morzsolt kakukkfű
  •       kis kanál   szárított bazsalikom
  •     1/2   kis kanál    szárazon pirított kömény
  •     1/2  kis kanál   szárazon pirított koriander
  •     kis kanál    citromfüves  tengeri só ( természetesen  a natúr tengeri só  is megfelelő)
  •        2-3 dl Cserszegi fűszeres  bor
  •        1 narancs frissen kifacsart leve
  •       3-5 dl víz
  •      kis kanál erdei méz 
  •      frissen őrölt színes bors

a páchoz  :

  • 2 dl cserszegi fűszeres  bor 
  • 4-5 babér levél 
  • 5-6 szem  szegfűbors











Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷  https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...