Gyerekkoromban találkoztam először a rebarbarával,pikáns gyümölcs(?) zöldség ( ?) nyersen kóstoltatták velem savanykás -üde friss ízére emlékszem azóta is. Aztán hosszú évekig nem találkoztam rebarbarával míg egy alkalommal Tallinban járva felkerestem egy ott élő ismerősömet, aki a váratlan látogatás alkalmával villám gyorsan egy rebarbarás könnyű süteménnyel (édességgel) lepett meg.
Ismét hosszú szünet következett,míg az elmúlt években fel nem bukkant a hazai piacokon is a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag rebarbara, s már nincs akadálya,hogy jobbnál jobb rebarbarás recepteket próbáljak ki.
Húsok, sült sonka, sajtok mellé készült az alábbi rebarbarás chutney és mondhatom igazán jól sikerült a bemutatkozása.
Hozzávalók:
- 1/2 kg rebarbara
- 1 kis fej lila hagyma
- 1 citrom
- mazsola
- kandírozott citrom héj
- evőkanál curry
- kávéskanál mustármag ( mozsárban törve)
- kávéskanál balzsam ecet
- evőkanál méz
A rebarbara növény nyelét fogyasztjuk, a spárgához hasonló módon hámozzuk meg. Mosás után vágjuk 2-3 cm-es darabokra és helyezzük a főzőedénybe.
A hagymát szeleteljük fel, a citromot hámozzuk meg és karikázzuk fel, majd negyedeljük.Lassú tűzön fél órát át főzzük puhára. Fűszerezzük, adjuk hozzá a mazsolát, kandírozott citromhéjat,curryt, mustármagot,balzsamecetet és mézet.
Savanykás kellemes mártást kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése