2016. május 10., kedd

Rebarbara chutney



Gyerekkoromban találkoztam először a rebarbarával,pikáns gyümölcs(?) zöldség ( ?) nyersen kóstoltatták velem   savanykás -üde friss ízére emlékszem azóta is. Aztán hosszú évekig nem találkoztam rebarbarával míg egy alkalommal Tallinban járva felkerestem egy ott élő  ismerősömet, aki a váratlan látogatás alkalmával  villám gyorsan egy rebarbarás  könnyű süteménnyel (édességgel) lepett meg.
Ismét hosszú szünet következett,míg  az elmúlt években fel nem bukkant  a  hazai piacokon  is a  vitaminban és ásványi anyagokban gazdag rebarbara, s már nincs akadálya,hogy  jobbnál jobb rebarbarás recepteket  próbáljak ki.
Húsok, sült sonka, sajtok mellé  készült az alábbi rebarbarás  chutney  és mondhatom igazán  jól sikerült a bemutatkozása.





Hozzávalók:


  • 1/2 kg rebarbara
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1 citrom
  • mazsola
  • kandírozott citrom héj
  •  evőkanál curry
  • kávéskanál mustármag ( mozsárban törve)
  •  kávéskanál balzsam ecet
  •  evőkanál méz



A rebarbara  növény nyelét fogyasztjuk, a spárgához hasonló módon hámozzuk meg. Mosás után vágjuk 2-3 cm-es darabokra és helyezzük  a főzőedénybe.
A hagymát szeleteljük fel, a citromot hámozzuk meg és karikázzuk fel, majd negyedeljük.Lassú tűzön fél órát át főzzük puhára. Fűszerezzük, adjuk hozzá a mazsolát, kandírozott citromhéjat,curryt, mustármagot,balzsamecetet és mézet.
Savanykás kellemes mártást kapunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...