2023. január 11., szerda

Mindenki másképp csinálja, piskóta recept az internetről és tőlem

Januári holtszezon,  az  ünnepek  utáni csend honolna a  receptes  portálokon  ?
Elém került  egy hangzatos piskóta recept a napokban, amire nem azért figyeltem fel ,mert gyors és olcsó a bevezetője szerint, hanem  beleolvasva  a recept szerint  megint arra találtam utalást nem kell a tojásokat szétválasztani. Az utóbbi időben foglalkoztat  a kérdés  valóban  létezik  ilyen, vagy én  értettem félre  valamit, amikor  azt feltételezem  a piskóta receptnél nem választják szét a tojásokat  hanem  egész tojással dolgoznak? Milyen lesz   a végeredmény, kevert tésztát vagy piskótát kapunk ?








1,2E like -t és   683 megosztást egy kapott eddig ez  a bejegyzés a facebookos oldalán, nekem soha nem sikerül ilyen eredményt elérnem,  ha őszinte akarok lenni még  a közelébe se jutok .A recept    amibe  5 tojást és negyed kiló cukrot teszünk szintén negyed kiló liszthez nagyon népszerű az olvasók közt.
 Piskótaként  jelentették be, de mivel a  3 mondatos recept szerint csak össze kell kavarni, felmerült bennem a gyanú  hátha  mégse piskóta hanem  kevert tészta receptről van szó. Csendesen magamban kételkedem és figyelek miközben kavarognak a gondolataim a fejemben  .
Olcsó és gyorsan elkészül,  nos ez igaz lehet   a piskóta  készítése nem bonyolult ,nem  vesz túl sok időt igénybe, azonban  ha csak összekavarom akkor biztos időt spórolok meg ! A mai árak mellett   é s egyébként is relatív mi az olcsó, ha  azt veszem  karácsony előtt  cukorhoz jutni kész főnyeremény volt   a 25 dkg  cukor  nem kevés  egy süteménybe  a dietetikusokat most nem kérdezném erről . 
Nagyon tanulságos volt  ez a virtuális beszélgetés  sok mindent megtudtam :
  •  pl  ,hogy  a tojás héját nem kell a tésztába belekeverni 

"együtt a feherje és a sárgája.Egészet héja nélkül."

"feltört tojásról van szo a héja nem kell bele azt add a tyukoknak vagy összetörve jó a virágokra."

  • valamint  a hagyományos piskóta  fullasztó

   "Még soha nem esett össze és nem fullasztó mint a hagyományos piskóta"

  • Turmixgépben is lehet tojást felverni 

"turmixgépben verem fel a tojast a cukorral es vizzel"

Persze a turmix gépről  azért nem a kivehetőajtós  ( leszedhető ajtós)NDK turmix gép jut eszünkbe  ( vagy mégis?) 


 aki nem ismerné a linkre/ képre kattinva  meghallgathatja Kern  András szenzációs kabaréját.

  • Az eredeti kérdésfelvetésemre is jön  még válasz :

"Egyszerre verem fel az egész tojást a cukorral, nem kenek össze két edényt"

"A nagyim azt mondta feleslegesen ne mosogassunk!"

  • Technológia tanácsok közt  is találtam érdekeset :

"egy fél sütőport pici ecettel felfuttatva"

"sütöport, vagy szalakalet mindig ecettel v.citromlevel futtatni, igy nagyobb ereje van es biztosabb...!!!az elödjeimnek az elödjei is igy tanitottak.."


"Mindenki másképp csinálja épen a közmondás is így mondja" ---szerintem meg az LGT mondja vagyis énekli.


"Ahány ház annyi szokás szokták mondani   "  --és ez lehetne  a végszó is, de azért leírnám   a cukrászok  és általam is készített piskóta  receptet is, hisz nem csak piskótatekercs létezik meg lekváros piskóta hanem szinte valamennyi   torta alapja is a piskóta, vagyis gyakran készítjük ha sütünk valamit, még ha nem is  tudatosul piskótát sütünk.


Vannak  ajánlások amit nem érdemes figyelmen kívül hagyni  pl az  előmelegített sütő,   a sütés hőfoka( 180 fok  ) és a gőzmentes sütő, valamint   ne törjük a tojáshabot ha felvertük a fehérjét  a  lisztet hozzászitálva már csak óvatosan fakanállal keverjük össze, igen most már "kavarjuk "  de csak óvatosan a lentebb leírtak szerint, nem összevissza.




Hozzávalók:

  • 6 tojás sárgája
  • 6 tojás fehérje
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
  • csipet só


A tojásokat szétválasztjuk. 

A fehérjét 2/3 cukorral csipet sóval kemény habbá verjük. Akkor jó ha az edényt felfordítva nem esik ki a hab A sárgáját  az 1/3 cukorral  szintén felverjük. Ezután óvatosan  keverjük át  a tojássárga krémet a tojásfehérje habbal  úgy, hogy közben szitáljuk rá a lisztet is. Ezt a műveletet  már nem habverővel  hanem  fakanállal végezzük ,óvatosan elkeverjük a tojáshabokat miközben a másik kezünkkel a keverő tálat ellentétes irányba forgatjuk.  A sok keverés összetöri  a habot  ezért határozottan és gyorsan dolgozzunk! Sütőpapírral  borított sütőlemezen sütjük előmelegített gőzmentes  sütőben 180 fokon , míg az ujjunkkal megnyomva visszaugrik  a tészta. Kivéve  a sütőből rácsra borítjuk, hagyjuk kihűlni, a sütőpapírt lehúzzuk róla, áttesszük  a munka asztalra majd megtöltjük, határozott mozdulatokkal  feltekerjük, formázzuk, ha tekercset  készítünk, ha torta lesz  akkor értelemszerűen  betöltjük a  kiválasztott krémmel és díszítjük.

Ezt a gránátalmás limonádétortát 5 éve  a fiam 15. születésnapjára sütöttem : 





Téli piskóta alapú torta javaslatom : 




A sült alma torta

vagy a szezonfüggetlen Rothschild piskóta


Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,


Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...