Mindenki másképp csinálja, piskóta recept az internetről és tőlem
Januári holtszezon, az ünnepek utáni csend honolna a receptes portálokon ?
Elém került egy hangzatos piskóta recept a napokban, amire nem azért figyeltem fel ,mert gyors és olcsó a bevezetője szerint, hanem beleolvasva a recept szerint megint arra találtam utalást nem kell a tojásokat szétválasztani. Az utóbbi időben foglalkoztat a kérdés valóban létezik ilyen, vagy én értettem félre valamit, amikor azt feltételezem a piskóta receptnél nem választják szét a tojásokat hanem egész tojással dolgoznak? Milyen lesz a végeredmény, kevert tésztát vagy piskótát kapunk ?
1,2E like -t és 683 megosztást egy kapott eddig ez a bejegyzés a facebookos oldalán, nekem soha nem sikerül ilyen eredményt elérnem, ha őszinte akarok lenni még a közelébe se jutok .A recept amibe 5 tojást és negyed kiló cukrot teszünk szintén negyed kiló liszthez nagyon népszerű az olvasók közt.
Piskótaként jelentették be, de mivel a 3 mondatos recept szerint csak össze kell kavarni, felmerült bennem a gyanú hátha mégse piskóta hanem kevert tészta receptről van szó. Csendesen magamban kételkedem és figyelek miközben kavarognak a gondolataim a fejemben .
Olcsó és gyorsan elkészül, nos ez igaz lehet a piskóta készítése nem bonyolult ,nem vesz túl sok időt igénybe, azonban ha csak összekavarom akkor biztos időt spórolok meg ! A mai árak mellett é s egyébként is relatív mi az olcsó, ha azt veszem karácsony előtt cukorhoz jutni kész főnyeremény volt a 25 dkg cukor nem kevés egy süteménybe a dietetikusokat most nem kérdezném erről .
Nagyon tanulságos volt ez a virtuális beszélgetés sok mindent megtudtam :
pl ,hogy a tojás héját nem kell a tésztába belekeverni
"együtt a feherje és a sárgája.Egészet héja nélkül."
"feltört tojásról van szo a héja nem kell bele azt add a
tyukoknak vagy összetörve jó a virágokra."
valamint a hagyományos piskóta fullasztó
"Még
soha nem esett össze és nem fullasztó mint a hagyományos piskóta"
Turmixgépben is lehet tojást felverni
"turmixgépben verem fel a tojast a cukorral es vizzel"
Persze a turmix gépről azért nem a kivehetőajtós ( leszedhető ajtós)NDK turmix gép jut eszünkbe ( vagy mégis?)
aki nem ismerné a linkre/ képre kattinva meghallgathatja Kern András szenzációs kabaréját.
Az eredeti kérdésfelvetésemre is jön még válasz :
"Egyszerre verem fel az egész tojást a cukorral, nem kenek
össze két edényt"
"A nagyim azt mondta feleslegesen ne mosogassunk!"
Technológia tanácsok közt is találtam érdekeset :
"egy fél sütőport pici ecettel felfuttatva"
"sütöport, vagy szalakalet mindig ecettel v.citromlevel
futtatni, igy nagyobb ereje van es biztosabb...!!!az elödjeimnek az elödjei is
igy tanitottak.."
"Mindenki másképp csinálja épen a közmondás is így mondja" ---szerintem meg az LGT mondja vagyis énekli.
"Ahány ház annyi szokás szokták mondani "
--és ez lehetne a végszó is, de
azért leírnám a cukrászok és általam is készített piskóta receptet is, hisz nem csak piskótatekercs létezik meg lekváros piskóta hanem szinte valamennyi torta alapja is a piskóta, vagyis gyakran készítjük ha sütünk valamit, még ha nem
is tudatosul piskótát sütünk.
Vannak ajánlások amit
nem érdemes figyelmen kívül hagyni pl
az előmelegített sütő, a sütés hőfoka( 180 fok ) és a gőzmentes sütő, valamint ne törjük a tojáshabot ha felvertük
a fehérjét a lisztet hozzászitálva már csak óvatosan
fakanállal keverjük össze, igen most már "kavarjuk " de csak óvatosan a lentebb leírtak szerint, nem összevissza.
Hozzávalók:
6 tojás sárgája
6 tojás fehérje
120 g cukor
120 g liszt
csipet só
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét 2/3 cukorral csipet sóval kemény habbá verjük. Akkor
jó ha az edényt felfordítva nem esik ki a hab A
sárgáját az 1/3 cukorral szintén felverjük. Ezután óvatosan keverjük át a tojássárga krémet a tojásfehérje
habbal úgy, hogy közben szitáljuk rá a
lisztet is. Ezt a műveletet már nem habverővel hanem fakanállal végezzük ,óvatosan elkeverjük a tojáshabokat miközben a másik kezünkkel a
keverő tálat ellentétes irányba forgatjuk.
A sok keverés összetöri a
habot ezért határozottan és gyorsan
dolgozzunk! Sütőpapírral borított
sütőlemezen sütjük előmelegített gőzmentes
sütőben 180 fokon , míg az ujjunkkal megnyomva visszaugrik a tészta. Kivéve a sütőből
rácsra borítjuk, hagyjuk kihűlni, a sütőpapírt lehúzzuk róla, áttesszük a munka asztalra majd megtöltjük, határozott
mozdulatokkal feltekerjük, formázzuk, ha tekercset készítünk, ha torta lesz akkor értelemszerűen betöltjük a kiválasztott krémmel és díszítjük.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,
Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése