2023. január 23., hétfő

Pékné módra sült

Általában csülköt készítenek Pékné módra, sőt ha ragaszkodunk az eredeti recepthez borjúcsülköt kéne vennünk, ám nekünk most  malackaraj volt itthon, Gondoltam ha már  kemencénk( mint  a Péknének anno) sincs,  akkor  ennyi módosítás is  megengedhető egy próbát megér. Nos Így utólag el kell ismerni érdemes volt kísérletezni.



Korábban  készítettem  már csülköt Pékné módra, a recept ugyanaz, vagyis hasonló módon készült  az az étel is, csak a hús változott, csülök helyett malackaraj került a tepsibe.





Mit is jelent  a pékné módra készült étel ?

Ez is ahogy sok más hasonló elnevezés, mint  az udvarmester módra, jóasszony módra és még sorolhatnánk tovább, az étel készítés módjára utal.

Vagyis  a Pékné módra esetben  a burgonyával, hagymával együtt sütjük a  csülköt, jelen esetben a  bőrös malackarajt.
 
 A húst nem  főzöm előre, annál inkább mert akkor  a főzővízbe kiázik  az értékes  íze !
Pici vizet azért öntök alá mielőtt a sütőbe tolom .
Nézzük  hogyan is készült  a  malackaraj pékné módra.





 Az előkészített húst ( megmosva leszárítva  bedörzsölöm,  sóval majoránnával mint ahogy a ropogós malacsült esetében járunk el.  Célszerű most is mint mindig  kérget sütni a húsra mielőtt  az előmelegített sütőbe toljuk. Ehhez egy mélyebb edényben amibe kényelmesen elfér  a hús zsiradékot forrósítunk ,belehelyezzük a húst és mindenoldalról átsütjük. A tepsi aljára  amiben sülni fog majd sütőpapírt terítek, ami  nem feltétlenül szükséges de ha nem teszünk papírt akkor célszerűnek tartom kikenni zsiradékkal Átemeljük a kérgesre sütött húst  és meglocsoljuk  a felhevített zsiradékkal  ,kevés vizet öntünk alá és az előmelegített sütőbe tesszük.
A képződő pecsenyelével időnként  meglocsoljuk.
Közben megtisztított burgonyát  cikkekre vágom  a  hagymát is ( lehetne  apró  gyöngyhagymát használni, de most az nincs itthon),ebben az esetben egészben hagynám. Kb az utolsó  30 -40 percben  
a hús köré halmozom a  cikkekre vágott burgonyát és hagymát  kevés rozmaringot ,zsályát morzsolok rá enyhén sózom pici  törött bors is mehet rá,  jelen esetben ki van csontozva a malackaraj  ami azt jelenti a sütési idő jelentősen lerövidül ezáltal,
.
Általános szabályként  a kilónként egy óra sütést javaslok  180 fokon a húsnak és a utána  15-20 percre  200 fokra állítva  vagy grill fokozaton ropogósra pirítjuk a bőrét is.
A húsnak burgonyának hagymának egyszerre kel elkészülni  ez nagyon fontos!



Hozzávalók:

  •  1000 g malackaraj 
  • só ( ízlés szerint)
  •  csipetnyi majoránna
  • evőkanál olaj v zsír( az elősütéshez )
  •  500 g burgonya
  • 300 g gyöngy hagyma
  • törött bors frissen darálva  a legjobb)
  • rozmaring  ízlés szerint )
  • zsálya ízlés szerint)




Idény salátával  vagy ( házi savanyúsággal kínáljuk !






Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook ,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...